Dit voorjaar bestaat The Irrational Library shop vijf jaar. Wij spraken Joshua Baumgarten, initiatiefnemer en eigenaar van deze iconische plek, over de shop, over muziek en over wat hij doet voor de Haarlemse muziekscene.

Al bij aankomst valt op dat The Irrational Library niet zomaar een winkel is. De etalage staat vol met allerlei vintage vondsten, van oude poppen tot kleine hebbedingen. Het is een opvallend en kleurrijk geheel, wat je als een magneet de winkel intrekt. We treffen Joshua (45) met zijn laptop aan een van de tafels in de winkel. De van oorsprong Amerikaanse muziekliefhebber groeide op in Nanuet, een voorstad van New York, en woont nu al ruim zeventien jaar in Nederland. Joshua doet veel voor de Haarlemse muziekscene. Zo heeft hij de shop, waar instore optredens zijn en plaatselijke bands hun muziek kunnen verkopen en host hij zijn eigen muzikale avond in het café van Patronaat. Ook heeft hij sinds een half jaar de 'The Irrational Library Band', waarmee hij regelmatig optreedt.

Als tiener had Joshua een vriend die ouder was en hem in contact bracht met de alternatieve- en punkscene. Hij leerde Joshua de Sex Pistols kennen en nam hem mee naar Greenwich Village, destijds de plek in New York waar de punk- en alternatieve scene bloeide. Er ging een wereld voor hem open. “Er gebeurde iets met me toen ik daarmee in aanraking kwam. Ik vond de mensen super interessant en wilde er meer van weten. Zo begon ik me te interesseren voor de muziek en de subcultuur er omheen.”

Die interesse voor alternatieve muziek en de scene is Joshua niet meer kwijtgeraakt, zo is ook in de winkel goed te zien. Er zijn veel platen, cd’s en andere dingen te vinden die gerelateerd zijn aan alternatieve subculturen, maar dat is niet per se het uitgangspunt voor de spullen in de shop. “Als ik toffe stripboeken tegenkom of  goede hip hop platen, dan krijgen die ook een plekje in de winkel.”

The Irrational Library shop is inmiddels een begrip en ontmoetingsplaats in Haarlem. Je kan er terecht voor toffe spullen en met enige regelmaat ook voor een instore optreden. “Die optredens brengen mensen uit de scene bij elkaar. Bijna iedereen die hier komt, deelt dezelfde passie, dat schept een band. Het is mooi om te zien hoe bezoekers met elkaar aan de praat raken en het al snel lijkt alsof ze elkaar al jaren kennen.”

Ter ere van het vijfjarig bestaan werd er een goed feestje gevierd in de shop. Live muziek, lekkere drankjes, een hoop vaste klanten en vooral veel gezelligheid. “Eerst vierden we het ieder jaar, maar op een gegeven moment voelde dat niet meer zo bijzonder. Vijf jaar is wel echt een mijlpaal, zoiets moet je vieren. Na vijf jaar heb je pas écht iets neergezet. Het is niet altijd makkelijk, maar we blijven zeker doorgaan. Ik zou niets anders meer willen doen, dit is wie ik ben.”

Dat Joshua niet stil zit, is duidelijk. Zo is ook zijn avond in het Patronaatcafé na jaren nog altijd een succes. Met ‘Irrational Library presents’ biedt Joshua bands een plek om te spelen en zich te bewijzen. Veelal nieuwe bands met een interessant, uniek geluid en een alternatieve vibe. Het event keert maandelijks terug en is gratis te bezoeken. Een kijkje nemen, is zeker de moeite waard!

Zelf treedt hij ook regelmatig op. Met zijn band ‘The Irrational Library Band’ zetten hij en de andere bandleden zich in voor vrijheid en andere maatschappelijke onderwerpen. “Ik wil echt een boodschap overbrengen. Onder begeleiding van muziek komt dat veel sterker over.” Dat het een succes is moge duidelijk zijn, de komende tijd staan er maar liefst zeven optredens gepland. Ook komt er een nieuwe single aan. Zeker iets om in de gaten te houden, als je het ons vraagt!

De eerstvolgende editie van Irrational Library Presents in Patronaatcafé is komende zaterdag 13 mei. Zie je daar!