De indie-popband WIES nam op 1 december de Amsterdamse Popprijs in ontvangst in de Melkweg. Bandleden Jeanne, Jasper en Tobias vertellen ons vlak na de uitreiking backstage over hun mengelmoes aan invloeden en drijfveren.

Een vermoeden dat ze zouden winnen, hadden de drie WIES-leden niet. “Alle andere bands zijn zo goed”, aldus Jasper. “Wij zien het niet als een wedstrijd, maar meer als een springplank.” Als ze een reden voor de overwinning moeten noemen, zegt Jeanne: “De unieke combinatie in onze muziek viel vanavond op zijn plek. Ik had het gevoel dat we echt samen waren met het publiek, ze luisterde echt.”

Ze doelt op de mix van rock en elektronische pop, aangevuld met Nederlandstalige teksten. Die stijl vormde zich al toen ze een eerste project met elkaar deden op het Conservatorium van Amsterdam. Jasper: “We zochten elkaar uit, als een soort try-out. Dat beviel zo goed, dat het uit de hand is gelopen.” Vanaf de zomer van 2018 was WIES een feit.

‘Nederlandstalig is in your face’

Waarom de band voor Nederlandstalige teksten koos? “Je kan niet om Nederlandstalige muziek heen”, zegt Tobias. “Het is zo in your face. Elke Nederlander verstaat het gewoon.” Ook heeft schrijven in je moederstaal voordelen, volgens Jeanne. “Ik kan mezelf uitdrukken zoals ik dat niet in het Engels kan. Bijvoorbeeld door kleine spreekwoorden of andere dingen in zinnen te verstoppen die Nederlanders begrijpen, maar Engelstaligen niet.”

Als inspiratiebron noemt ze direct Spinvis. “Daar zijn we mee opgegroeid. Maar Ramses Shaffy of Maarten van Roozendaal zijn ook grote inspiraties, omdat die zo duidelijk en expressief zijn. Bij ons komt dat terug in een liedje als Barman.”
Op muzikaal vlak, zoals voor het maken van beats en elektronica, haalt WIES inspiratie uit Engelstalige bands. “Mijn smaak is heel breed, ik kan me in veel verschillende soorten muziek vinden”, zegt Tobias.

Hoge lat voor eigen muziek

Haast met haar muzikale loopbaan heeft de band niet. “Onze muziek moet vooral goed zijn,” zegt Jeanne. Goed is vooral wanneer het goed klínkt. Jasper: “Als je een track aan het maken bent, is er een moment dat het klopt en af is. Waar we naar streven met onze muziek, is dat ook als we het niet zouden kennen, zouden denken: dit is te gek! Dit willen we vaker horen. Dat is extra moeilijk omdat het van onszelf is. Maar daarmee leggen we de lat extra hoog.”

Ligt hun ambitie op dezelfde hoogte? “Ik zou het te gek vinden als we buiten Nederland iets kunnen doen. Dat lijkt me een uitdaging,” zegt Jasper. Voor Jeanne zou het mooi zijn als de band zich als vaste naam in de Nederlandse muziekscene kan vestigen. “Dat is mijn droom. Ik geloof in WIES.”

Check WIES live op onder andere 20 december in de Sugar Factory, tijdens Spelen voor de GRAP | Vuurwerk.

Lees ook: