Deze periode vraagt om veel aanpassingsvermogen van artiesten. Voor nieuwe opkomende talenten is het zonder optredens nog lastiger om zichzelf te kunnen profileren. Het is dan ook mooi als doorzettingsvermogen en inzet beloond worden met het afronden van een succesvol project. Een van deze doorzetters is Maurits, een jonge Amsterdamse singer songwriter die onder de artiestennaam Morris Roe vandaag zijn derde single genaamd ‘tired’ uitbrengt. We ontmoeten hem op een zaterdagochtend in een nog rustige Jordaan om kennis met hem te maken.

Morris Roe! Stel jezelf even voor, wie ben jij en hoe klinkt jouw muziek?

"Mijn echte naam is Maurits en ik ben 22 jaar. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en heb tot nu toe nog niet de drang gehad om ergens anders heen te gaan dus woon ik hier ook nog steeds. Wat voor genre muziek ik maak, is een lastige vraag om te beantwoorden. Van jongs af aan ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in uiteenlopende muziekstijlen en ik denk dat dit een basis heeft gelegd voor de muziek die ik nu maak. Als ik het toch in een hokje moet plaatsen zou ik zeggen dat mijn muziek een mix is van elementen uit hedendaagse (Amerikaanse)popmuziek, hiphop, rap, rock-'n-roll en blues."

Wat drijft jou als muzikant, waar komt de liefde voor de muziek vandaan?

"Ik denk dat het element van escapisme wat je krijgt door muziek mij het meeste aanspreekt. Als aan een nummer werk kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk een paar uur later pas doorkrijgen dat ik nog moet lunchen. Aan de andere kant, als ik een nummer speel kan ik voor die paar minuten ook even compleet mijn omgeving vergeten. Dit is trouwens ook iets waarvan ik hoop dat de luisteraars van mijn nummers het hebben. Mijn liefde voor muziek is al ontstaan toen ik heel jong was. Mijn vader zette vroeger vaak veel verschillende soorten muziek op thuis. Op een gegeven moment begon ik die nummers mee te zingen, terwijl ik eigenlijk nog amper Engels kon. Een liefde voor muziek is iets wat ik zolang ik mij kan herinneren al heb gehad."

Met wie werk je samen?

"Op het moment werk ik samen met Quincy, hij is een producer en engineer. We kennen elkaar een klein beetje van vroeger en ik zag vorig jaar dat hij een studio genaamd soundbest was begonnen. Ik heb toen contact met hem opgenomen en samen met hem werk ik demo’s en ideeën uit die ik zelf thuis in elkaar zet. Wanneer er een nummer is dat interessant lijkt, gaan we samen verder kijken hoe we het gaan afmaken. Ik heb in het verleden met andere engineers en producers samengewerkt, maar daar was niet echt dezelfde klik. Zo’n klik is belangrijk al wil er een goede samenwerking ontstaan. Met Quincy heb ik deze klik wel en dat zorgt ervoor dat we snel kunnen werken, maar belangrijker nog ook goede kwaliteit kunnen brengen. Verder sta ik eigenlijk altijd open om met zoveel mogelijk verschillende (opkomende) artiesten samen te werken. Dit wel onder de voorwaarde dat ik denk dat we beiden hier iets uit zullen halen of er iets van kunnen leren."

Wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van je nieuwe singel? Wie inspireert jou?

"Als eerste, ik ben een denker. Ik kan heel erg verstrengeld raken in mijn eigen gedachten. Ik kan situaties in mijn hoofd ontleden tot een punt dat sommigen zeggen: ‘mijn god denk je zo ver door dat is vermoeiend zeg’. (lacht) Dit zorgt ervoor dat ik soms scenario’s kan inbeelden die zich naar alle waarschijnlijkheid niet eens voor zullen doen. De single heb ik geschreven in een tijd waar het vaak gebeurde dat ik mij angstig voelde zonder goede reden. Alles kon goed gaan, maar uit het niets kon ik mezelf enorm terugtrekken in mijn gedachten waarna ik mij kut ging voelen terwijl er eigenlijk geen enkele reden voor was.

Zoals ik al zei ik ben iemand die goed is in het inbeelden van worst-case scenario’s terwijl die er niet zijn. Wat mij heeft geïnspireerd om dit nummer nu op dit moment uit te brengen, is dat ik mijn verhaal om mij heen begon te zien. In de crisis waarin we ons nu bevinden, hoor ik veel vaker mensen om me heen praten over dat zij zich voelen zoals ik me voelde tijdens het schrijven van het nummer."

Je zingt: ‘this time I am in the right house, I am happy with the path that I chose’ – wat is het pad dat je gekozen hebt waar je nu zo gelukkig mee bent?

