MC Lost is bedachtzaam doch passievol en praat met ons over zijn doelen met hiphop collectief Soultrash, zijn nieuwste single ‘Chest’ en zijn drijfveer. Hij werkt hard en streeft met zijn ‘chest’ vooruit op zijn doelen af. “Waar je vandaan komt, moet niet bepalen waar je eindigt” en; “je kan zoveel zeggen, maar als je er niet naar leeft, dan heeft het eigenlijk geen waarde.” Ik interview MC Lost hierover bij LOLA Bae, de thuisbasis van Soultrash in Amsterdam Zuidoost.

Roger Buyne, de echte naam van MC Lost, nodigt me uit bij Soultrash haar thuisbasis LOLA Bae. Ambitieus als ik ben fiets ik vanaf Amsterdam West naar Zuidoost, niet wetende hoe diep in Zuidoost dit ligt. Dus, 50 minuten later kom ik bezweet aan. “No stress,” had MC Lost geantwoord op mijn appje dat hem vertelde dat ik te laat ben. Fijn, een beetje relaxt dus. LOLA Bae is een tijdelijke broedplaats vol creatieven uit Zuidoost dat midden op een bedrijventerrein ligt. Het heeft een creatieve en bewegelijke uitstraling dankzij graffiti op de muur en er staan wat fietsen en een scooter voor de deur.

Binnen word ik verwelkomd door MC Lost die me naar boven begeleidt en me rondleidt door de Soultrash-area. Rechts staat een pingpongtafel, er zijn ruimtes waar muziek opgenomen kan worden en er is de zithoek waar wij later ons interview zullen doen. In een ruimte links zitten producer ALL1NE en fotografe Constance Captures, die ik ook in de Melkweg veel ben tegengekomen bij hiphopconcerten. MC Lost biedt me wat te drinken, ‘yes, appelsap!’, aan, ALL1NE en MC Lost raken caught up in een song die gedraaid wordt met een goede grime-beat en Constance en ik praten even bij. Er hangt een relaxte sfeer. Een sfeer van creatie en inspiratie, maar ook van chillen. Als ik MC Lost vraag om aan het interview te beginnen trekt hij nog snel even zijn zwarte colbert boven zijn nette pantalon aan, want hij moet er wel netjes uitzien voor mij natuurlijk, en slaat een fel paars-geel gekleurd vierkant stuk stof om zich heen. We gaan in de zithoek zitten die speciaal voor interviews gemaakt is, volgens mij. Ik op de ene bank, MC Lost op de andere. Hij kijkt me vriendelijk aan en heeft zich duidelijk voorbereid. 

MC Lost, je bent al een paar jaar bezig. Ik volg je eerlijk gezegd nog niet zo lang, pas sinds de eerste nieuwsbrief die ik voorbij zag komen sinds ik de releases doe bij 3voor12, vorig jaar. Deze vangen mijn interesse want er wordt zoveel geproduceerd door jullie bij Soultrash, allemaal singles en samenwerkingen! Ik houd het eerlijk gezegd niet meer zo goed op een rijtje. Dus, help me even, waar ben je allemaal mee bezig?
MC Lost, Roger, kijkt me aan, kijkt naar beneden, denkt even na en kijkt dan strak naar voren, naar de muur rechts van mij, als hij besluit te gaan praten. “Nou, mijn naam is MC Lost en ik ben nu vooral bezig met het uitbrengen van nieuwe muziek in de aanloop van mijn nieuwe project. Voor de rest ben ik bezig binnen het Soultrash collectief als vocalist, artiest en creative director. Ik probeer de boys te ondersteunen waar dat kan. Ervoor zorgen dat dingen rondom Soultrash geregeld zijn, samen met iedereen natuurlijk, het is niet dat ik dat alleen doe. Dit doe ik voor Soultrash en voor mijzelf, MC Lost. In de eerste lockdownperiode heb ik veel kunnen maken en kunnen experimenteren met nieuwe dingen. Ik heb mijn angsten kunnen facen en die muzikale stappen kunnen zetten van meer zingen en dieper ingaan op wie ik ben. Dat breng ik nu naar buiten!” Tijdens het praten zoned MC Lost steeds meer uit. Hij kijkt bedachtzaam voor zich uit en lijkt een soort flow in zijn praten te vinden. 

