Amsterdam Dance Event staat weer voor de deur. Dé week van netwerken, kennisuitwisselingen en showcases voor de dance scene, en vooral de week van die lekker dansbare chaos in de Amsterdamse uitgaansgebieden. Aan de andere kant van deze rite heb je AADE, ofwel ‘Amsterdam Alternative Dance Event’. AADE laat een ander geluid horen die in Amsterdam ook alom aanwezig is. We spreken Quico Touw, één van de initiatiefnemers van Amsterdam Alternative Dance Event over dat geluid, de achtergrond van AADE en wat we kunnen verwachten.

Geen ADE, maar AADE: Amsterdam Alternative Dance Event. Wat kunnen we verwachten van AADE ten opzichte van ADE?
“Veel van de kleinere podia of vrije ruimtes in Amsterdam geven al vele jaren een alternatief geluid tijdens ADE. Een aantal jaar terug hebben we samen met een aantal van deze kleinere podia bedacht om ook gezamenlijk een programma aan te bieden op verschillende locaties onder de naam AADE. We willen naast alle house en techno club avonden, of nu middagen, de stad ook iets aanbieden wat meer experimenteel of niet-elektronische muziek is.”

Wat is het geluid dat jullie willen laten horen met AADE?
“Een alternatief geluid. Dit kan in principe elk genre zijn van punk tot obscure techno. Op die manier is er voor zoveel mogelijk mensen iets te doen komende week.”

Welke clubs doen mee aan AADE?
“Corona heeft de programmering van de meeste panden die meedoen aan ‘Amsterdam Alternative’ stilgelegd. Met de nieuwe versoepelingen zijn we weer vollop programma aan het maken, maar veel panden zijn deels afhankelijk van vrijwilligers en het heeft even tijd nodig om de teams weer compleet te krijgen. Daarom hebben we dit jaar een iets minder vol AADE programma, maar niet een minder vet programma. Op woensdag en donderdag kan je terecht voor garage en punk bands in Cinetol en op de zaterdag kan je naar de OT301 voor een meer elektronische avond met vage techno en live optredens.” 

Wat is Amsterdam Alternative eigenlijk en waar staan jullie voor?
“Amsterdam Alternative is uitgegroeid van een samenwerking tussen een aantal van de alternatieve podia van de stad zoals de OT301, OCCII en Cinetol tot een platform voor heel alternatief amsterdam, waarmee we o.a. elke twee maanden een krant uitbrengen en verschillende events organiseren in de stad. Hier werkt een grote groep vrijwilligers aan mee.”

Welk AADE event zou je onze lezers het meeste aanraden en ga je zelf ook nog een kijkje nemen bij ADE?
“Ik ben zelf van Cinetol, dus dan ligt het voor de hand om onze punk avonden aan te raden. Maar check zeker ook de zaterdag in de OT. Bovendien staat deze avond in het teken van het nieuwe project genaamd ‘Vrij Beton’. Vrij Beton is een beweging die nieuwe vrije ruimte moet gaan realiseren voor experimenten en afwijkende concepten, ofterwel permanente plekken en panden om in te wonen en maken i.p.v. tijdelijke contracten.

Verder doen we bij Cinetol gewoon mee met ADE op vrijdag en zaterdag, dus daar ben ik dan druk mee. Maar ik ben blij dat het festival kan doorgaan en voor de liefhebbers is er eindelijk weer heel veel te doen.”

Zie hier het programma van AADE:

Woensdag 13 oktober
AADE-fest | DEAFDEAFDEAF (UK) x Shaemless x The Covids x DJ Trish Trash
Genre: Punk, Post-punk, Garage
Locatie: Cinetol

Donderdag 14 oktober
AADE-fest | The Rills (UK) x FuckFuckFuck x Dead Finks (DE/AUS) x Forbidden Wizards x VULVA x DJ Cristel Ball
Genre: Punk, Post-punk, Garage
Locatie: Cinetol

Zaterdag 16 oktober
AADE - Vrij Beton
Genre: Vage techno
Locatie: OT301-Studios