FKP wil Indian Summer tussen Lowlands en Pinkpop positioneren

Duitse promoter zet flink in op Friendly Fire en Noord-Hollands festival

Ingmar Griffioen ,

FKP Scorpio gaat de concurrentie met Mojo aan en wil het Indian Summer Festival tussen Lowlands en Pinkpop positioneren. "Met 16 miljoen Nederlanders is er best plaats voor nog een festival." Dat vertelt de Nederlandse directeur Folkert Koopmans in een interview aan 3voor12. FKP, Europa's grootste speler op het gebied van festivals, betrad begin dit jaar de NL markt toen het een belang nam in boekingsbureau Friendly Fire en Indian Summer Festival. De festivalfocus verschoof van Noord-Hollands met vooral Nederlandse namen naar nationaal met The Wombats, The Kooks, Miles Kane en Selah Sue als internationale trekkers.

FKP Scorpio Konzertproduktionen

Folkert Koopmans is managing director van zijn eigen FKP Scorpio Konzertproduktionen GmbH, wat we kort door de bocht de Duitse Mojo kunnen noemen. Maar dan groter. FKP is niet alleen de grootste festivalorganisator van Europa, het bedrijf dat Koopmans in 25 jaar opbouwde is dé bepalende speler op de Duitse muziekevenementenmarkt. De onderneming organiseert het merendeel van de Duitse concerten en tournees. Dan moet je denken aan tournees van kleinere Duitse bands en het Nederlandse Alamo Race Track tot Foo Fighters, James Blunt, Mumford & Sons, Blink-182, Wilco, Fleet Foxes, Elbow, Feist, Gotye, PJ Harvey, The Gaslight Anthem en Vampire Weekend.

FKP Scorpio organiseert veertien meerdaagse muziekfestivals, waaronder Southside (DE), Hurricane (DE), Rolling Stone Weekender (DE), Hultsfred (SE), M’era Luna (DE) en Northside (DK). Het Hurricane en Southside-festival trekken jaarlijks respectievelijk 70.000 en 50.000 bezoekers. Geruchten dat Indian Summer een zusterfestival van dat duo zou worden, ontkent Koopmans. Het Nederlandse festival is nu een buitenbeentje in de verder meer alternatieve festivalportefeuille. Indian Summer is in 12 jaar doorgegroeid tot 30.000 bezoekers en maakte gister de laatste namen bekend. Op 16 juni treden op zeven stages zo'n vijftig acts op.

"Behalve Mojo is er niet zoveel in Nederland"

Koopmans legt uit waarom hij Friendly Fire en Indian Summer uitkoos en wat de tactiek is: "Als eerste hebben we 50% van Indian Summer gekocht, wat de laatste jaren een prima festival is geworden. Maar niet internationaal en dat willen we graag veranderen. Daarom is een promotersbureau een goede additie. Om eerlijk te zijn is er niet zoveel in Nederland, afgezien van Mojo, en ik vond dat de jongens van Friendly Fire, in de 2,5 jaar dat ze bestaan, hele goede acts oppikken. Zij waren mijn eerste keuze en we waren na één gesprek klaar. Het is ook fijn dat ze gelimiteerd zijn als het om grotere acts gaat, ook omdat Mojo 95% van de markt beheerst. Daarom vond ik het interessant om ook een lokaal bureau te hebben, net zoals we ook in Zweden hebben."

In eerste instantie begrepen we dat u Friendly Fire heeft overgenomen, maar zij noemen het een samenwerking.
FK: "We hebben nu 25% en we hebben een optie op verdere percentages, waarbij we nog meer aandelen kunnen overnemen in de komende paar jaar. Dat is de deal."

Verwacht u die optie ook te gaan lichten?
FK lacht: "Dat hoop ik, want als we dat niet gaan doen, zou dat betekenen dat de samenwerking niet zo goed is. Op het ogenblik is die heel goed, maar we beginnen pas. Het ging heel snel; we zijn eind november bij elkaar gaan zitten en de deal was binnen een maand rond. Dat wilden we ook graag, om het met Noorderslag bekend te maken. We hebben nog niet echt tijd gehad om strategie te bespreken, dus dat volgt nu. Tactisch verandert er nu nog niet zoveel. Ik denk dat we in de herfst misschien wel wat grotere concerten gaan promoten. We moeten nu aan de structuur werken. De Friendly Fire jongens zijn ook bij de programmering van Indian Summer betrokken, in samenwerking met oprichter Marco Kuiper en mij, en zo gaat het stap voor stap."

