Yori Swart: "Het is een klein beetje uit de hand gelopen."

Plotseling succes, een album en het mooie Bergen

Tekst: Rob Smit | Foto's: Maikel Beers ,

Onze eigen Noord-Hollandse Yori Swart lijkt niet te stoppen. De prijzen stromen binnen, waaronder de Grote Prijs van Nederland. Een interview met de Bergense singer-songwriter.
De prijzen stromen binnen, waaronder de Grote Prijs van Nederland, de patio op Noorderslag puilde uit en haar show werd positief ontvangen. Dan moet het album nog komen! We spraken Yori over het plotselinge succes, haar album en natuurlijk over Bergen.

Afgelopen jaar is er veel gebeurd, hectisch jaar gehad?
"Het was een hectisch, maar fantastisch jaar. Ik heb eindexamen gedaan aan het conservatorium. Het jaar daarvoor had ik me al opgegeven voor veel wedstrijden en poprondes. Ik wilde zoveel mogelijk spelen om ervaring op te doen. Ik heb vrijwel elke kroeg opgebeld om te vragen of ik daar kon spelen. Alleen en met band. Het doel was zoveel mogelijk spelen, dat is een klein beetje uit de hand gelopen. Ik won zowel de Amsterdamse Popprijs, de Sena Performers POPnl award als de Grote Prijs van Nederland. Dat ik ze zou winnen was eigenlijk helemaal niet de bedoeling toen ik me voor die wedstrijden opgaf." 

Je wilde de wedstrijden waarvoor je je opgaf niet winnen?
"Muziek is wat mij betreft geen wedstrijd. Ik wilde gewoon ervaring opdoen, zoveel mogelijk spelen. Toch ben ik er wel erg dankbaar voor. Je krijgt veel aandacht en je komt in de spotlights te staan. Het opent deuren. Mensen kunnen er een naampje aan plakken en zien ‘o die is daar en daarvan’, waardoor je toch de clubs vol krijgt en publiek voor je kunt winnen."
 
De Grote Prijs van Nederland is gewonnen door een aantal inmiddels grote namen als Lucky Fonz III, Marike Jager, Roosbeef en Eefje de Visser.
"Ja, dat ook! Die mensen zijn al zo ver en gaan al zo goed. Dat je toch gaat denken: goh, misschien krijg ik die kans ook wel. Dat is geweldig. En nu maar bewijzen dat het goed komt."
 
De single ‘I Say Nothing’ is in januari uitgebracht. Je album komt 17 februari, wat mogen we ervan verwachten?
"Het klinkt misschien raar, maar het is echt automuziek, muziek voor reizigers. Ik reis ontzettend veel, ik pendel elke dag tussen Bergen en Amsterdam. Daarnaast speel ik door het hele land en ik zeil veel. Ik ben eigenlijk altijd onderweg en dat hoor je ook terug in de muziek. Het is heel relaxed, maar toch ook wel pittig met een duister randje. Een beetje melancholisch, maar goed luisterbaar. Ik ben er echt ongelooflijk trots op, ik had niet verwacht dat ik ooit een plaat zou maken. Het is natuurlijk wel altijd je droom, maar ik had nooit verwacht dat ik tevreden zou zijn met wat ik maakte. De ontwikkeling van de cd is echter zo’n mooi proces geweest dat ik uiteindelijk heel blij ben met het resultaat."
 
Je geeft aan dat het proces dat tot het album heeft geleid zo mooi is. Kun je dat proces uitleggen?
"Ik denk dat het komt doordat je met zijn allen ergens induikt. We hebben onszelf met de band en de producer ook echt een week opgesloten in de studio. Dan maak je het ook met elkaar. Je begint met elkaar aan een bepaalde reis, waarbij uiteindelijk alles op zijn plek valt. Als je met zijn allen op één lijn zit, dan moet je je niet druk maken over of het wel goed komt. Je moet gewoon gaan, dan komt het vanzelf goed.
Het hele proces van het album heeft ook precies een jaar geduurd. 17 februari vorig jaar hadden we net de basis opgenomen en precies 17 februari dit jaar komt hij uit."
 
Je komt uit Bergen, Noord Holland. Speelt je omgeving ook een rol in je muziek?
"Jazeker. Ik ben erg beïnvloed door de natuur in Bergen. De rust, de ruimtelijkheid en de mensen daar. Er wonen in Bergen en Alkmaar erg bijzondere mensen bij wie creativiteit en vriendelijkheid een grote rol spelen. De gekheid ook wel. ’s Nachts naar het strand kunnen gaan, of naar het bos. Waarom? Omdat het kan. Kampvuur maken, kamperen terwijl je naar school moet. Het is heerlijk. Dat is zeker mijn inspiratie geweest.
Daarom wil ik ook in Bergen blijven wonen. Daar kan je gewoon weer even afstand nemen. Dat je gewoon even de rust op kunt zoeken om vervolgens weer keihard te knallen. Een goede balans is het recept voor productiviteit."
 
Je muziek klinkt alsof je het al decennia lang maakt, terwijl je nog zo jong bent. Hoe krijg je dat voor elkaar?
"Ik was tien jaar oud toen ik een gitaar in mijn handen gedrukt kreeg van mijn vader. Hij was muziekleraar en ik kreeg ook les van hem. Toen begon ik te spelen en ben ik er ook echt ingedoken. Op mijn veertiende begon ik ook heel kleinschalig met het schrijven van eigen nummers. En mijn moeder zong eigenlijk altijd. Ze luisterde heel veel naar Kate Bush, Alison Krauss en Joni Mitchell. Later op het conservatorium leerde ik die artiesten weer op een andere manier kennen. Ik dacht van ´hé dit ken ik al´, maar dat kwam omdat ik dat op bandjes vroeger al had gehoord."
 
Albumrelease: 17 februari 2012
Albumpresentatie: 2 maart 2012, Paradiso, Amsterdam