Rob Acda Award 2011/2012: Spottswoode

Een deelnemer voorgesteld

Redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

Vrijdag 4 november is het zover: de start van de Rob Acda Award editie 2011/2012. In de eerste van vier voorronden van het popconcours krijgen maar liefst zes bands de kans podiumervaring op te doen en te laten zien wat ze kunnen, met feedback van professionals uit de muziekwereld. In de aanloop naar de voorronde stellen we de deelnemers aan je voor aan de hand van vijf vragen. Deze keer: Spottswoode.

Een deelnemer voorgesteld

1. Stel jezelf even voor, wie zijn jullie?
Wij zijn Spottswoode, een Haarlemse poprockband met 5 leden. De gemiddelde leeftijd is 18. We hebben Sam Peeperkorn (19) op drums, Dennis Out (18) op basgitaar, Sem van de Crommert (17) op toetsen en backingvocals, Kas Lambers (18) op gitaar en backingvocals en Stijn van Rijsbergen (18) op zang en gitaar.

2. Hoe lang zijn jullie al bij elkaar?
Het idee voor de band bestaat inmiddels bijna 2 jaar, in het voorjaar van 2010 begonnen Stijn en Kas (klasgenoten sinds de basisschool) met opnemen van een paar demo's, puur voor de lol. Sem van de Crommert (nieuw op dezelfde school) werd erbij gehaald, en in de maanden die volgden werd, met de toevoeging van Sam Peeperkorn (drummer in bevriende band) en Dennis Out (vriend van bevriende muzikanten), het project omgezet tot een volwaardige band. In de volledige bezetting spelen we nu zo'n 1.5 jaar samen.

3. Hoe omschrijven jullie de muziek?

Onze muziek is vrij moeilijk te omschrijven. Het is wel duidelijk is wat voor stijlen we spelen, maar de invloeden reiken tot ver buiten de stijlen die we spelen. De muziek die we spelen laveert tussen hele blije/mooie pop en loeiharde (grunge)rock. Wat wel echter altijd belangrijk is, is een sterke en duidelijke melodie. Die zijn meestal lang uitgesponnen en met een groot melodisch bereik, wat de muziek een duidelijke melancholische sfeer geeft. Verder zitten er nog een aantal invloeden uit de elektronische muziek, de alternatieve scene en classic rock in. In algemene zin zou je ons alternatieve Pop/Rock kunnen noemen.

4. Wie zijn jullie grootste invloeden?
Dat zijn er echt enorm veel, en tussen alle bandleden nog verschillende ook. We kunnen echter wel de Foo Fighters, The Feeling, Jeff Buckley en evt. Coldplay noemen als invloeden.
Verder ook nog bijvoorbeeld The Beatles, Muse, Elbow, Queens of the Stone Age en nog veeeeeeeel meer. Dat geeft wel aan hoe breed we georiėnteerd zijn.

5. Hoe zien jullie de toekomst als band?
In de nabije toekomst willen we vooral heel veel spelen, en echt een goede liveband worden. In de tussentijd willen we gewoon heel veel aan de nummers schaven en verbeteren, om ze dan op te nemen en een EP en later LP uit te brengen. Verder willen we natuurlijk nog veel meer liedjes schrijven, en een band te worden die in heel veel stijlen kan schrijven en spelen.

Spottswoode speelt op vrijdag 4 november tijdens de eerste voorronde van de Rob Acda Award in het Patronaat. Kaartjes kosten 5 euro!