'Gezonde concurrentie met Mojo'

De plannen voor Nederland beperken zich dus niet tot Indian Summer?
"Nee, maar het is nog vroeg. We bekijken nu de hele situatie; kijken of concepten waar we in Zweden in Duitsland mee werken, ook in Nederland werken. We beginnen rustig aan, want ik heb een gezond bedrijf en Friendly Fire is dat ook. We hebben niet zoveel haast, dat we nu gekke dingen gaan doen."

Er zijn in Nederland juist grotere zalen bijgekomen: de Ziggo Dome is zo goed als af en de GelreDome wordt meer geëxploiteerd. Spelen die mogelijkheden mee?
FK: "Ja, maar we moeten het nog opbouwen. In Duitsland doen we alles van 200 tot 80.000 capaciteit en dat kan in Nederland ook, dat is geen probleem. Dat gebeurt nog niet vandaag of morgen. Maar als ergens de mogelijkheid is, of het nu de Ziggo Dome, de Ahoy of de GelreDome is, doen we het graag."

Mojo is al lang de grote speler op de Nederlandse markt, dus dat betekent dat u de concurrentie aan moet gaan.
FK: "Dat is zeker concurrentie. Ik ken heel wat mensen van Mojo, maar ik denk dat we die concurrentie beiden sportief zien. Gezonde concurrentie. We gaan niet in bidding wars zitten en met geld smijten, maar het goed opbouwen."

Is het voor u makkelijker om evenementen in Nederland neer te zetten, omdat u al zoveel in het buitenland doet?

FK: "Zeker. Ook met het Indian Summer werkt dat zo. Bijvoorbeeld The Kooks: die spelen daarvoor in Zweden en Denemarken op onze eigen festivals. Dat komt ons zeker van pas. We zijn nu in vijf landen actief: Duitsland, Zweden, Denemarken, Zwitserland en Nederland. Zweden en Nederland zijn aardig nieuw, dus de focus voor dit jaar is om dat op te zetten."

'Indian Summer gaat geen puur indie alternative festival worden'

Indian Summer was een middelgroot festival met veel Nederlandse namen, maar dat is dit jaar al veranderd. Gaat dat stapsgewijs naar niveau Pinkpop?
FK: "Met acts als The Kooks en The Wombats zijn we dit jaar al begonnen. We gaan het niet helemaal omgooien, want het is ook een belangrijk lokaal festival. We willen graag ons publiek van de laatste jaren behouden, maar we gaan wel een alternatief randje aanbrengen. Het is wel het plan om het wat breder en internationaler op te zetten en ook wat mensen te trekken die niet uit de buurt komen. Tot nu toe waren het voor 90% lokale bezoekers. We willen het oude publiek niet verliezen, daarom boeken we ook acts als Madness en De Dijk."

Er gaat volgend jaar meer veranderen?
FK: "Ja dat willen we, maar we moeten eerst kijken hoe het dit jaar werkt en daarna gaan we weer een stuk verder. Als je kijkt naar Hultsfred in Zweden, waar nu ook Gaslight Anthem staat, dan zullen er zeker meer acts beide festivals gaan spelen, maar zo'n puur indie alternative festival zal Indian Summer niet worden."

Komt er nog een grote act als Blur bij of zijn de grootste namen wel bekend?
FK lachend: "Nee, nee, jammer genoeg nog niet."

'Met 16 miljoen Nederlanders best plaats voor festival tussen Pinkpop en Lowlands in'

Hoe groot gaat Indian Summer worden? Groter dan 54 acts op zeven stages?
FK: "Nou, we willen wel groter. We hebben het plan om een ander terrein erbij te nemen of daar naartoe te gaan. Daar kunnen meer mensen op: 40- tot 50.000. We denken er ook over om meerdaags te gaan. Dan kunnen we zeker meer programmeren, dan moeten we ook over campings en zo nadenken. Al die ideeën liggen nu op tafel."

