Cd-recensie: Case Yonkhear - Soul Cream Head Shake

Een man met lef, dat zeker

Hans van der Maas ,

Kees Jonkheer heeft zijn sporen verdiend in de de popmuziek, zowel als organisator als muzikant. Een officieel solo-album had hij echter nooit gemaakt. Tot dit moment. 3VOOR12/Noord-Holland luisterde naar de debuutplaat van Case Yonkhear, zoals de in Noord-Holland woonachtige muzikant zich noemt.

Soms valt er een verrassing op de digitale deurmat. Een cd waar je naar uitkijkt. Zo ging het ook met Soul Cream Head Shake van Case Yonkhear. Conclusie: zijn debuutplaat, in eigen beheer uitgebracht, is muzikaal gezien van prima kwaliteit. Kritische kanttekening met een understatement: Yonkhear stem’s blinkt niet uit.

Een man met lef, dat zeker. Als inspirator zette Kees Jonkheer het project ‘Live in the living room’ (ook internationaal) op de kaart en als muzikant timmert hij met enige regelmaat aan de weg. Muziekprofessoren weten wellicht dat hij – lang geleden - deel uitmaakte van de Groningse band The Ponems en zanger/gitarist was van de garageband Sheffield Sunday. Later speelde hij piano in een Utrechts nachtrestaurant en ook in Amsterdam en Haarlem. Als KC Soul (in 2001) schreef hij een demovierluik over zijn leven en daarna startte de succesvolle huiskamerconcertserie Live in the living room.

Maar een officieel album maakte hij niet eerder. Tot nu dan. Met Soul Cream Head Shake toont Yonkhear aan fijne liedjes te kunnen schrijven en die op een meer dan prettige manier van muziek te kunnen voorzien. Met zijn piano in de hoofdrol en een minpunt voor zijn stem, want die is weinig overtuigend, nauwelijks onderscheidend en schurend langs de zuiverheid. Het haalt het algemene niveau van het album wat te veel naar beneden en dat is eigenlijk heel jammer. Want muzikaal klinkt de plaat dus meer dan prettig. Zoals het zomerse Brighter day en het heerlijk zwijmelende Alicia. Maar ook de melodische kracht op A day at the beach en Song of dedication halen een hoog niveau. Out in LA is intiem en warm.

Met Soul Cream Head Shake toont Case Yonkhear aan over verregaande en overtuigende muzikale eigenschappen te beschikken. En dat vormt op zich een prima basis om uit te kijken naar meer. Maar dan wel met een andere zanger.