The RED17: EP-release vervult jongensdroom

Van Rob Acda Award naar Bevrijdingspop naar Serious Talent

tekst en foto's: Ary-Jan de Witte ,

Twee vrolijke meiden in het voorprogramma, vier ambitieuze gasten als hoofdact. Speelman en Speelman begeleiden het officiële moment: de EP-release van The RED 17 voor familie en fans van het eerste uur.

Laura en Nina Philips hebben de eer de avond te openen. Een gitaar, twee microfoons en twee lieftallige meisjes. Maar vooral open en eerlijke meisjes. "Fijn dat jullie hier allemaal zijn vanavond - al weten we dat jullie eigenlijk niet voor ons gekomen zijn". Of als Laura zegt 'deze song komt uit de film Once, een hele goede film, kan ik jullie allemaal aanraden'. Waarop zuslief Nina zegt: 'eigenlijk vind ik er niets aan'. Ander voorbeeld van hun eerlijkheid: 'in het volgende nummer gaan we fluiten - maar eigenlijk kunnen we niet fluiten'. 

Zoals blijkt, en zoals ze zelf ook realiseren, moet er nog gesleuteld worden aan de praatjes tussen de liedjes in. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat aan de performance van de mooie, intieme liedjes ook nog wel wat gesleuteld kan worden. Maar zo laten kan ook, want het doet op deze manier wel heel ongedwongen en schattig aan, zonder daarmee negatief te zijn. De goede harmonieuze samenzang en liedjeskeuze overtuigen namelijk toch wel.

The RED17 – een jongensdroom in vervulling
Even over de klok van tien is het dan aan The RED17 om hun kunsten te vertonen. The RED17 heeft het profiel van een beginnende band. Hun playlist past nog op een A4tje, hun studio is stiekem ook de schuur van frontman Nicky. Een optimist zal echter zeggen ook enige diamantjes te herkennen in dat curriculum. Dat ze al in het buitenland gespeeld hebben (Meltingpotnight Fest Aubonne - Zwitserland), een rijtje festivals hebben aangedaan en Bevrijdingspop hebben geopend. Een eerste clip in maart van 2011, een eerste hit op de radio. En nu dus een EP release. 

Rob Acda Award
Als solide basis, naast het harde werken van de jongens zelf uiteraard, stond het winnen van de Haarlemse Rob Acda Award. Het popconcours blijft wat dat betreft een gedegen opstap voor jong talent. Uit 2005/2006 winnaar FunkAbilities kwam het momenteel zeer populaire Chef'Special voort. Winnaar The Hype doet het ook niet onverdienstelijk. The RED17's voorganger, Ethereal, ging na de Rob Acda Award met De Grote Prijs naar huis. The RED17 is inmiddels opgepikt als 3FM Serious Talent.

Trots en dank
Maar nu dus terug naar af in de kleine zaal van het Patronaat in Haarlem. Daar zien familie en fans van het eerste uur – daar is de zaal toch vooral mee gevuld – een enthousiast en blij The RED17. Blij dat het allemaal zo goed is verlopen. En snel is verlopen, net als deze avond overigens, refereert zanger Nicky Regelink. “En zonder jullie hadden we nooit zo ver kunnen komen”, voegt hij er aan toe en bedankt het publiek. Trots staat vier op zijn gezicht.
 
Speelman en Speelman
12 nummers spelen de jongens, inclusief een toegift. Daarbinnen covers Teenage Dream (Katty Perry) en Free Fallin’ (Tom Petty). Drummer Maikel Roethof krijgt zijn eigen minutes of fame in een minutendurende solo. Maar uiteraard is daar ook nog dat moment waar het vanavond allemaal omdraait: de officiële EP release. Haarlemsche Helden Speelman en Speelman hebben de eer enige anekdotes aan te halen om vervolgens de band het eerste album te overhandigen.
 
Toekomstmuziek
De officiële afsluiter, Breakdown, is de single die nu onder de Serious Talent paraplu door 3FM is opgepikt en daardoor aanzienlijke airplay zal genieten voor een groot publiek. Of de band met deze Fall Out Boy achtige track genoeg momentum weet te behouden zal de nabije toekomst uitwijzen. Vanavond mag in ieder geval geslaagd heten. Het publiek schreeuwt om een toegift en wordt op haar wenken bediend.

Gezien: EP-release The RED17
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 28 januari 2012