Line-up finale Rob Acda Award compleet

!,,!GANGSTER!,,! en Wave Zero zegevieren in laatste voorronde

tekst: David Ruijgvoorn - foto's: Ary-Jan de Witte ,

De laatste finaleplekken voor de Rob Acda Award zijn uitgedeeld. !,,!GANGSTER!,,! won vrijdag in het Patronaat de vierde en laatste voorronde van de Noord-Hollandse bandwedstrijd. Wave Zero werd dankzij een indrukwekkend optredend verkozen tot de beste runner-up van alle voorrondes, en bemachtigde daarmee eveneens een finaleplek.

!,,!GANGSTER!,,! en Wave Zero zegevieren in laatste voorronde

Vrijdag de 12e, de kleine zaal van het Patronaat in Haarlem is het toneel van de laatste voorronde van de Rob Acda Award. Tijdens deze voorronde strijden de laatste zes bands om een plek in de finale, en wordt de vierde en laatste runner-up gekozen, waarvan er ook één de finale bereikt. Op het programma staan Tenedle, !,,!GANGSTER!,,!, Wave Zero, Spoon Lifts Moon, Sir James en Urban.

Ska-jazz
Spoon Lifts Moon bijt het spits af. In een opvallende bezetting speelt de band lekkere doch onduidelijke ska. De muziek zou misstaan als bonustrack op een cd van bijvoorbeeld dEUS, maar is voor het publiek misschien wel iets te vaag. Het geheel is heel goed doordacht, maar komt door alle tempowisselingen een beetje rommelig over. De experimentele ska-jazz van Spoon Lifts Moon vergeten de bezoekers in ieder geval niet snel.

Met een intro die enige verwachting schept komt Wave Zero als tweede band van de avond op. De naam van de band verraadt het al, ze halen hun inspiratie uit de new wave en een vergelijking met Joy Division ligt voor de hand. Het trio brengt een muur van geluid. De stevige rock met de melodieuze gitaar schudt het pubiek wakker. Zoals misschien wel het genre verplicht heeft de band wel een enigzins depresieve uitstraling. Maar ondanks dat de bandleden allemaal op hun eilandje rocken, klinkt het wel als een geoliede machine.

Eén brok energie
"Als ik zeg Urbs, zeggen jullie: in je system!" Zo komt de sidekick van rapper Urban het podium op. Urban brengt naar eigen zeggen één brok positieve energie, en daar is geen woord over gelogen. Springend en zwaaiend beweegt Urban zich over het podium, om tussen de raps door het publiek flink aan te moedigen. Zowaar gaan bij het laatste nummer alle handen omhoog. Urbans optreden komt prima uit de verf, ondanks het geringe aantal hiphopliefhebbers in het publiek.

!,,!GANGSTER!,,! is het volgende programma-onderdeel. Hoewel de band binnen de gebaande paden van de rock blijft, slaat het pubiek stijl achterover. De energie die van de muzikanten af spat is aanstekelijk; de nummers zijn stevig en vol. Naar eigen zeggen slaat de band een brug tussen top 40 en 'bierbuik motorjasdragende rockers'. In die opzet is !,,!GANGSTER!,,! dan ook zeer geslaagd. De show straalt pure rock 'n' roll uit. Inclusief gekkigheidjes, zoals gitarist Daan die zijn gitaar bespeelt met een Game Boy. Het enige wat nog mist is het vuurwerk.

Ingestudeerd
Vijfde band van de avond zijn de ideale schoonzonen van Sir James. Catchy en vrolijk liedjes. Het optreden is gepolijst en tot in de puntjes uitgewerkt. Het vijftal onder leiding van Tommaso Sarri heeft ook wat weg van een boyband en de bewegingen op de bühne doen wat ingestudeerd aan. Dat neemt niet weg dat de band wel een breed publiek aanspreekt. Misschien zou Sir James' muziek beter uit de verf komen op een zomers festival in plaats van in een duistere zaal.

Tenedle is de afsluitende act. De uit Florence afkomstige zanger voelt zich zichtbaar niet op zijn gemak op het podium. Het publiek lijkt ook niet zo te weten wat het van Tenedle moet vinden. Daarbij ogen de drummer, trompettist en gitarist meer als een verzameling muzikanten dan een echte band. De in het Italiaans gezongen liedjes klinken een beetje weifelend; misschien zouden ze bij kaarslicht in een pizzaria wat meer tot zijn recht komen. Tenedle gebruikt ook beats in zijn muziek, maar die staan iets te ver van de rest van de muziek te staan om een echt goede toevoeging te zijn.

Verwarring
Na lang juryberaad wordt dan uiteindelijk de uitslag bekendgemaakt. Dit schept zelfs nog enige verwarring, als presentator Pépé Fischer !,,!GANGSTER!,,! tot runner-up van de avond benoemd en tevens tot beste runner-up van alle voorrondes. Vervolgens wordt Wave Zero tot winnaar van de avond bekroond. Later blijkt dat dit omgedraaid dient te worden: Wave Zero is de beste runner-up en !,,!GANGSTER!,,! de winnaar van de avond. Hoe dan ook, beide bands zien we dus terug tijdens de finale op 2 april.

De finale is dus compeet met Display, Ethereal, Palalalaka, !,,!GANGSTER!,,! en Wave Zero.

Gezien: Rob Acda Award (vierde voorronde)
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 12 februari 2010