Natuur en kunst smelten samen op Drijfveer

Een multidisciplinair festival aan en in het Markermeer

tekst: Maikel Ineke ,

Op eerste pinksterdag ontmoeten kunst en natuur elkaar voor de kust van het West-Friese Schellinkhout. Dit in het kader van het Drijfveer Festival, dat dit jaar voor de eerste maal plaatsvindt. Het Noord-Hollandse kunstenaarscollectief Skipper Boetlek is verantwoordelijk voor de organisatie en laat popmuziek een belangrijke plaats innemen.

Een multidisciplinair festival aan en in het Markermeer

De creatievellingen van Skipper Boetlek zijn niet te stuiten. Maakte het Noord-Hollandse kunstenaarscollectief al goede sier met cd’s en kleinschalige festivals, komende pinksterzondag gaat zij een stapje verder. Met een vermenging van kunst en natuur die nadrukkelijk associaties met Oerol oproept. Plaats van handeling is echter niet een Waddeneiland, maar het West-Friese dorpje Schellinkhout.

Drijfveer Festival is de naam. "En die heeft twee betekenissen", vertelt Edwin de Herder, één van de organisatoren. "Enerzijds tekent het onze motivatie, onze drijfveer, om nieuwe dingen te produceren. Anderzijds verwijst het naar de drijvende objecten die op het festival een belangrijke plaats innemen."

Water, of meer in het algemeen: de natuur, vormt het speelveld van Drijfveer. Vanuit de haven van Hoorn varen zondag om het uur twee klipperaken het Markermeer op, met aan boord artiesten en telkens 35 gasten. Gedurende de tocht zijn er intieme optredens van muzikanten, theatermakers en dichters. Voor de kust van Schellinkhout worden de bezoekers door de reddingsbrigade overgezet naar het Schellinkhouter strand.

Op het strand van Schellinkhout is er vervolgens een programma van locatietheater, dans, muziek, gesproken woord en action painting. Aan het einde van de middag steekt het hele gezelschap de dijk over naar café-restaurant Midget, aan de Dorpsweg van Schellinkhout, waar het derde deel van het festival van start gaat. Juist deze laatste fase van Drijfveer staat nadrukkelijk in het teken van popmuziek. Op het programma staan onder meer optredens van Eagle Eye Jones, Dad Left, Steve Phillips en Dwaalspoor.

In Midget speelt ook Mama Loo, het artpoptrio waar De Herder zelf deel van uitmaakt. "Dat is de essentie van het festival. De organisatoren zijn allen kunstenaars en maken ook onderdeel uit van het programma. Drijfveer is het resultaat van verschillende disciplines die elkaar ontmoeten. Het is de bedoeling dat deze combinaties vervolgens weer nieuwe inspiratie opleveren."

De Zuiderzee Scape raakt misschien nog wel het meest de essentie van Drijfveer. Het betreft een soundscape die De Herder speciaal voor het festival produceerde. Niet alleen smelten kunstenaar en organisator hier samen, maar ook kunst en natuur. Beluister Zuider Scape in onderstaande player:

Zuiderzee Scape by Slaap

Het Drijfveer Festival gaat op zondag 23 mei om 12.00 uur van start in de haven van Hoorn. Een dag eerder zijn er op het Schellinkhouter strand al activiteiten voor kinderen. Kaarten kunnen ter plekke worden gekocht of vooraf via drijfveer.skipperboetlek.nl. Zie de website ook voor het volledige programma.