Gare Du Nord brengt de Lillywhite Soul Tour naar Haarlem

De meest onbekende bekende band van Nederland speelt in Patronaat

Tekst: Bert Vethaak | Foto's: Stephanie Nieuwenhuisen ,

Al dan niet bewust heeft bijna iedereen heeft wel eens wat gehoord van deze formatie. Is het niet in een commercial (Grolsch) dan wel in een documentaire, film (Ghost Rider), serie (Six Feet Under) of gewoon op de radio. Volop herkenning bij een bezoek aan hun clubtour in het Patronaat.

De meest onbekende bekende band van Nederland speelt in Patronaat

“Gare Du Nord? Nooit van gehoord!”, is negen van de tien keer het antwoord bij het zien of horen van de naam van deze band. Totdat je een cd’tje in je speler schuift, en er een en al herkenning naar boven komt.


Gare du Nord is een Nederlands/Belgisch loungeduo dat bestaat uit Doc (Ferdy Lancee) en Inca (Barend Fransen).  Dit duo begint hun samenwerking in 2001, nadat ze gevraagd werden de soundtrack te verzorgen voor een lounge-avond van een fashion & lifestyle evenement ‘Excellence’ in Brussel. Deze samenwerking bevalt zo goed dat ze besluiten door te gaan en binnen drie weken schrijven ze alle nummers van het met goud bekroonde debuutalbum (In Search Of) Excellounge. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is dit jaar het achtste album uitgekomen: Lillywhite Soul. Een reden om een uitgebreide clubtour te doen, waarbij dus ook het Patronaat word aangedaan.


Het duo zelf krijgen we deze avond niet te zien. De band bestaat deze tour namelijk uit Dorona Alberti (zang), Aron Raams (gitaar), Frank Di Angelis (bas), Paul Ensink (sax/klarinet), Arthur Antoine (keys, atmospherics) & Oscar Stone (drums). Zeker geen minder goede formatie, want het sextet brengt tezamen met een veelvoud hiervan aan technici voor licht en geluid een spetterende show neer. Van begin tot eind.


Blikvanger en publiekslieveling is de van origine Italiaanse zangers Dorona Alberti. Vanaf openingslied Love Will Find A Way bespeelt ze het publiek én haar bandleden op een sensuele manier. Al was het alleen maar omdat ze gedurende het concert een paar keer van outfit veranderde. Gedurende het concert worden we getrakteerd op nummers barstensvol met jazz, soul en blues, doorspekt met lounge-geluiden. Wat opvalt, is dat er van het nieuwe album Lilliwhite Soul slechts drie nummers werden gespeeld, terwijl de tour toch de naam van dit album draagt.


Gare Du Nord is een formatie die je meeneemt vanuit de jaren 30 deltablues via de jaren 50 jazz en de soul van de jaren 60/70 naar het heden. Heerlijk om naar te luisteren, lekker om naar te kijken. Zogezegd een must om een keer live te zien.

 

Gezien: Gare du Nord, 5 november 2011, Patronaat