Je spreekt over een nieuw project?
“Ja, ik ben bezig met een EP. De singles die ik nu uitbreng zijn in aanloop naar dat project. Ik houd er eigenlijk niet van om over muziek te praten als het nog niet af is dus ik wil er niet te veel over zeggen, maar ik ben wel bijna heel 2020 bezig geweest met het maken van dit project. Nu moet ik het dus afmaken.” 

Je had het net over experimenteren met nieuwe dingen. Wat is experimenteren voor jou dan?
De twinkeling in MC Lost zijn ogen, die er vanaf het moment van flow was, versterkt des te meer. “Experimenteren is voor mij uit je comfort treden. Lang geleden interviewde ik Akwasi en hij zei tegen mij dat comfort een ziekte is. Dat heb ik altijd meegenomen en ik besef me dat als je comfortabel wordt in hetgeen dat je doet het tijd is voor een nieuw plafond.” Ondertussen zijn Constance en producer ALL1NE begonnen aan een potje pingpong op de achtergrond, de bal wordt op een constant ritme heen en weer getikt met zo nu en dan een lach of woord.

"Je kan zoveel zeggen, maar als je er niet naar leeft, dan heeft het eigenlijk geen waarde."

MC Lost

Ben je comfortabel met wat je uitbrengt?
“Ik ben zeker comfortabel met wat ik uitbreng want het komt vanuit mij, dus ik zal er altijd achter blijven staan en ik maak ook echt wat ik wil. Weet je, experimenteren is gewoon…” MC Lost neemt even tijd om de juiste woorden te vinden, voordat hij verder praat; “Weet je, mensen zeggen al een tijdje tegen mij dat ik meer moet zingen en mijn stem op deze en deze manier moet gebruiken. Ik dacht zelf altijd: als de rap goed is, dan is het goed en als de structuur goed is, dan klopt het, maar nu probeer ik dus meer te kijken van: laat me dit stukje misschien zingen of juist de flow zo pakken. Dat vind ik experimenteren. Uit je comfortzone treden en met je oncomfortabelheden comfortabel worden.” 

Komt dat naar voren in je nieuwe single ‘Chest’?
“De zang niet want ‘Chest’ is geen zang, maar de muziek is wel meer ballsy. Zoals je net ook al zei, ik ben sinds 2016 bezig met muziek releasen. Eind 2018 de EP met Jong Louis en in 2019 heb ik een EP gemaakt met Jimmy de Ville. Of misschien 2018, toch wel 2019... Ik weet het niet meer!” Er lijkt een beetje paniek in MC Lost zijn ogen te verschijnen, maar hij herpakt zich, glimlacht en vervolgt: “In ieder geval, ik heb toen de EP ‘Jij ABC, ik APC’, die met Jong Louis in 2018, gemaakt, daarna de Soultrash EP ‘Better Days’, en toen ‘Lassie en Na$i’, als Lassie. Vanaf het moment dat ik die EP met Na$i ging maken ben ik gaan nadenken over: wat is het verhaal dat ik wil vertellen. Niet alleen iets dat cool klinkt voor mensen, maar wat wil ik brengen? En ik denk: vanaf mijn recente single ‘Fruitschaal’ ben ik meer die weg in geslagen. En nu krijg ik veel positieve reacties op de single ‘Wijn & Wijf’. Dat komt echt doordat de singles meer ballsy zijn. Dus minder ingetogen en, het staat haaks op hoe ik er nu uit zie in dit zwarte nette pak, maar het is wel gewoon met mijn chest vooruit. Daarom ook de titel.” 