40- tot 50.000 en meerdaags, dat gaat aardig richting Lowlands.
FK: "Nou zover zijn we nog niet. Lowlands is geloof ik 55.000 en drie dagen. Het zou mooi zijn als we daarheen gaan, maar laten we eerst eens twee dagen en 40- tot 45.000 doen. Ik denk wel dat daar nog mogelijkheden zijn. Maar het wordt geen Lowlands festival. Die alternatieve kant; daar willen we niet helemaal heen. We gaan wel meer in de mainstream zitten, zoals Indian Summer tot nu toe was."

Meer mainstream en kijkend naar dezelfde periode; dan ga je toch gauw aan Pinkpop denken. Is dat iets om de gezonde concurrentie mee aan te gaan?
FK: "Pinkpop leeft toch van de grote mainstream acts, van bijvoorbeeld een Bruce Springsteen. Madness is voor mij mainstream, maar wij zitten daar nog een stuk onder. Ik denk dat wij een beetje tussen die beide festivals zitten, tussen Pinkpop en Lowlands. Lowlands is al uitverkocht en Pinkpop gaat geloof ik ook goed, dus er is zeker nog wel wat vraag in Nederland."

Op den duur denkt u de strijd aan te kunnen met Pinkpop?
FK: "Pinkpop is één festival aan de andere kant van Nederland. Ik denk dat er met 16 miljoen Nederlanders best wel plaats is voor nog een festival. En wij hebben toch een bredere mix met dance, alternative indie en mainstream poprock stages. We gaan ons toch breder opstellen met Indian Summer."

Uitrollen in Europa en Nederlandse bands als Alamo Race Track

Speelt uw Nederlandse afkomst nog mee in de beslissing om hier aan de slag te gaan of is het puur zakelijk?
FK schiet in de lach: "Och, ik weet niet of het belangrijk is. Maar ik vind het gewoon mooi en leuk om te doen. Ik doe ook al jaren Palazzo in Amsterdam (chique, extravagante dinnershow in Zuidoost, IG). Ik ben ook naar Zweden gegaan zonder dat ik Zweeds spreek, maar voor mij persoonlijk is het wel mooi dat ik weer wat in Nederland kan gaan doen."

Gaat u FKP Scorpio nog verder uitrollen in Europa?

FK: "Ik kijk vooral naar mogelijkheden. Het is niet zo dat ik volgend jaar naar België moet. Er is geen vaste strategie aan verbonden. Als ik een mooie mogelijkheid in Frankrijk zie en ik geloof daarin, dan kan dat. Het is niet zo dat ik Europa nu wil oprollen. Het kan net zo goed zijn dat ik over een jaar een mooi festival in Australië vind."

U doet ook veel boekingen. Op de FKP-site staat ook één Nederlandse band: Alamo Race Track.
FK: "Het is geloof ik de eerste keer dat ze hier in Duitsland komen en ze staan dan nog in hele kleine clubs. Maar als wij ze oppikken, dan is natuurlijk wel de verwachting dat zo'n band hier groot wordt."

Verwacht u dat er nu meer Nederlandse bands via Friendly Fire bij FKP in beeld zullen komen?
FK: "Dat kan. Het is zeker de bedoeling dat wij informatie gaan uitwisselen en als wij een act zien die bij Friendly Fire onder contract staat, en wij denken dat het iets is voor de Duitse, Zweedse of Deense markt, dan gaan we dat zeker proberen."

Indian Summer Festival is op zaterdag 16 juni in Recreatiegebied Geestmerambacht in Noord-Holland. Friendly Fire werkt verder aan deBeschaving in Utrecht, hiphopfestival CAUSE in Amsterdam en het Landje van Pop Festival in Enkhuizen. Daarnaast doet het management voor Bertolf, Case Mayfield, Gram, Jacqueline Govaert (ex-Krezip), Laura Jansen, Novastar en Only Seven Left en boekingen voor veel meer acts.