De Italiaanse zangeres Marta Arpini woont inmiddels al een paar jaar in Amsterdam. Ze studeerde Jazz Zang in Milaan en behaalde in 2019 haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar debuutalbum Forest Light verscheen in 2019 en werd vorig jaar genomineerd voor een Edison in de categorie Jazz/World. Afgelopen juni stond ze samen met de Portugese gitarist Gonçalo Neto in de finale van Mooie Noten 2021. Samen werkten ze aan de EP Songs From A Garden die vandaag is verschenen.

Magisch duo

Vandaag is de EP Songs From A Garden verschenen die je samen met de Portugese gitarist Gonçalo Neto maakte. Hoe is de samenwerking tussen jullie ontstaan?

“Gonçalo en ik ontmoetten elkaar aan het begin van mijn laatste jaar aan het Conservatorium van Amsterdam. We werden goede vrienden en begonnen meteen samen te spelen, voornamelijk, zo niet alleen, jazznummers. De muzikale chemie tussen ons was al sterk en duidelijk. Halverwege 2019 begon ik zelf gitaar te leren spelen en liedjes te schrijven op dit instrument, wat heel nieuw voor mij was. Dit gaf me veel inspiratie en tegen het einde van 2019 had ik een heleboel nummers die ik heel graag met iemand wilde spelen, maar met behoud van de kleur en de textuur waarmee ze zijn geboren. Namelijk de akoestische kwetsbaarheid en de combinatie tussen gitaararrangementen en stem als het kerncentrum. Dus vroeg ik Gonçalo om deze nummers met mij te repeteren. Ik zou akoestische gitaar spelen en zingen en hij zou de vrijheid hebben om er een extra laag met elektrische gitaar en effecten overheen te schilderen. We begonnen spontaan met wekelijkse repetities en ik schreef steeds meer liedjes. En zo werd dit duo geboren en werd het uiteindelijk onze ideale en magische setting om samen te spelen.”

 

Songs From A Garden

Op de EP staan zes prachtige nummers die heel intiem, dromerig en fragiel klinken. Wat is het verhaal achter de titel Songs From A Garden?

“Eén van de redenen waarom ik voor deze titel heb gekozen, is omdat we steeds enthousiaster werden over dit duo, terwijl ondertussen de pandemie begon en onze plannen een beetje vertraagde. Maar in het voorjaar van 2020, zelfs als de wereld zou hebben stilgestaan, zou ik mijn buren ontmoeten in de tuin van het gebouw waar ik woonde en mijn nieuwe liedjes kunnen spelen. Die tuin werd fundamenteel om de muziek levend te houden en het gevoel van eenzaamheid te overwinnen, voor iedereen. De buren en ik gaven vaak kleine concerten voor elkaar, en Gonçalo kwam ook voor hen spelen. Wij besloten daar een live video op te nemen van een van de nummers die nu op de EP staat. De omslagfoto van de EP is ook in diezelfde tuin gemaakt. Dus voor mij is Songs From A Garden een idee dat staat voor eenvoud, iets gespeeld met slechts twee gitaren en een stem onder een boom. Het betekent ook dat liedjes worden gespeeld op een intieme, besloten, rustige plek die ook een mentale plek werd. Daar kan de tijd stilstaan, het licht filtert door de bladeren, we kunnen diep ademhalen, er voor elkaar zijn, afstemmen en even in deze oase van rust leven.”

Artwork EP Songs From A Garden

Deep Inside

“Het is het eerste nummer dat ik op gitaar schreef en het is opgedragen aan mijn moeder. Er staat "je leest me diep van binnen". Het is een manier om haar te bedanken dat ze altijd het juiste woord voor me heeft wanneer ik er een nodig heb, en voor het zien van wat er in mijn hart is. Zelfs op de momenten dat ik het zou willen verbergen of wanneer er iets mist daar omheen. Ze kan me zien als ik me zelf niet kan zien. Ze is mijn licht in het donker en ik heb veel van haar geleerd en ik ben buitengewoon dankbaar dat ik van haar blijf leren.”

Revolution (A Rose In My Chest)

“Ik schreef dit nummer op een dag waarop ik me bijzonder hopeloos voelde over onze wereld en onze tijd. Ik las voortdurend verschrikkelijk nieuws over haatmisdrijven en meer en meer discriminatie van mensen die als "anders" worden beschouwd vanwege wie ze zijn of van wie ze houden. In mijn hoofd begon ik dit lied te zien als een soort conversatie tussen twee personen die van elkaar houden. Ik stelde me voor dat dit stel het nieuws zou lezen, wanneer ik me bang, bedreigd, geïsoleerd en in gevaar voelde. Ik stelde me toen voor dat ze naar elkaar keken en glimlachten, vrede vonden, in hun liefde de kracht vinden om door te gaan, hoe lelijk en gemeen onze wereld ook kan zijn. Ik stelde me hun liefde voor als iets dat zo helder en mooi was om een ​​revolutionaire daad te worden.”