Het klinkt alsof je nu een duidelijk beeld hebt van hoe jij je wilt profileren, kan je dat in woorden uitleggen?
“Ja, het is corny om als artiest over je eigen profilering te praten dus ik ga het op de minst corny manier proberen te zeggen…” 

Of je message misschien...
“Mijn message is simpel: waar je vandaan komt moet niet bepalen waar je eindigt. Ik kom zelf uit de Bijlmer, Amsterdam-Zuidoost, maar dat wil niet zeggen dat ik mee moet gaan in bepaalde beelden of stereotyperingen die mensen hebben. Binnen Zuidoost is dat ook totaal niet zo, want hier kan iedereen zichzelf zijn. Daarom zie ik er ook zo uit en zeg ik de dingen die ik zeg op tracks, maar wil ik wel dat mensen uiteindelijk weten: ik kom gewoon uit de Bijlmer. Je weet toch; Amsterdam. Dus dat is gewoon mijn message; waar je vandaan komt bepaalt niet waar je eindigt. Waar ik vandaan kom gaat zeker niet bepalen waar ik eindig! En hoe dat zich uit? In het ballsy. Gewoon, chest naar voren en borst vooruit. We vallen en we staan op. We gaan ervoor.” 

En dat harde werken, of niet?
“Dat harde werken, en in deze tijd proberen we vooral smart te werken. Hard werken is goed, maar dat doen we al. Dus binnen het harde werken proberen we ook te kijken naar wat de slimme dingen zijn die we kunnen toepassen, zoals een Bandcamp of een maandelijkse nieuwsbrief. Om de mensen onze journey echt mee te laten maken, los van hoeveel streams we behalen. We willen gewoon zorgen dat we iets achterlaten dat waardevoller is dan dat. Dat is mijn message en daar probeer ik ook naar te leven. Dat is het belangrijkste aan een message. Je kan zoveel zeggen, maar als je er niet naar leeft, dan heeft het eigenlijk geen waarde.” 

Is dat de message van MC Lost of van Soultrash?
“Ik denk dat iedereen binnen Soultrash deze visie met mij deelt. Daarom kan ik ook vanuit Soultrash muziek naar buiten brengen als MC Lost, maar aan de andere kant is het ook mijn visie. T.Milan die versterkt mij bijvoorbeeld door zijn eigen visie te hebben, snap je? Het zou gek zijn als hij dezelfde visie had als ik, dan versterken we elkaar niet echt. BLOK, bijvoorbeeld, heeft ook een andere kijk hierop, maar uiteindelijk staan de neuzen dezelfde kant op en dat is belangrijk. Wat ik net ook zeg: we vallen, we staan op, borst vooruit, stof van ons af en we gaan gewoon door!”

‘Chest’ dus, het klinkt alsof alles waar we het over hebben daarin naar voren komt.
“Dat is ook echt zo! Ik breng nu dus echt de muziek uit die ik wil. Niet dat dit voorheen niet zo was, maar ik ben nu gewoon dichter met het gevoel wat ik wil zeggen bij de muziek gaan staan. Je leert ook, je ontwikkelt, en vooral na dat project met Lassie en Na$i. Na$i is een belangrijke factor daarin geweest; in het openen van mijn ogen. Hij heeft me doen beseffen dat er zo veel mensen zijn die, gewoon, coole dingen kunnen maken en zeggen, maar hoeveel mensen kunnen echt iets zeggen dat je bijblijft? Wat je mee gaat nemen? Probeer dus echt te schrijven vanuit jou. Vanuit wat wil jij vertellen en hoe je het wil vertellen. Met ‘Chest’ wil ik dat nu ook laten zien.” 

