Dakota grijpt net naast eerste prijs Popsport

Toch 'een boost' voor muzikale carrière van Noord-Hollandse meiden

tekst: Maikel Ineke ,

Vorig weekeinde vond in Middelburg de landelijke finale van Popsport plaats. De Noord-Hollandse band Dakota greep net naast de eerste prijs. Toch ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de vier jonge meiden. "Wij gaan ons volledig storten op de muziek... als we klaar zijn met onze eindexamens."

Toch 'een boost' voor muzikale carrière van Noord-Hollandse meiden

"Een absolute boost voor onze carrière." Zo typeert Julia Huisman, gitariste en zangeres van Dakota, de deelname van haar band aan Popsport. Dakota was vorig weekeinde één van de twee Noord-Hollandse afgevaardigden tijdens de landelijke finale van het muziektraject. De vier meiden grepen in Middelburg net naast de eerste prijs, maar reisden toch met een uitermate tevreden gevoel terug richting Noord-Holland.

"Na afloop spraken wij nog even met één van de juryleden", vertelt Julia. "Die verklapte dat de strijd om de eerste prijs ging tussen ons en de band DAAR." DAAR won uiteindelijk. "Helaas was er helemaal geen tweede prijs en dus stonden wij met lege handen.” Maar prijzen, dat is ook niet eens het belangrijkste bij Popsport. De essentie van deze landelijke bandwedstrijd is dat jonge muzikanten (lees: jongens en meisjes van de middelbare school) in korte tijd kennis maken met de verschillende kanten van de professionele popwereld.

Dat traject begon zo’n half jaar geleden, toen een handvol muzikale tieners werd gescout op de Noord-Hollandse scholen. Zij kregen begeleiding van professionals uit de popindustrie en leerden een aantal belangrijke lessen om een beginnend bandje een succesvol vervolg te geven. Dit mondde uit in een provinciale finale, in februari in poppodium Victorie. Daar werd duidelijk dat de Noord-Hollandse eer tijdens de landelijke finale in Middelburg zou worden verdedigd door de bandjes Lazy Generation en dus ook Dakota.

De melancholieke, wat dromerige pop-rock van Dakota werd zondag dan nét niet geroemd met de eerste prijs, maar dat maakte de stemming er bij de vier niet minder op. Julia: "Het was een te gekke ervaring. We hebben lekker gespeeld en er was superveel publiek." Daar komt bij dat de toekomst er voor de nog jonge muzikanten rooskleurig uitziet. Bewees Dakota tijdens Popsport al over een aantal sterke songs te beschikken, de komende tijd zal de band alleen maar beter worden, verwacht Julia. "Eén van ons begint volgend jaar op het conservatorium, de anderen beginnen aan de vooropleiding. Dat betekent dat we ons volledig op de muziek kunnen richten."

“We zullen individueel beter worden", weet Julia, “en dat komt de band uiteindelijk ten goede.” Toch staat de muziek komende dagen even op de tweede plaats voor de meiden van Dakota. "We zijn nu alle vier heel druk aan het leren. We zitten namelijk midden in onze eindexamens!"