Something Good

“Dit is een nummer dat ik heb geschreven voor... mezelf.  En ook iedereen die, net als ik, bang was om op te groeien en zijn eigen pad te creëren, en op de een of andere manier bang was om zijn jongere zelf teleur te stellen. Op dit moment ben ik blij met mijn pad en de keuzes die ik heb gemaakt, dus het is waarschijnlijk een lied over het overwinnen van deze angst om terug te keren, je leven te zien en te denken "oh nee, ik deed het allemaal anders dan het oorspronkelijke plan, dus ik deed het allemaal verkeerd". Het is een lied over jezelf knuffelen en tegen jezelf zeggen: "je doet het geweldig, ik ben trots op je". In het refrein zeg ik: "Terugkijkend weet ik niet of ik ben geworden wat ik van plan was, maar dit betekent niets. Of ik weet dat ik hoe dan ook gemaakt ben voor iets, voor iets goeds" en dit is het eigenlijk. Het is ook een lied over het omarmen van verandering, accepteren dat je verleden, je heden en je toekomst allemaal met elkaar verstrengeld zijn. Dat we één organisme zijn dat van dag tot dag evolueert en dat je fouten mag maken en dat je het proces moet vertrouwen.”

Older Together With You

“Dit is een nummer die ik schreef als een soort 'brief' aan mensen van wie ik hou of van wie ik hield. Vorig jaar realiseerde ik me hoe therapeutisch songwriting voor mij kan zijn. Soms vind ik het moeilijk om mensen te vertellen hoeveel ik van ze hou, of hoeveel ik boos op ze ben, of hoeveel geluk ik heb om ze in mijn leven te hebben, of hoeveel ik door hen ben gekwetst. Het duurt een tijdje voordat ik me comfortabel genoeg voel om dit alles en openlijk in het gezicht van mensen durf te zeggen. Er zijn momenten waarop ik ze het uiteindelijk gewoon niet vertel. En ik bewaar dingen voor mezelf, de goede en de slechte. Door liedjes te schrijven, kan ik ook de woorden vinden om al deze dingen te beschrijven die ik zou willen zeggen, maar die op de een of andere manier geheim en onuitgesproken in een zak van mijn hart blijven. “Older Together With You” is een lied voor mijn vader, en het vertelt een groot aantal dingen die ik hem zou willen zeggen, hem in de ogen kijkend. Het is mijn brief, het zijn mijn woorden voor hem uit de zak van mijn hart. En het gaat erom te erkennen hoeveel ik dankbaar ben omdat ik met hem ben opgegroeid en ik nog steeds ouder kan worden samen met hem aan mijn zijde. Het gaat over dit gevoel van warmte dat je krijgt als je begrijpt dat iemand stil over je waakt, en daarom ben je dankbaar, en weet je dat het goed komt.”

The Game

“Ik schreef dit nummer met mijn gedachten terug naar hoe ik me een paar jaar geleden voelde aan het einde van een belangrijke relatie met een persoon die speciaal voor mij was. Dat was een heel harde breuk waar we allebei enorm onder hebben geleden. Ik wilde op papier en in muziek precies zetten wat ik op dat moment dacht en voelde, toen we dat doormaakten, ook om het te kunnen zien "van een afstand’, leer mijn pijn kennen en ‘gebruik het’ voor iets anders. Het is een dialoog met een persoon die niet antwoordt. Dus uiteindelijk is het een monoloog waarin je hoopt en bidt dat de ander de stilte verbreekt en contact met je opneemt. Een game is iets dat je moet vermaken en je een licht gevoel moet geven. Ik herinner me dat ik me toen extreem zwaar voelde en wenste dat er een knop was om alles te stoppen en gewoon verdoofd te zijn.”

The Robins (You’re Still Holding Me Tight)

“Dit is een liefdeslied, geschreven voor mijn liefde. We wonen samen, en een van de dingen die we samendoen, is zitten terwijl we eten en uit het raam kijken en praten over de vogels buiten. Soms is er een groene papegaai en kunnen we hem zien, of er vliegt een roodborstje rond, en als het lente is, zitten de bomen vol met zingende vogels en luisteren we er samen naar. Ik begon te beseffen hoeveel een liefdesrelatie uit kleine dingen bestaat. Grote zeker, maar ook hele kleine en simpele dingen, zoals je thuis voelen wanneer je samen bent en je allebei dezelfde vogel in een boom ziet zingen. Deze persoon is mijn rots in de branding geweest en we blijven samen opgroeien. Wetende dat je persoon er al een tijdje voor je is en niet zal stoppen je stevig vast te houden, is een gevoel dat mijn hart doet zingen.”

Mooie Noten 2021

In juni stond je samen met Gonçalo Neto in de finale van Mooie Noten in de Vondelkerk in Amsterdam. We kregen toen al een voorproefje te horen van wat er op de EP staat. Hoe was dat om in de finale te staan?

