Jacin Trill heeft een indrukwekkend jaar achter de rug. Miljoenen streams, samenwerkingen met o.a. Ronnie Flex en Bokoesam én een volle Heineken-tent op Lowlands. Hoog tijd voor een gesprek.

De koning van Happyland

Jacin Trill’s Happyland groeide in 2018 uit tot het land waar iedereen wilde vertoeven. Tijdens zijn show op Lowlands ontving hij met open armen de vele bezoekers die Happyland bezochten in de Heineken-tent. Al kijkend naar de duizenden bezoekers lachte Jacin z’n gouden grill bloot en kroonde hij zichzelf tot de koning van Happyland. Hij had er slechts één jaar voor nodig om dit te bereiken. Wij spraken Jacin kort voor zijn optreden op het Mixtream Festival om te vragen hoe het afgelopen jaar is vergaan en wat zijn doelen zijn voor de komende tijd.

Toen we Jacin vorig jaar spraken en hem vroegen wat voor plannen hij had voor 2018 gaf hij aan dat hij op Appelsap en Woo-hah wilde staan. Op dat moment was hij net aan het doorbreken met ‘kspreyopjebytch’ en had de clip iets meer dan honderdduizend views op YouTube. Noem het arrogantie, noem het zelfverzekerdheid, feit is dat de teller van dat nummer nu richting de drie miljoen views gaat én dat hij op beide festivals als één van de grotere artiesten werd geprogrammeerd.

Wanneer we deze feitjes van vorig jaar oprakelen en vervolgens vragen hoe het is om op dit moment Jacin Trill te zijn valt hij aan het begin even stil. “Ja, hoe is dat nu, zoals je ziet man. Er is veel veranderd. Jacin Trill is nu gewoon, ja, het is een gevestigde naam. Ik heb dat nog niet echt goed beseft, ik besef het eigenlijk nu pas, omdat jullie het zo zeggen!”

Villa in Hoorn

Het is duidelijk, terugkijken is er voor Jacin Trill niet bij. In het afgelopen jaar bracht hij zowel ‘Happyland’, ‘Zo vader, zo zoon’ met Bokoesam, ‘Happyland 2.0’ en talloze samenwerkingen met rappers als Ronnie Flex en producers als Esko uit. Als we hem vragen waar we in 2019 zullen staan is dat al snel duidelijk: “In m’n villa!” Uiteraard gebouwd in de plaats waar alles voor hem begon en waar hij nog altijd woont: Hoorn. Al knipogend zegt hij erbij dat Hoorn qua woningprijzen vooralsnog goedkoper is dan Amsterdam.

Over z’n muzikale ambities is Jacin ook duidelijk. Inmiddels benaderen rappers en producers hem vanwege zijn unieke sound, maar een samenwerking met de Amerikaanse rapper Rich The Kid is waar Jacin écht van droomt. Op de vraag of er na z’n samenwerking met Ugly God nog meer features met Amerikaanse rappers aankomen zegt hij alleen: “You never know”.

De belangrijkste bewoonster

Terug naar Lowlands. Aan het einde van z’n show riep hij iedereen op om rondjes te rennen en de moshpit die daaruit volgde was gigantisch. Jacin zelf stond er echter niet van te kijken “Voor mij is dat gewoon normaal ofzo. M’n shows gingen altijd al gek. Maar nu op Lowlands, ja, dat was tien keer groter! Ik weet dat m’n publiek altijd lekker meegaat, dus als ik ze iets vraag, dan doen ze dat gewoon!”

En toch, de gigantische moshpit op Lowlands was voor Jacin niet het persoonlijke hoogtepunt sinds z’n doorbraak. Dat voltrok zich een week eerder op het Amsterdamse festival Appelsap. Het concept ‘Happyland’ ontstond namelijk in een periode dat Jacins moeder erg ziek was. Voor haar is het ontstaan, zij is de meest prominente bewoonster en daarom haalde hij haar op het podium tijdens zijn show in het Flevopark.  Zoveel resultaten boeken in één jaar is leuk, maar samen met een trotse moeder het podium delen na een moeilijke periode is onbetaalbaar. Vlak voordat hij het podium van het Mixtream Festival in Heerhugowaard bestormt heeft de vrolijke vorst nog een boodschap voor al zijn Happyland bewoners: “Voor de fans die dit lezen. Ik hou van jullie allemaal, blijf supporten en much love! Kusjes voor m’n moeder ook!”

Jacin’s debuutplaat ‘Happyland’ is genomineerd voor de 3voor12 Award, de prijs voor het beste album van het jaar. Z’n nieuwe single ‘Jacin’ is hier te beluisteren.