Debuutplaat The SelfEmployed is een bekroning

Alkmaarse band nam lange aanloop voor Highway Society

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

Deze maand is dan eindelijk het debuutalbum van The SelfEmployed (voorheen bekend als T.IF.T) beschikbaar. Er ging jarenlange arbeid aan vooraf, maar dat heeft wel geresulteerd in een nieuwe, uitgebalanceerde sound. Niet in de laatste plaat dankzij de hulp van Moke-drummer Rob Klerkx. We praatten met de Alkmaarse band over de totstandkoming van Highway Society.

Alkmaarse band nam lange aanloop voor Highway Society

The SelfEmployed had een soort van luxeprobleem. Voor de cd-presentatie van de Alkmaarse band, die oorspronkelijk in de kleine zaal van Panama zou plaatsvinden, waren té veel kaarten verkocht. En dus moest in allerijl een alternatieve locatie worden gezocht. Die werd gevonden in de Melkweg, waar begin deze maand Highway Society voor meer dan 300 man werd gepresenteerd.

Het was de bekroning van, letterlijk, jarenlange arbeid. “Al in december 2008 zijn we begonnen met de opnames van ons debuut”, vertelt zanger/gitarist Jos van Geffen. “We waren van plan een flinke stap te zetten. We wilden niet een EP maar echt een volwaardig album uitbrengen. In de tussentijd hebben we echter nog veel aan onze nummers zitten sleutelen.”

Dat The SelfEmployed zijn eigen materiaal nog eens onder de loep nam, was mede op initiatief van de producer van de plaat: Rob Klerkx, bekend als drummer van Moke. “Het is niet zo dat hij zelf met onze muziek in de weer is geweest”, legt Van Geffen uit. “Hij heeft als buitenstaander commentaar op ons werk gegeven en wij zijn daar vervolgens muzikaal mee aan de slag gegaan.”

Het lijkt zijn weerslag te hebben gehad op de sound van The SelfEmployed. “We klinken wat minder ruig dan jaren geleden. Onze songs zijn wat subtieler, gelaagder geworden.” Mede vanwege deze ontwikkeling die de vier muzikanten doormaakten, besloten zij hun bandnaam te wijzigen. Tot enkele maanden geleden heette The SelfEmployed namelijk nog T.IF.T. Van Geffen: “Over die naam hadden we eigenlijk nooit echt nagedacht. We hadden het idee dat een nieuwe naam beter past bij de band die wij inmiddels zijn.”

The SelfEmployed laat zich tegenwoordig kenmerken door melodieuze rocksongs. Elf stuks staan er op het debuutalbum van de band. Highway Society is vanaf 31 mei te koop en verschijnt via Kletter Recordings en Dying Giraffe Recordings.