AlascA releast Actors & Liars

Leo Blokhuis: 'Dit is de grote belofte van 2012'

Tekst en Beeld: Cor van der Meer ,

Vanavond presenteert de band AlascA op het nieuwe album Actors & Liars in de PX, in Volendam. Tijdens het bandcoachingsproject, zetten de heren hier hun eerste stappen naar een eerste eigen plaat. De band trakteert de volle zaal op een schitterend concert, die op hun beurt de band bedankt met een ovationeel applaus.

AlascA is een band met voorliefde voor de muziek uit de jaren ‘60 en ‘70 en de alternatieve muziekscene en maakt eigenzinnige indie-folk waarbij de focus ligt op poetische teksten samenzang. Het heeft even geduurd maar Actors & Liars zag onlangs levenslicht. Het album is medegeproduceerd door Alan Branch, die eerder samenwerkte met U2, Sinead O’Connor, Blur, Jeff Beck en zeer recentelijk nog met Cat Stevens.

Inmiddels speelden de formatie bestaande uit Frank Bond (zang, gitaar en bas), Wim Bond (keyboards en zang), Ferry Jonk (gitaar, banjo en zang) en Louis van Sinderen (drums en percussion), al bij 3FM, Radio 2. En als muziekkenner Leo Blokhuis de band tipt als de grote belofte van 2012, dan gaat het balletje rollen. Wim Bond: 'Dan gebeurt iets. Opeens gaan mensen je interessant vinden en vinden ze je wel goed'.

Ruim anderhalf jaar geleden, speelden ze nog voor anderhalve man en een paardenkop en stonden ze nog wat onwennig op het podium in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Vanavond is dat heel anders. In een goed gevulde PX speelt de band met passie en plezier dat al snel overslaat op het meelevende publiek.

De avond wordt geopend door Jaap Bond, vader van frontman Frank Bond. Hij bedankt veel mensen en vertelt over de ontberingen van het afgelopen jaar. De eerste cd;s worden uitgereikt aan Koos Breukel, Peter Visser en Kati, waarna het de beurt is aan AlascA zelf. Zij spelen uiteraard vooral nummers van de kersverse plaat. Met het volledig a capella gezongen Albatross krijgt zanger Frank Bond de zaal muisstil. AlascA heeft een herkenbaar geluid, mede door de grote rol die de banjo en het orgeltje van Willem Bond in het arrangement hebben. Met het mooie Arms of Art, met Luca Genta op fluit, sluiten zij het concert af.

Op 10 maart wordt de landelijke pers uitgenodigd bij de presentatie in Paradiso. Of AlascA de belofte waar kan maken zal de tijd leren. De start is in ieder geval veelbelovend.