Wie van avontuur houdt koopt blind een kaartje en laat zich verrassen door een futuristische kunstreis. Mede mogelijk gemaakt door REINDIER. Het voertuig is de release van zijn nieuwe obsidian silk project. Het ruimtestation waarvan we vertrekken is de kleine zaal in de Melkweg.

Thuiswedstrijd

Alles wijst erop dat REINDIER een thuiswedstrijd speelt. Aan het begin van de avond druppelen vrienden en bekenden gemoedelijk binnen. Iedereen kust en knuffelt elkaar innig. Voordat de show begint worden zij begroet door levende kunstinstallaties. Wezens uit de toekomst die het publiek indringend aankijken. 

Met weinig resources oogt de ervaring groots. Zowel qua aankleding als muzikale inhoud. Na drie nummer heeft het publiek al een kakofonie aan invloeden gehad. Lady gaga, Kyteman achtige trompetsolo's, ABBA, Chemical Brothers, ballads van The Beatles en Beyoncé. Een veelzijdigheid in harmonie. Want ondanks dat je als kijker alle richtingen op gaat, flowt de act op een natuurlijke manier. Niks voelt uit de toon. Een uur lang beweegt REINDIER als een vis in het water. De backing vocals en de band voelen hem ook naadloos aan. In alles laten zij zien dat ze samen een goed geoliede machine zijn. 

 

Doordacht is de kracht

Maar vergis je niet. Ondanks de souplesse wordt niks aan het toeval overgelaten. Het optreden is een doordachte esthetische ervaring die je zintuigen op allerlei manieren prikkelt. Van de choreografie, outfits en breaks tussen de nummers, alles heeft een verband. De interactieve LED-kunst stellages zetten kracht bij de gevoelens die overgebracht worden. Kleuren veranderen per nummer en leggen accenten op de boodschap. Ontdekken en zelfacceptatie zijn belangrijke thema’s die REINDIER aanstipt. Van mysterie en chaos, naar vrijheid om vervolgens steeds verder meegenomen te worden in pulserende beats. Melodieën die zo gemaakt konden worden door Jeugd van Tegenwoordig producer Bas Bron. Langzamerhand raken we met zijn allen in een trance. Alsof we in een goede film worden gezogen. 

About a Boy

Des te hilarischer is het als jongeren binnen lopen vanuit de grote zaal waar het urban feest Encore plaatsvond. De verwarring is duidelijk zichtbaar. Met leegte in hun ogen keken ze elkaar aan. “Wat is dit” riep één vriendin tegen de ander met licht afkeurende toon. Om vervolgens zo snel mogelijk weer terug te keren naar de kolkende trap muziek. En dat is niet gek. Voor veel mensen is REINDIER abstract. Zonder context zou ik persoonlijk hetzelfde hebben gehad. Het is niet een act waar je zomaar instapt. Des te intiemer voelt het voor het selecte groepje mensen dat wel aanwezig is. Dit wordt benadrukt met de uitsmijter. De meeste artiesten bewaren hun knalnummer voor het laatst. Daarentegen heeft REINDIER het lef om klein en integer af te sluiten. En met succes. We landen op onze eindbestemming met het nummer “About a Boy”. Een melancholische tearjerker. Op een ongrijpbare manier weet REINDIER met liefde en emotie te vertellen over de dierbaren die we nog moeten leren kennen. Wie deze mensen zijn en hoe ze invloed gaan hebben op zijn muziek dat zal de toekomst ons leren. 

Beeld met dank aan The Daily Indie.