We zitten weer in lockdown en dat geeft ons mooi tijd nogmaals wat organisatoren aan het woord te laten. Deze keer de beurt aan de broers Jelle en Thom Schotanus! Meesterbreinen achter ‘Indie In Town’. Na twee jaar radiostilte is de volgende editie op 4 december en dat betekent, in hun woorden, “billenknijpen of het allemaal doorgaat”. Met een gezond portie goede hoop gaan we dit interview in en vertellen de heren ons over hun onderscheidende plannen voor deze editie. Gezamenlijk zullen we, in hun woorden, “manifesten dat de besmettingen aflopen” en duimen dat het evenement doorgang vindt!

Indie in Town strijkt 4 december neer in Kriterion. Een nieuwe venue voor jullie. Vanwaar deze keuze? 
Thom: “Het idee om Indie in Town weer goed op te pakken begon tijdens corona. Jelle en ik bedachten hoe klote het nu is voor de scene en voor de bands die net een beetje momentum hadden. Natuurlijk is het voor iedere muzikant kut, maar ik denk vooral dat de opkomende bands de lul zijn omdat daar geen verdienmodel achter zit. We vonden het belangrijk dat als de boel weer open ging, we snel iets gingen organiseren.”
Jelle: “Precies dat! Halverwege 2021 kregen Thom en ik weer zin om Indie in Town te organiseren. De laatste editie vond plaats in september 2019, dus dat nu al 2+ jaar geleden. De versoepelingen gingen in en het zag er goed uit voor het najaar. ‘Hoe vet zou het zijn als we wanneer NL weer open is weer een editie van Indie in Town kunnen neerzetten?!’ We zijn toen op zoek gegaan naar een goede locatie. Voorheen was de Sugarfactory onze vaste stek. Waar we een kleine en grote zaal hadden, ruimte voor een kunstexpo een plekken voor mensen om gewoon te chillen. Dát is ook waar we nu naar op zoek waren. Toen Thom kwam met Kriterion, kende ik de locatie niet goed, maar in de eerste gesprekken met de mensen van Kriterion was er gelijk een goede klik. Het voelt heel goed.”
Thom: “Kriterion voelt gewoon erg als een plek die goed aansluit op het evenement en het publiek dat naar Indie in Town komt. Het theater wordt gerund door jonge creatieve mensen die voor alles openstaan. Het wordt gerund door vrijwilligers die met vet veel passie hun avonden organiseren. Jelle en ik herkennen ons in die werkwijze. Kriterion is een bioscoop met een eigen karakter die altijd alles op hun eigen manier doet. De mensen die de bioscoop regelmatig bezoeken zijn voornamelijk jonge mensen die kunst willen ontdekken. We willen met Indie in Town dit publiek nieuwe bands laten leren kennen.”

Wij leven volgens jullie in het tijdperk van de indie muziek. Kan je daar wat meer over vertellen? 
Thom: “Dan heb ik het over de staat van de rockmuziek en uit welke hoek we nog verrassingen kunnen verwachten. In ieder decennium is er wel een bepaalde stroming grote bands met een specifieke sound, zoals grunge in de 90’s, of new wave in de 80’s. Er is echter al veel gedaan in het rock-genre en het wordt steeds moeilijker om met een nieuw geluid te komen. Als je luistert naar de huidige grote rockbands met een platencontract, dan hoor je dat de sounds in de muziek niet per se vernieuwend zijn. De bands die nu verrassen zijn vaak kleiner en onafhankelijk van een groot platenlabel. Daar komt ook de term ‘indie’ vandaan, deze staat voor ‘independent’. Daarom is die indie-scene nu belangrijk. Ik denk dat de toekomst van ‘bandmuziek’ in de handen ligt van kleine, onafhankelijke bands die het qua sound helemaal anders willen doen. De indie-scene laat zich ook kenmerken voor de afkeer van commerciële en grote bands. Als je kijkt naar de staat van rockmuziek en je ziet dat het niet zo populair is als het ooit was, kan je zeggen dat de indiekids hebben gewonnen. Indies haten mainstream en rock is niet meer mainstream. Het wordt gedomineerd door echte liefhebbers.”

