Waar de song-, album en ep-releases voorheen niet bij te houden waren, is de stoomtrein aan nieuwe content gestagneerd. We hollen niet meer achter de feiten aan. We zijn in rustig vaarwater beland. Het hoort bij deze tijd. Zo rond kerst en de jaarwisseling. Zonden overdenken, goede voornemens maken, terugkijken op alle mooie momenten en herstellen van alle heisa. Alhoewel, dit jaar misschien iets minder. Reflecteren en dankbaar zijn, dat is waar iedereen nu mee bezig is. Wij van 3voor12 Noord-Holland blijven natuurlijk niet achter!

De laatste maanden heb ik de eer gehad om alle binnenkomende releases van onze bodem te beluisteren. In de laatste barre maanden van 2020 op zoek naar lichtpuntjes. Wij hebben een selectie gemaakt, om muziek liefhebbend Nederland hoop te bieden. Daarom de vraag: welke releases nemen we mee naar 2021?

Videokunst en obscure teksten van Waakhond

De eerste is duidelijk Waakhond. Afgelopen november heeft hij de song en video van ‘Kleine Viezerik’ uitgebracht. De muziek is obscuur en duister. Zoals de band Nine Inch Nails, maar dan iets funkier. Dat komt goed uit. Ik ben daar groot fan van! Wat blijkt, hij is ook nog eens videokunstenaar en heeft vette visuals toegevoegd. Hoe tof is het, dat een muzikant hier al zo vroeg in zijn carrière aandacht aan geeft. Het past daarnaast perfect bij deze muziek. 

Je ziet dat videocontent steeds vaker een plek heeft in de muziekscene. Met alleen maar een live-optreden kom je er vaak niet meer. Dat hebben we wel genoeg gezien. Stel je voegt video-werk, stroboscopen en duisternis toe, zoals Nine Inch Nails dat doet, dan kan dat nog een best vette live-ervaring worden. Daarbij gaat hij ook nog mee in de hype om weer lekker Nederlandstalige muziek te maken. Dat past goed. Ik kan niet wachten om dit op een underground locatie te zien. Zoals in die ene oude atoomkelder in het Vondelpark bijvoorbeeld. Check de video van ‘Kleine Viezerik’ hierboven of hier.

Max Poolman brengt hoop

Over naar een ander straatje. Nu we surrounded zijn door duisternis, moeten we ook ergens verlichting vinden. Max Poolman bracht mij dat eind november. Hij deed dat met zijn folk-songs op het album ‘Bucking the Tiger’. Songs die een onbezorgd en vrij gevoel geven. Alsof je over een zonovergoten grasveld in Frankrijk wandelt. De teksten zijn daarbij diepgaand genoeg. Het raakt je, het komt binnen. Tegelijkertijd brengt het hoop met zich mee. Hoop, dat is vrijheid en vrijheid is ook het gevoel hebben te mogen voelen. Max Poolman´s gitaarnummers helpen hierbij. Het doet mij denken aan Ben Howard, maar dan net iets meer country. Lekker op een zonnig festival. De nostalgie kickt dan uiteraard in en even wegdromen is precies wat we nodig hebben nu. Check ‘Bucking the Tiger’ hierboven of hier.

LÖNA zet aan het denken

Last but not least, wat feminisme. LÖNA kwam eind december met een single om de koude maanden door te komen. Dit deden zij op een best wel sexy manier. De song ‘Girl’ is een ode aan vrouwenliefde en seks. Dat past wel lekker bij hun duistere synthpop. In deze tijd is het natuurlijk ook nog eens een klein statement. ‘Massive Attack’-vibes werden genoemd bij hun muziek. Dat zijn goede vibes om te hebben. Muziek die je zowel qua klank als op politiek-maatschappelijk vlak raakt. LÖNA doet dat op hun manier met ‘Girl’. Check deze hierboven of hier.

Deze drie singles laten een diversiteit aan muziek zien. Iets dat wij graag blijven supporten! Zulke initiatieven doen toch je hartje sneller kloppen? We zijn erg benieuwd wat 2021 gaat brengen en hopen natuurlijk op jullie medewerking. Dus, wanneer jij een single, een ep of een heel album uitbrengt, schroom niet om ons te contacten via 3voor12noordholland@gmail.com! Wij zijn altijd nieuwsgierig naar nieuw werk en mede zo houden wij het Noord-Hollandse muzikale landschap op de voet bij. Binnen iedere muziekstijl. En als we dan weer live mogen, dan staan wij graag vooraan! Zodat we de mooiste concertverslagen kunnen schrijven. In de tussentijd: houd ons (en jezelf) in de gaten..