Finale Rob Acda Award: een voorbeschouwing

De vijf finalisten van vrijdag belicht

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

Aanstaande vrijdag is de finale van de Rob Acda Award in het Patronaat in Haarlem. 3VOOR12/Noord-Holland verzorgt de voorbeschouwing en introduceert de vijf finalisten: Display, Ethereal, Palalalaka, !,,!GANGSTER!,,! en Wave Zero.

De vijf finalisten van vrijdag belicht

Aanstaande vrijdag is de finale van de Rob Acda Award, één van Noord-Hollands meest prestigieuze bandwedstrijden. Niet voor niets genieten winnaars als Stuurbaard Bakkebaard (2000) en The Hype (2007) inmiddels nationale bekendheid. Grote kans dat er ook een mooie toekomst in het verschiet ligt voor één van de finalisten van 2010: Display, Ethereal, Palalalaka, !,,!GANGSTER!,,! en Wave Zero. 3VOOR12/Noord-Holland verzorgt de voorbeschouwing en belicht de vijf acts die op 2 april in de grote zaal van het Patronaat de strijd met elkaar aangaan.

Display (winnaar voorronde één)
Het is niet heel verwonderlijk als deze naam je weinig zegt. De jongens van Display zijn namelijk – met alle respect – nog jongetjes en gemiddeld slechts zestien jaar oud. Des te indrukwekkender zijn de volwassen popsongs die de vijf produceren. Ze zijn radiovriendelijk, melodieus (niet in de laatste vanwege het keyboard), maar kennen toch een enigszins spannende, broeierige onderlaag. Overigens won Display deze maand al een bandwedstrijd, namelijk Live In Obdam 2010. De Haarlemmers streken daarmee een geldprijs van 250 euro op.

Ethereal (winnaar voorronde twee)
Ethereal is met afstand de meest ruige band in deze finale. En mocht dat aanleiding zijn om voor deze deelnemer terug te schrikken, dan is dat onterecht. De vijf uit Nieuw-Vennep, Amstelveen en Leiden maken dan wel snoeiharde symfonische metal, maar hebben daarbij wel alle oog voor detail. Bepaald niet alledaags zijn de ritmes en solo’s die Ethereal tijdens de voorronde voorschotelde, en toch was het geheel technisch gezien honderd procent in orde. Om nog maar te zwijgen over de meer dan indrukwekkende grunt die frontman Daniël Verbrugge in huis heeft.

Palalalaka (winnaar voorronde drie)
Als Ethereal de ruigste band van de finale is, dan is deze band de meest experimentele. Veelzeggend is misschien wel dat Palalalaka oorspronkelijk als studioproject bedoeld was. De onverwachte breaks en cryptische teksten maken duidelijk dat de broers Maarten en Simon van Vliet er niet voor terugdeinzen de gebaande paden van de popmuziek te verlaten. Een duidelijke voorliefde voor dEUS spreekt uit het songmateriaal dat zij samen met de vier andere bandleden tijdens de derde voorronde presenteerden. Dat maakt des te nieuwsgieriger naar wat Palalalaka tijdens de finale voorschotelt.

!,,!GANGSTER!,,! (winnaar voorronde vier)
Geen oeverloos geëxperimenteer voor !,,!GANGSTER!,,!. Dit vijftal verenigt alles wat al eens eerder is gedaan in de rockmuziek, maar wel op een goede manier. Spetterende gitaarriffs, stuwende ritmes en een frontvrouw met een indrukwekkende uithaal en dito uitstraling. !,,!GANGSTER!,,! maakt powerrock in optima forma. Symbolisch zijn de !,,! in de bandnaam. Zij staan voor het duivelsteken, het bij de ruigere muzieksoorten niet te ontlopen gebaar met de vier vingers.

Wave Zero (winnaar runner-ups)
Het trio Wave Zero draait vooral om één man: zanger/gitarist Tom Graasbeek. Zijn gitaarpartijen, niet ontdaan van enige effecten, zijn melodisch en explosief tegelijk. Zijn zang, evenmin ontdaan van effecten, is melancholisch getint en toch krachtig. Wave Zero schept een duister, psychedelisch sfeertje, dat doet denken aan de rockmuziek uit de jaren ’80. Niet voor niets gingen de drie uit Castricum, Alkmaar en Uitgeest tijdens de vierde voorronde gekleed in het zwart. Van alle runner-ups uit de voorrondes (zeg maar, de nummer twee's) werd Wave Zero tot beste verkozen, waarmee de band het laatste ticket voor de finale bemachtigde.

Extra benieuwd geworden? Beluister op onderstaande speler enkele nummers van elke finalist, live opgenomen in het Patronaat (dubbelklik voor meer informatie).


<a href="http://robacdaaward.bandcamp.com/album/rob-acda-award-finalisten-2009-2010">The Land Of The Blind And Tender by Rob Acda Award</a>


De finale van de Rob Acda Award vindt op vrijdag 2 april plaats in de grote zaal van het Patronaat in Haarlem. Tickets kosten € 7,50. Aanvang is 20.00 uur.