"Het pad wat ik hiervoor bewandelde was er een waarin ik veel dingen deed waar ik voor mezelf eigenlijk niks uit haalde qua voldoening en energie. Ik heb altijd al verschillende sporten op landelijk niveau beoefent, maar kreeg hier geen lol meer uit en ging er toch mee door. Verder zat ik een tijd op kamers in een huis waar ik me ook niet per se thuis voelde en deed ik een studie die mij eigenlijk ook niet goed lag. Met het nieuwe pad had ik de keuze voor mezelf gemaakt een andere studie te gaan doen, te stoppen met topsport en meer de focus te leggen op muziek. Oh en ik woon in een superfijn huis met geweldige huisgenoten!"

Je zingt: ‘I don’t want to go through this shit’ – wat zijn de problemen waar je hier over zingt?

"Het slaat eigenlijk op de terugkerende anxiety die men kan ervaren. Je hebt het natuurlijk het liefst niet, maar het kan soms opzetten uit het niets. Van hieruit was het een soort van statement: ‘pff daar gaan we weer, ik ben hier zo klaar mee’. Het klaar zijn met verzonken zijn in eigen, niet altijd positieve, gedachten. Ik denk dat iedereen wel van dat soort momenten heeft van dat je even gek wordt van jezelf en de eventuele irrationele gedachtes die in je opkomen."

Welke gevoel en welke les probeer je met de single over te brengen?

"Ik hoop dat de mensen die luisteren meenemen dat het oke is om je af en toe kut te voelen en alle dingen die daarbij komen kijken. Zoals ik al zei heb ik altijd op hoog niveau gesport met een vaak vrij masculiene cultuur, waar het antwoord op je kut voelen vaak is; 'kop op en gewoon doorgaan'. Er heerst een stigma rondom het ervaren van negatieve gevoelens, met name onder (jonge) mannen. Ik hoop dit een beetje te doorbreken door hier zelf open over te zijn in dit nummer en zo te laten zien dat je er niet minder mannelijk of menselijk van wordt op het moment dat je aangeeft van; 'hey ik zit ff niet zo lekker in mn vel'.

Daarnaast hoop ik dat de woorden uit het nummer resoneren met mensen die in een vergelijkbare positie zitten. Dat diegene een beter begrip krijgen van de situatie waarin ze zich bevinden en zien dat je niet alleen bent daarin."

Instrumentaal klinkt de single opgewekt maar de tekst lijkt melancholisch. Is dit bewust zo gekozen?

"Jazeker! Ik ben altijd een fan geweest van een zekere dubbelzinnigheid in muziek, van de songtekst tot aan de compositie. Dit zijn van die kleine pareltjes die je in een nummer kan ontdekken. Het is voor mij altijd ziek leuk als je een nummer een paar keer beluisterd en denkt te weten hoe het in elkaar zit en weet waarover het gaat, maar dat op het moment dat je er wat meer aandacht aan besteed en beter luistert je een compleet nieuw beeld krijgt van een nummer. Je zou kunnen zeggen dat je eigenlijk 2 nummers uit 1 nummer hebt gehaald omdat je beleving van dat nummer veranderd is. Los daarvan wilde ik het vooral bij tired erin verwerken, omdat het hiermee nog een andere boodschap overbrengt dan de tekst. Wat ik met het nummer wil zeggen is dat je je rot kan voelen, maar dat dit niet wil zeggen dat je geen vrolijke dingen kan maken en meemaken. Je hoeft niet volledig gedefinieerd te zijn door hoe je je voelt."

En nu nog even kort over de toekomst. Als er weer live optredens zijn, waar zou je dan graag willen staan – en waarom?

"Oehh… Ik denk dat ik wel een keer in paradiso zou willen staan of op lowlands (maakt echt niet uit welke stage) dat zou geweldig zijn. Ik ben vaak naar lowlands en naar meerdere optredens in paradiso geweest. Iedere keer als ik daar ben geweest loop ik de dagen erna met de gedachte in mijn hoofd; 'ja dit is waar ik nu al mijn harde werk in stop, om de kleine kans groter te maken dat ik daar ooit zal kunnen staan'."

Wat staat er als volgende mijlpaal klaar, waar droom je van?

"Voor mij is de volgende mijlpaal dat ik nu eindelijk na een lange tijd van ‘off the radar’ werken aan allemaal nummers, deze kan gaan uitbrengen. Het is experimenteren met de vraag; wie ga ik hiermee aanspreken. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich zal gaan ontwikkelen. Wie weet als het genoeg mensen aanspreekt zal mijn grootste droom, een optreden in ziggodome, realiteit kunnen worden." 

Benieuwd geworden naar Morris Roe?

Je kan zijn single morgen terugvinden op youtube en via de update op zijn Instagram!