“Het was een erg leuke ervaring. Eigenlijk was het optreden in de Vondelkerk waarschijnlijk een van de meest emotionele en intense optredens van dit jaar tot nu toe. Vanwege Covid hebben Gonçalo en ik het afgelopen anderhalf jaar niet veel kansen gehad om deze nummers aan een live publiek te presenteren, dus het was ongelooflijk om het eindelijk in zo'n mooie setting dit voor dat warme publiek te doen. Er waren ook vrienden in het publiek, en ze waren echt ontroerd door ons optreden. En het feit dat ze ontroerd waren, maakte ons emotioneel. Het was een cirkel van emoties die echt betekenis gaf aan alles. Ik vond het ook leuk om aan de wedstrijd deel te nemen omdat ik singer-songwriters leerde kennen die ik waarschijnlijk niet op een andere manier had kunnen leren kennen. Ik was blij om dit deel van de Amsterdamse muziekscene te zien. Ik was blij dat ik in de finale zat, ook omdat ik de kans kreeg om mijn liedjes te spelen voor een nieuw soort publiek, wat altijd verfrissend en inspirerend is.”

Liveoptredens

Wat zijn de plannen voor wat betreft liveoptredens voor de EP?

“Plannen voor liveoptredens zijn momenteel in de maak. Ik werk eraan samen met mijn boeker hier in Nederland. Ik had het idee om deze EP uit te brengen met een specifieke inspiratie: spelen in de tuinen van mensen en die dromerige sfeer herscheppen die ik in mijn tuin(en) ervoer. Ik ben opgegroeid in Italië en het huis van mijn ouders heeft een prachtige tuin die voor mij altijd de meest magische plek is geweest. Daar ging ik in de zomer op zoek naar vuurvliegjes, bracht ik geweldige middagen door met mijn vrienden, bracht ik lakens mee om te gaan liggen en naar de sterren te kijken. Mijn moeder organiseerde feesten toen ik een kind was, en ook een afscheidsconcert voordat ik naar Nederland verhuisde. Ik herinner me dat elke keer als een vriend mijn huis voor de eerste keer kwam bezoeken, ik ze als eerste naar de tuin bracht. Dat was mijn speciale deur naar een ander universum, en pas nu realiseer ik me hoezeer dit allemaal verbonden is met mijn muziek, en met deze nummers, en de sfeer die deze EP heeft. Het zou zo logisch zijn om in tuinen op te treden, omdat ze voor mij een enorm symbool van magie en poëzie zijn. Gonçalo werkt aan het Portugese front, dus ik ben er zeker van dat we binnenkort ook in Portugal zullen optreden!”

Nieuwe muziek

Je bent ook zangeres/gitarist van de dream pop/indie rockband van Tiigre. Kunnen we daar binnenkort nieuw muziek van verwachten?

“Ja dat kan! We hebben net onze eerste EP opgenomen, in juli, met producer en geluidstechnicus Attie Bauw, en eind augustus gaan we met hem terug de studio in voor overdubs en de laatste hand. Het zal in oktober klaar zijn en waarschijnlijk in 2022 worden uitgebracht. Ik kan niet wachten tot deze uitkomt! We hebben hard en lang aan deze nummers gewerkt en we kijken er enorm naar uit om het resultaat van onze samenwerking met Attie met de wereld te delen. Het was geweldig om de financiële steun van de fondsen van Amarte en Sena voor dit werk te krijgen, omdat het naar een hoger niveau ging. Ik hou van Tiigre met heel mijn hart omdat het echt een band is. Ik ga naar de repetities met het basisidee van een nummer - melodie, harmonie, songtekst - en dan maken we het hele arrangement en al het andere samen. We werken onze partijen uit, proberen veel verschillende dingen totdat het goed klinkt. We nemen elke beslissing samen, en deze EP voelt echt als de baby van ons allemaal, en het product van onze vriendschap, die de afgelopen drie/vier jaar is gegroeid. Dus blijf op de hoogte mensen!”

En nieuwe muziek onder je eigen naam?

“Ik heb een volledig album klaarliggen dat in januari 2022 uitkomt, met drie singles in de loop van de herfst. Het zal onder mijn eigen naam zijn en het is het resultaat van een proces dat begon toen ik in december 2020 de Keep an Eye the Records won met mijn kwintet, een prijs die bedoeld is voor artiesten om in een jaar een plaat te produceren en vervolgens uit te brengen. De producer van dit album is drummer, componist en multi-instrumentalist Mark Schilders. Ik ben ontzettend blij dat ik hieraan heb mogen werken. Het is een album dat volledig door mij is geschreven en gearrangeerd, dus het voelt als een belangrijke "mijlpaal" voor mij, niet alleen als zanger, maar ook als componist. Bij het schrijven van deze muziek werd ik ondersteund door Fonds Podiumkunsten. Hierdoor kon ik wat groter dromen, dus op deze plaat staat ook een soort klein orkestje. Ik schreef muziek voor kwintet en voegde hoorns (fluit, basklarinet, trombone, altsax) en meer zangers toe. Het was een leuke uitdaging die ik erg leuk vond, en ik heb het gevoel dat dit album een ​​ontmoetingsplaats is tussen veel van de muzikale invloeden die ik de afgelopen jaren heb verzameld. Beginnend bij mijn jazz-opvoeding om in een soort van alternatieve dreampop met rock- en folk-inspiraties te komen die mij heel goed vertegenwoordigt. Ben benieuwd of mensen hier naar gaan luisteren!”