Wij hebben begrepen dat jullie met Indie in Town een nieuwe richting in willen gaan dit jaar. Vertel, waar komen jullie vandaan en wat is die nieuwe richting? 
Thom: “Toen we de eerste gesprekken met Kriterion hadden merkten we al snel dat er veel mogelijk was op de locatie, doordat Kriterion zo’n open en democratische organisatie is. We willen graag een zo divers mogelijk programma aanbieden. Dat is leuk voor de bezoeker, want je kan dan meer doen dan bands kijken. Maar we doen het ook omdat we het belangrijk vinden om opkomende kunstenaars een podium te geven. Er zijn zoveel supertoffe kunstenaars in Nederland die het verdienen om in de spotlights te staan. In de Sugarfactory vonden we het altijd heel speciaal om een kunstenaar een muurschildering in de zaal te laten maken en deze dan feestelijk op de avond te openen. Je geeft iemand van een andere kunstvorm zo een platform om iets te laten zien. Deze editie laten we naast bands ook indie short films zien van opkomende filmmakers en openen we twee kunstexposities.”
Jelle: “Voorheen lag de focus dus op de muziek. Eén songwriter, drie bands en een DJ. Die opbouw was er omdat we vroeg begonnen in de kleine zaal van de Sugarfactory. In Kriterion hebben we meer vrijheid. We zijn nu bezig met een line-up van vijf bands, geen songwriters. KIEFF, 45ACIDBABIES, Stella en één nog aan te kondigen band. Verder hebben we twee kunstexpo’s van Dalit Lymor en Helloiamjustin en screenen we tussen de bands door films van jonge Amsterdamse makers in de filmzalen. We willen echt groots uitpakken met deze eerste ‘nieuwe’ editie.” 

Wil je nog wat verder ingaan op het kunstzinnige programma? Een uitbreiding van disciplines voor jullie?
Jelle: “Het is voor ons heel leuk om bezig te zijn met meer dan alleen muziek. Thom en ik doen veel onderzoek naar verschillende kunstenaars. We zoeken eigenlijk naar dingen die we zelf heel tof vinden. Vooral kleurrijke kunst die veel energie uitstraalt vind ik passen bij Indie in Town. De films op het programma waren vooral een uitdaging. We hebben niet veel verstand van de filmscene in Nederland. Ik heb alleen een Cineville pas, haha. We hebben oproepen geplaatst en verschillende opleidingen benaderd. We hebben de tijd genomen om alle inzendingen te bekijken en met Kriterion gepraat over welke films het beste zouden werken.” 

Er staat ook flink wat lokaal muzikaal talent op het programma. Zo kunnen we uit onze regio 45ACIDBABIES en Stella zien. Ook de Rotterdamse act Kieff staat op het programma. Welke act zou onze lezer niet moeten missen? 
Thom: “Ik denk dat je van het begin van het eind er bij moet zijn helaas, haha! Elke band is op z’n eigen manier uniek en tof. Stella heeft ongelofelijk goede en pakkende liedjes. Je kan lekker bij ze zwijmelen. 45ACIDBABIES is meer dan alleen muziek en zet altijd een hele show neer. De band blijft van het begin tot het eind boeiend! En tot slot is de band Kieff pure chaos. Zij maken muziek waar geen touw aan vast te knopen is. Eén ding is zeker; je kan moshen en het dak gaat er sowieso vanaf! We hebben ook nog een hele speciale act die we nog niet hebben aangekondigd, maar daarvoor moet je onze sociale media maar in de gaten houden.”

Indie in Town vindt 4 december plaats in Kriterion, Amsterdam. Voor meer info volg je het evenement op Facebook of Instagram