In een nauwe gang diep in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord zijn de jongens van Starfish zich op vrijdag 17 maart mentaal aan het voorbereiden op de show van deze avond. Na de funkband Ten-Hut mogen ze de avond afsluiten. Er wordt niet aan yoga- of stemoefeningen gedaan maar om de feeststemming er in te brengen wordt er met fruit overgegooid en simpelweg wat bier gedronken.

De Noord-Hollandse reggae-, punk- en ska-band leefde bij het vorige gesprek nog volop naar de eerste EP, ‘Brand New Day’, toe maar hoe staat het er nu voor met de band? Met frontman Mats Admiraal neemt 3voor12Noord-Holland poolshoogte.

Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar sinds de EP release?
"Vlak na het uitkomen ervan is er een groepje fans geweest, dat voortdurend Giel Beelen verzoekjes heeft gestuurd om onze eerste single ‘No Rasta´ te draaien. Gelukkig vond hij het na het horen van het nummer ook een goed idee om het in zijn radioprogramma mee te nemen. Daardoor is de single opgepikt bij 3FM en vaker gedraaid."

Merk je daar als band veel van?
"Af en toe krijg je een appje dat we weer te horen zijn. Dat is natuurlijk erg vet! Het tofste is dat ze het liedje daarna ook in de officiële Spotify-zomerplaylist van GIEL gezet hebben. Veel luisteraars hebben het daarop in hun eigen playlist overgenomen. Inmiddels staat ‘No Rasta’ op meer dan 150.000 plays."

Beleef je dan een soort doorbraak-moment?
"Een doorbraak wil ik het nog niet noemen, want er is een lange weg te gaan, maar het helpt zeker. Daarom willen we graag op alle fronten nu ons best doen. De muziek en de optredens zijn natuurlijk waar we onze focus het meest op leggen, maar in het afgelopen jaar zijn we er ook achtergekomen hoe belangrijk de fans voor ons zijn, zoals bij No Rasta! Onze sociale media updaten we daarom nu ook meer dan voorheen. We zijn meer in gesprek met mensen die naar onze optredens toe willen komen en laten ook vooral weer zien hoe het feestje is geweest. Via Instagram delen we nu vaker wat en dat leidt tot postieve reacties."

Selfies en wat jullie gegeten hebben?
"Vooral foto’s en video’s die het gevoel van Starfish overbrengen. Uiteindelijk gaat het ons om het avontuur dat wij als band meemaken en de zomerse vibes hieromheen. Dat willen we laten zien en horen en dat lukt aardig. (Er zijn nu zo’n 19.000 volgers)."

Word je daardoor vaker geboekt voor shows?
"Onze volgers wonen niet allemaal in dezelfde regio, maar er vormen zich wel groepjes. Zo hebben we binnenkort een show in Delft, omdat een aantal studentenverenigingen onze muziek hebben opgepikt. We worden nu ook meer beluisterd in bijvoorbeeld America (Limburg). Dichterbij huis krijgen we steeds meer verzoeken binnen uit Den Haag en Scheveningen. Doordat organisatoren van festival al kunnen zien hoe het er bij onze optredens aan toe gaat, maakt het vaak wel al duidelijk wat ze kunnen verwachten als ze ons boeken. Dat leidt soms inderdaad tot boekingen. Dat is natuurlijk geweldig!"

Wat is de volgende stap?
"Afgelopen zomer hebben we veel meegemaakt: festivals, spelen in Londen en een groot festival in Zuid-Frankrijk. Daardoor hebben we veel nummers geschreven. Begin 2017 hebben we daarvan een selectie opgenomen en we hebben dus iets op de plank liggen. Op het moment zijn we in overleg met een label dat ons heeft benaderd. We zijn nu aan het kijken in welke vorm we dit gaan brengen. Wel zijn we het unaniem eens over onze volgende single. Daar hebben we binnenkort meer informatie over."

En dan begint het hele verhaal opnieuw?
"Dat is natuurlijk te hopen! Maar we hebben nu wel meer ingangen om mee te beginnen. Zo mochten we laatst weer naar de studio van 3FM om over ‘Brand New Day’ te praten. We hopen met dit soort contacten en alle andere mensen die we deze zomer hebben ontmoet iets te kunnen creëren dat afgelopen jaar overstijgt!"

En vanavond?
"Vanavond gaan we weer los als vanouds! Ten-Hut vinden we zelf ook supervet dus we gaan zo eerst nog een kijkje in de zaal nemen voor we zelf op moeten."

Starfish is op 31 maart te zien op Festival Aangeschoten Wild in Delft en op 16 april op Kokende Karren in Alkmaar.

Starfish in Tolhuistuin op HSA Surf Party - 17/03