Ze noemen het genre zelf Moonstruck Future Funk, een buitenaardse combinatie van dikke grooves en sterke harmonieën. De funkband Supermoon speelt vrijdag 29 maart voor een uitverkochte zaal in de Melkweg. Een avondvullend programma met voorafgaand een vrolijke DJ en aangemoedigd door groupies in merchandise. Dit allemaal ter ere van Supermoon’s nieuwste EP: 'Limbo'.

Een klein halfuur te laat nemen de eerste vier bandleden hun plek op het podium in. Leadzanger Arthur Hodes, gekleed als een rockster uit de jaren 60, duikt uit het niets op en zet het eerste nummer in. Hij beweegt zichzelf met een gezonde dosis zelfvertrouwen over het podium. Dat zijn lead vocals één van de sterkste punten van Supermoon zijn blijkt al vanaf het ingaan van het eerste nummer. Afwisselend met achtergrond zang van de rest, doet het denken aan Crosby, Stills, Nash & Young, maar dan met iets meer (oké veel meer) tempo en funk.

 

Waar komen die fijne baslijnen toch vandaan?

Het ene nummer volgt het andere op, allemaal doordrenkt met dansbare vibes die je graag in de zomer op een festival hoort. Daardoor voelt het juist ook een beetje eentonig, elk nieuw nummer lijkt veel op het vorige en zijn zo moeilijk uit elkaar te houden. Dit komt vooral omdat er weinig interactie met het publiek tussen de nummers door plaatsvindt. Meer tijd om een nummer in te leiden zou net iets meer rust geven. Bij het nummer Limbo slaat het plots om, de gehele zaal lijkt het nummer te kennen en zingt luidkeels mee. De bassist komt hier volledig tot zijn recht, het is dan ook jammer dat hij zich de gehele avond vooral achterin op het podium bevind. Niet erg, wel jammer.

Ook de toetsenist verdient kort wat erkenning. Door de avond heen neemt hij langzaam de lead op zich. Zijn charismatische aanwezigheid geeft het concert net dat beetje extra wat aan het begin juist zo miste. De synths tijdens het nummer Opposites geven de band de funk sound die Supermoon bijzonder maakt. Ook al zijn de backing vocals van hem niet altijd even zuiver, de combinatie van hem met de ijzersterke zang van de leadzanger werkt perfect.

Groupies in merchandise

Naarmate de avond verstrijkt komt het publiek steeds meer los. De toegestroomde fans zijn relatief jong en zijn daarnaast bekend met de nummers op de setlist. De merchandise stand heeft goede zaken gedaan, velen dragen de T-shirts van de stand die bij de uitgang staat. Namen van de bandleden joelen door de zaal, vooral wanneer ze het ‘laatste nummer’ hebben gespeeld maar het bekendste nummer nog niet voorbij is gekomen. Tijdens What about it, veruit het meest dansbare nummer, komen de harmonieën het beste uit de verf. Het doet je terugverlangen naar de hoogtijjaren van de funk. Met het uitbrengen van een gloednieuwe EP is het nu nog alleen maar afwachten totdat de band aankomende zomer op de vele festivals te zien zal zijn. Dan graag wel in de zon en niet in de donkere Upstairs van de Melkweg.