En je hebt nu ook het paars-gele kleed om dat je in de videoclip bij je hebt. Wat heeft dat ermee te maken?
“Het kleed komt uit Suriname, dat heb ik van mijn tante uit Suriname gekregen. De chest hierin is het trots zijn op waar ik vandaan kom, op mijn eigen cultuur. Ik ben in Amsterdam geboren, maar mijn ouders komen uit Suriname dus veel familieleden zijn daar geboren. Vroeger heb ik vaak een verkaast gevoel gehad. Ze zeggen: ‘je bent verkaast, je bent van hier’, je weet toch? Op gegeven moment begon ik me te beseffen: dat maakt helemaal niet uit! Waar je vandaan komt, wil niet zeggen waar je eindigt! En, toen ik in 2019 in Suriname was heeft mijn tante mij dit kleed gegeven. Of, eigenlijk is het geen kleed; het is een stuk stof. Je bindt het om je middel als een pangi.” MC Lost laat me ondertussen zien hoe dat gebeurt en bindt het stuk felgekleurde stof vanaf zijn schouder om zijn borst, over zijn zwarte pak heen, voordat hij het gesprek vervolgt: “De mannen binden het zo en dat is echt cultureel. Ik gebruik het ook in mijn video’s en foto’s om te laten zien dat dit mijn cultuur is en dat ik daar trots op ben. Het is een stukje van mijn identiteit.”

Als een man zoiets draagt, waar staat dat dan voor?
“Voor kracht. In Suriname lopen vrouwen hier ook mee om hun middel. Het is niet per se kleding, gewoon stof. Voor mezelf is het dat ik iets dichter bij mijzelf sta en bij de natuur. In plaats van een hemd of pak, gewoon dit.” De pangi komt van origine van de Marrons. Het was een kledingstuk om hun lijf te bedekken. Ze hebben verschillende soorten passend bij diverse gelegenheden.”

*tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat is je doelgroep dan? Zijn dat mensen die op zoek zijn naar hun kracht of hun roots, en daarin naar zichzelf?
“Mijn doelgroep is hongerige mensen. Mensen die najagen wat ze willen. Als hetgeen dat je wilt jezelf vinden is, dan kan dat ook. Maar, ik weet dat de doelgroep die ik bereik mensen zijn die hongerig zijn. Mensen die dingen willen chasen in het leven. Ik hoop dat ik daarvoor de soundtrack kan bieden.” 

Ik hoor trouwens grime invloeden in je tracks, waar komen die vandaan?
“Voor de grime-invloeden moet ik credits geven aan CRZE, producer van Soultrash. Hij komt uit de grime-scene met Skinto dus ik heb het echt van hem. Als we in de auto zaten naar een show dan draaiden we het vaak en zo ben ik ernaar gaan luisteren. Maar, ik denk dat het altijd wel in Soultrash heeft gezeten, sinds het begin in 2015-2016, dat speelse. Grime is spelen met de flows, de melodie; hier een pauze nemen en hier niet. Het heeft ons de tools gegeven om rap een beetje te vervormen. Dat heeft er altijd wel in gezeten en dat neem ik nu ook mee in mijn eigen muziek.”

 En heb je daarin dan voorbeelden? Of wil je liever niet in muzikale voorbeelden denken?
“Tuurlijk! Ik vind het moeilijk, maar één iemand die me altijd wel rillingen geeft is MC D DOUBLE E. Dat is echt een MC. En JME, er zijn er wel meer! Ik zou alleen nooit zoals hun kunnen rappen, weet je. Ik besef wel dat als ik naar hun muziek luister, naar hoe zij spelen en naar dat speelse dat zij hebben, dat ik dat geweldig vind. Dat geeft mij ook zin. Dat effect dat iemand rapt en diegene jou ook zin geeft om te rappen.” 

Speels is misschien snel te verwarren met niet serieus. Hoe ga je daarmee om?
“Voor mij is dat niet belangrijk, want zolang ik weet wat ik zeg en wat ik naar buiten breng, is het goed. Ik merk wel dat het speelse inderdaad vaak wordt gezien als onserieus zijn. Dus ik probeer wel dat serieuze aan te kaarten, zoals een huis in de Bijlmer en deze voor jezelf kunnen bepalen en kunnen kopen. Maar ook; het gaat niet om blote bitches en grote figures. Het gaat om hele andere dingen. Met de manier waarop ik het zeg kan het heel witty of heel speels overkomen, maar ik probeer daar wel een grens in op te zoeken. De grens van serieuze onderwerpen aankaarten, maar niet te serieus. Ik kan het ook maar tot mijn wereld serieus maken. Ik kan niet praten over, of het kan wel, maar ik ben niet het type rapper dat gaat praten over dingen die buiten mijn wereld zijn. Ik probeer mijn wereld te beschrijven en ik probeer daarin serieuze dingen aan te kaarten die ik zie, maar niet op een manier dat het heel serieus klinkt. Met een lekkere flow waardoor je misschien pas na de tweede of derde keer luisteren denkt van: oh, dit zegt ie!” 

