Het was stralend weer en het Vondelpark is traditiegetrouw volgelopen met dagtoeristen. Deze dagtoeristen konden als ze dichtbij genoeg waren genieten van GIAN en YVES, want midden in het Vondelpark bij het Vondelpark Openluchttheater hebben zij in het kader van ‘Buitenspelen voor de GRAP’ een showtje staan. Wie nog gelukkiger was, had ook echt een kaartje gekocht en zat binnen de hekken. Netjes op de stoel, gewapend met zonnebril en klaar voor een middagje hiphop.

GIAN

GIAN is de band omtrent producent, muzikant en vocalist Johnny Ray en vocalist Eddie Dukan. Vergezeld door hun mics en DJ betreden zij het podium van het openlucht theater. Het duo wilt rock en hiphop mixen, hoewel ze dusver voornamelijk hiphop hebben uitgebracht, hebben ze me backstage vertelt. Als ik naar hun energie kijk dan weet ik in ieder geval dat het hard wordt en één van de shirts geheid uit gaat. Deze show wordt een ping pong van energie geven en nemen, maar hoe ‘geef’ je als seated publiek bij een hiphop show? Twee jonge fans deden het na een paar nummers al voor en gingen, na verscheidene mislukte pogingen te gaan staan, gehurkt op hun stoel zitten. Voorzichtig bouncen met de armen lukte ze nog net, respect voor de moeite! De rest van het publiek hield het wat simpeler. De rappers antwoordden met een oproep tot ‘energy bounce’, waarna één van de shirts inderdaad uit ging en één van de twee tussen de stoelen in het publiek belandde. Met een aardig tempo gingen we door de diverse set heen en toen de set eindigde met het nummer ‘Suicide Club’ had elke concertganger waarschijnlijk kriebels in de kont. Die stoelen zijn soms net een straf.

YVES

Een band en zangeres betreden het podium. By the looks of it wordt dit even omschakelen. Het zonnetje schijnt nog steeds, en na de hoge energie van net zitten we met een opgewekt gevoel. Na een jazzy inzet, wat perfect past bij dit weer, betreedt ook YVES het podium. Het wordt een vrolijke set, maar wel persoonlijk. Doet me een beetje denken aan een mix tussen Yung Nnelg en Typhoon, die laatste waarschijnlijk vooral dankzij de volgende vibes. Want YVES wilt ‘love, energy, waves en sounds’ met ons delen en danst het podium over. Elk nummer introduceert en hij laat veel trots en blijheid zien voor de band die om zich heen staat. Waar het echt persoonlijk wordt neemt YVES de tijd en gaat hij voorop het podium zitten. Op momenten wordt de set meer funky, en het publiek reageert alleen maar met enthousiasme en gejoel. Er worden veel nummers van hun EP ‘HIGHSANDGOODBYES’ voor het eerst live gespeeld en de show eindigt met een blije band en een enthousiast publiek. ‘Ik luv de zon’ zegt YVES, maar een belangrijkere boodschap van hem is denk ik: ‘Wees jezelf, is belangrijk’.

Deze twee optredens zijn georganiseerd door GRAP Amsterdam. GRAP heeft als doel Amsterdamse popmuziek te stimuleren. In het kader daarvan organiseren zij al geruime tijd regelmatig concerten, soms ook met acts van buiten de hoofdstad zoals GIAN, en competities zoals de Amsterdamse Popprijs. ‘Buitenspelen voor de GRAP’ is een reeks aan corona-proof showcase concerten in samenwerking met SENA performers. De volgende is op 25 september op dezelfde locatie met Sophie Straat en Anne-Fay.