In mei bracht Herr Alt zijn EP 'Altar' uit. Dit vierde hij in Podium Victorie. Nu een half jaar verder blikken we hierop terug met de Alkmaarse artiest We kijken vooruit naar zijn toekomstplannen, optredens met Vive La Fête en zijn maandelijkse jamsessies in De Broeikas.

Bij de EP Release was er een mooie opkomst en het publiek reageerde goed op jouw optreden. Hoe heb je het zelf ervaren?
"Ja, dat was helemaal te gek! De opkomst was enorm. Ik zag de zaal maar voller en voller worden en de energie was vanaf de eerste noot goed. Mensen in mijn omgeving hoor ik nog steeds over die avond."

Wat vond je het allermooiste moment?
"De hele avond was mooi: het moment dat ik opkwam, de reacties uit het publiek over de hele avond en dat mijn geluid super was. Hierdoor kon ik lekker ontspannen spelen. Toen ik improviseerde over een ballad genaamd "Walls", stapte ik er als het ware even uit om mijn solo te spelen. Dat je even niet nadenkt en zeg maar vol kunt gaan. Die momenten waren er zeker meer deze avond."

Waar wil je heen met Herr Alt?
"Artisticiteit staat voorop. Ik wil mijn eigen sound en daarmee naar buiten. Er zit waarschijnlijk een mooie samenwerking aan te komen, maar daar kan ik nog niets over zeggen. Verdiepen en verbeteren, op die manier wil ik mijn publiek vinden."

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
"De show zal meer geolied worden. Ik denk dat ik nog beter zal worden in mensen meenemen in mijn trip op het podium. Ik wil naar de essentie in mijn nieuwe tracks. Niet te veel ideeën, maar enkel een paar héle goede ideeën. Zodat alles duidelijk is, zonder poespas."

Hoe ontstaan bij jouw de beste ideeën?
"Vanuit alle hoeken kan een idee ontstaan. Omdat ik alles zelf doe kan dat een uniek geluid zijn, een beat of een tekst. Ideeën voor teksten komen op alle momenten van de dag. Ik hou er van om met mijn apparatuur te experimenteren en zo op ideeën te komen voor een melodie of geluid. Het mooiste is vaak wel als een idee spontaan komt."

Herr Alt tijdens zijn EP Release in Podium Victorie

Je speelde laatst op het nieuwe Eclectisch Festival Alkmaar. De oprichters daarvan willen een creatievere scene creëren in de stad.  Denk je dat het kan lukken in Alkmaar? Zullen er meer Herr Alts opstaan?
"De mensen bij Hal25 zijn super loyaal en creatief en bieden veel mogelijkheden voor andere creatievelingen. Ik heb het gevoel dat het allang aan het gebeuren is en zij hebben daar zeker een groot aandeel in. De Broeikas is bijvoorbeeld een perfecte speelplaats. Elke keer als ik daar weer sta probeer ik nieuwe dingen, daardoor kan ik als artiest groeien."

Kun je meer vertellen over de Broeikas? Wat gebeurt daar allemaal?
"De Broeikas is een multidisciplinaire jam; iedereen kan meedoen en alles mag. Drumcomputers, modulaire synthesizers, zang, performance art, poetry; noem het maar op. Het is tot nu toe nog steeds gelukt om niemand te vertellen wat wel en niet mag tijdens de jam. Hopelijk kunnen we dat zo houden. Ik ken geen jam waar dat ook gebeurt. Wel sta ik aan de mixer om het een en ander in balans te houden."

Loopt dat nooit uit de hand?
"Doordat ik de balans maak, kun je de creatieve flow redelijk sturen. Mensen reageren vaak direct op de verschillen die zij horen. Als je soms het geluid iets harder zet, gaan mensen vaak anders spelen. Of juist als je ze iets zachter zet. Uiteraard speelt ervaring van de muzikant mee, maar meestal gaat het vrij goed.
Soms is het natuurlijk chaotisch, maar dat mag ook. Daar moet je niet moeilijk over doen, want anders loop je het risico dat je mensen blokkeert en dat is funest voor de creativiteit. Vrijheid is belangrijk. Door de avond heen zijn er altijd momenten waarop we elkaar verbaasd aankijken van: "Wat gebeurt er? Dit is helemaal te gek!". Dan zingen en dansen mensen en is het één groot feest. Dat kan alleen als je dingen loslaat."

"Door de avond heen zijn er altijd momenten waarop we elkaar verbaasd aankijken van: wat gebeurt er? Dit is helemaal te gek!"

Binnenkort sta je in het voorprogramma van Vive La Fête. Hoe is het om met een act die al zo lang op hoog niveau meedraait op het podium te staan?
"Echt super vet! Als je de clipjes voorbij ziet komen van de zalen die zij aandoen, dan zie je dat zij de hele tent op zijn kop zetten. Wat een energie heeft die band! Ik heb echt super veel zin om voor hen de zaal op te warmen."

Herr Alt is binnenkort te zien en te horen bij:
Vive La Fête - 2 november in de Muziekgieterij (Maastricht)
Vive La Fête - 3 november in Manifesto (Hoorn)
Synths! - 24 november in De Bakkerij (Castricum)

De jamsessies in De Broeikas in Alkmaar zijn er elke eerste vrijdag van de maand. Het thema van de eerstvolgende editie op 2 november is 'Kortsluiting'.