Is dit dan hiphop? Zelf vind ik het wel eens lastig, hoe ga je om met dat concept ‘hiphop’?
“Ik vind dat ook lastig, maar voor mij is het in essentie hiphop, want ik vertel een verhaal. De kern van MC Lost blijft toch wel het verhalen vertellen en deze delen; storytelling. Voor mij is dat hiphop, maar het is niet traditionele hiphop zoals mensen dat misschien kennen of zullen ontvangen en zo kom je terug bij het punt waarom het belangrijk is om te experimenteren. Daarom zullen wij dat altijd blijven doen. Met experimenteren heb ik het gevoel dat mensen vaak denken: je neemt twee verschillende dingen die niet bij elkaar passen en je pleurt het maar op één hoop, maar dat is niet experimenteren. Experimenteren is ook gewoon ontwikkelen. Het is groeien en hetgeen dat je misschien al deed, maar je wordt er gewoon beter in. Je leert hoe je dingen anders kan toepassen. Dat is hoe ik ernaar kijk en hiphop in de essentie is gewoon; ik probeer mensen te bereiken met de dingen die ik zeg.”

"Ik weet dat de doelgroep die ik bereik mensen zijn die hongerig zijn. Mensen die dingen willen chasen in het leven. Ik hoop dat ik daarvoor de soundtrack kan bieden.” 

MC Lost

Voorheen heb je ook veel hiphop party’s geMC’t. Hoe is het om nu tracks uit te brengen zonder dat live aspect?
“Het is moeilijk, vooral bij een track als ‘Chest’. Ik had het daar ook met de producer HOUSSAM over van: ‘shit man ik wil dit echt live doen en laten horen.’ Ik besef me wel, alles op zijn tijd, je weet toch? Dat is het enige wat we nu kunnen doen ook en gewoon hoop hebben, het komt goed. Dat weet ik ook. Ik sprak vanmorgen mijn moeder en zij zei; ‘het komt goed.’ Dan weet ik ook dat het goed komt.” 

Hoe kom je nu in contact met je fans of luisteraars?
“Door middel van Bandcamp proberen we exclusiever te gaan en je merkt dat dat een inzicht brengt in de mensen die er echt mee focken, bereid zijn om naar een ander platform te gaan en wie die mensen zijn. Op die manier proberen we door middel van een e-mail of nieuwsbrief in contact te zijn. De eerste keer dat we de nieuwsbrief stuurden kregen we misschien twee reacties, maar nu zijn het meer echte reacties van; ‘dope, ik ben ready voor de release’, en dan denk je zelf ook echt van: oké dope. Er zijn gewoon mensen! Die mentaliteit ofzo... Ik denk dat ik eerst heel erg dacht: hoe groter hoe beter. Hoe meer mensen we bereiken, hoe beter, maar ik denk ook dat: less soms more is, en het is belangrijk dat je weet wie je ook aanspreekt. Door een stapje terug te nemen, iets kleiner te beginnen, weet je echt wie we bereiken.” 

Die sterke basis opbouwen.
“Het fundament leggen. Ik denk dat we vorig jaar een goede fundering hebben gelegd en nu kunnen we dat Soultrash-kasteel gaan bouwen op die grond.” 

Hoe ziet 2021 eruit voor MC Lost?
“Heel veel muziek uitbrengen!” Het is even stil en MC Lost glimlacht. “Goed eten en veel wijn drinken.” Is dit een referentie naar zijn single ‘Wijn & Wijf’? “Hopelijk zie ik nog een paar goede films. Ik ben een simpele man. Als ik gewoon lekker kan eten met mijn moeder, we een goed gesprek kunnen hebben, we daarna een film kunnen kijken en ik kan mijn muziek uitbrengen... Dan hoor je me echt niet klagen. Ik klaag sowieso weinig, maar dan hoor je me echt niet klagen!” 

