Het is teveel om in een update mee te nemen, daarom in een uitgebreid overzicht. December lijkt nu al een feestmaand te worden met nieuw materiaal en dan is de maand nog maar net begonnen. Op de eerste vrijdag zijn daar maar liefst vier nieuwe releases. De nieuwe singles zijn van LowaddictsSoundsystem en KY en het album komt van Sophie Janna met 'Wide World.

Foto: Ronald Jan de Boer

Eindeloos rondjes draaien met 'Circles'

Rustige nieuwe single van LowaddictsSoundsystem

Dit jaar hebben ze een optreden verzorgd in het Haarlemse Patronaat nadat dit al eerder meerdere malen is verzet. Het is weliswaar een prima lichtshow wat het Haarlemse LowaddictsSoundsystem heeft laten horen, maar de bezoekers hebben moeten zitten bij dat optreeden in de grote zaal. Het heeft het drietal Dillan Sondervan, Tessa Lamers en Maaike van der Weide niet van weerhouden om met de nieuwe single 'Circles' te komen. Opvallend is dat op de single zowel Maaike als Tessa op zijn te horen. De nieuwe single zegt zeker iets over het huidige tijdsbeeld. Het is er eentje van hollen en stilstaan en steeds lijkt de geschiedenis zich weer te herhalen.

Creativiteit is motor

Zelfgemaakte clip en subsidie voor liveshow

Dat LowaddictsSoundsystem zelf al muziek kan maken is geen verrassing, maar het maken van een clip vraagt de nodige creativiteit. Alle drie de bandleden zijn met de inhoud van de song aan de slag gegaan om het beeld in overeenstemming te laten zijn met de song die erbij hoort. Het beeld is ook een sterk element van LowaddictsSoundsysteen als zij op een podium staan. Naast de clip, wil de groep een creatieve liveshow neerzetten. Via het muziekplatform NH-Pop heeft LowaddictsSoundsystem ook dat voor elkaar. Ze krijgen subsidie uit het Prins Bernhard Cultuurfonds om een nieuwe liveshow neer te gaan zetten. 

Foto: Evert Wissing

Achterlaten van iets bij nieuwe levensfase op 'December'

In één dag geschreven

KY.  is net als LowaddictsSoundsystem terug van weggeweest. De nieuwe single 'December' heeft hij samen met Christon Kloosterboer geschreven. Samen met het bandlid van onder meer Rigby heeft KY. dit in een dag tijd geschreven waarin hij het verhaal vertelt van iemand die opgroeit en overgaat op een nieuwe fase in zijn of haar leven en daarbij iemand of iets moet achterlaten. Heet is weer eeen schurende single die zo kenmerkend is voor KY. Hij vertaalt de gevoelens van een doorsnee millennial naar de songs die hij maakt. Het handelsmerk is van KY. blijft melancholisch.

Het zelfgemaakte artwork bij 'Wide World' van Sophie Janna

Sophie Janna brengt derde album 'Wide World'

Moderne minstreel

Sophie Janna is alweer tien jaar bezig. Haar debuut maakt ze samen met Hot Griselda in 2011 met het album 'Tinderbox' en drie jaar later volgt haar eerste echte eigen album 'Laurels'. Vanaf deze week is er een derde album 'Wide World' bijgekomen. Het lange wachten wordt beloond, want Sophie heeft haar sporen al verdiend in de folk en americana wereld. De eerder uitgebrachte singles 'Nightfall' en 'Wide World' zijn op het nieuwe album terug te vinden, samen met een aantal oudere nummers in een akoeestische uitvoering. Wie de laatstgenoemde single hoort, denkt aan iemand die onbevangen de wereld inkijkt. Sophie is een zingende verhalenverteller en misschien wel een moderne minstreel die in de 21e eeuw je doet meenemen naar de tijd van lang geleden.