Je hebt veel verteld al, dat zegt iets over je want dat zegt dat je nadenkt over wat je doet, dat spreekt voor je.
Dankjewel, dat is een mooi compliment! Er zitten veel uren in weet je. Soms zitten we dagen in de studio. Dan gaat de microfoon niet eens aan! Dan staat er geen beat op, maar dan zijn we gewoon aan het praten met elkaar en ik denk dat dit ook gewoon de basis is van waarom we dit met Soultrash nog steeds kunnen en willen doen. We blijven praten met elkaar van; hoe zie jij het, wat wil jij en wat wil jij eruit halen, hoe zie je dit en dat, weet je? Constant die gesprekken met elkaar hebben en bijna de oren bij elkaar eraf lullen. Daarom kon ik in het begin van het interview met zekerheid zeggen dat iedereen dezelfde visie deelt. Ook al is het niet exact hetzelfde, maar we versterken elkaars visies. We hebben zoveel gesproken met elkaar, het zijn mijn broeders. Idem dito met Na$i. Ik heb zoveel gesproken met hem.” 

Het is super idealistisch.
“Super idealistisch wel, maar ik denk dat clichés, clichés zijn, omdat ze waar zijn, ten eerste, en het is ook niet allemaal koek en ei. We zitten soms ook te schreeuwen naar elkaar. Ik ben het soms oneens met dingen, kleine dingen, maar aan het einde van de dag weten we waarvoor we het doen. En wat je zegt; het klinkt super idealistisch allemaal, we zitten niet theetjes in te schenken en rustig te praten. Het gaat juist over en weer.” 

Maar dat is juist idealisme, dat je dus die passie in gesprekken heb en dat is gewoon clashen.
“Ja, we blijven mensen.” 

Zou je dan in één zin jullie gezamenlijk missie, die van Soultrash, kunnen omschrijven?
“Door onze muziek Amsterdam, en vooral de Bijlmer dichterbij elkaar brengen. Dat doen we door middel van de muziek, maar ook door de dingen die we doen. Ik ben ervan overtuigd dat als de Bijlmer unite, echt unite, dat we niet meer te stoppen zijn. Er zit zoveel talent hier en creatieven! Er is zoveel creatieve sauce, juice, swag; noem het hoe je wilt! Je weet toch? Het zit hier in de Bijlmer. Doordat we vaak niet als één... En het is moeilijk dat weet ik ook, als één, maar ik wil er een steentje aan bijdragen.” 

Dat de kids in de speeltuinen naar je muziek luisteren en daar...
“Dat zou tof zijn, maar ze hoeven niet alleen naar mij te luisteren. Als ze naar T.Milan of BLOK luisteren, dan is de missie ook al voltooid. Dan weet ik dat ik een steentje bij heb kunnen dragen in dat proces. Het is groter dan MC Lost.” 

Één grote verbinder in de muziek. Ik ben er stil van.
“Ik ook! Ik wil nog tegen de lezer zeggen: volg ons op Bandcamp, Instagram. soultrash020@gmail.com is ons e-mailadres. Mail ons als je in de nieuwsbrief wilt zitten want er komt heel veel aan!” 

MC Lost zijn laatste single ‘Chest’ is 26 januari uitgekomen in aanloop naar zijn solo EP. De single is geproduceerd door HOUSSAM, bekend van producties voor o.a. Ray Fuego. ‘Chest’ gaat over dingen met je ‘chest’ zeggen. Je doelen uitspreken om ze zo te manifesteren. Daarbij, het op je ‘chest’ slaan. Beseffen wie jij bent en waar je voor staat. In de bijkomende video is tevens MC Lost zijn outfit te zien, met de pangi die symbool staat voor hoe ‘chest’ tot uiting komt in MC Lost. Beluister ‘Chest’ hier.