Kunstbende maakt nieuwsgierig naar toekomst

Jonge muzikanten missen nog smoel maar zijn veelbelovend

tekst en foto's: Jochem Boom ,

De Kunstbende is een wedstrijd voor piepjong cultuur talent in vijf categorieën, waaronder muziek. Deze specifieke categorie had de aandacht van 3VOOR12/Noord-Holland toen zij de voorronde in Zaandam bezocht.

Jonge muzikanten missen nog smoel maar zijn veelbelovend

De deelnemers in de categorie muziek tijdens de voorronde van de Kunstbende in het Zaantheater vallen in twee kampen uiteen. De rappers en de bandjes. Helaas is het bij de rappers maar al te snel duidelijk dat er kwaliteit mist. De teksten of de flow zijn matig. In het ergste geval beide.

Strakke beats, teksten met inhoud
Één rapgroep valt hier positief op. Het jonge duo Em0 en Jeevs maakt indruk met strakke beats en teksten met inhoud. Ook de flow van de twee klinkt prima, al kan het hier en daar nog wat vloeiender. Het is echter jammer dat deze rappers een nogal statische presentatie hebben. Geen rondrennende artiesten die hun best doen om het publiek te vermaken, maar twee jongens die niet bij hun microfoonstandaard zijn weg te slaan.

De bands die positief opvallen zijn Alphabox, Te Expellers en uiteraard winnaar Lucky Luke Strikes Back. Lucky Luke Strikes Back was bij 3voor12 Noord Holland uiteraard al bekend sinds het winnen van Popmania in september vorig jaar. Ook de jury van de Kunstbende is overtuigd van de jonge band rond zanger Luke de Jong.

De band laat in één nummer namelijk precies horen waar ze voor staan. Sfeervolle popliedjes, verpakt in lichte country invloeden. Zanger en gitarist Luke ontpopt zich als overtuigende frontman. Met zijn uithalen en emotionele stem krijgt hij het publiek muisstil.

Geïnspireerd door Kate Nash
De andere bands van vandaag mogen echter niet vergeten worden. Alphabox komt met een strakke mix van rockriffs en funky basloopjes. The Expellers hebben alleen de gitaarriffs nodig en The Joshua Light Show doet denken aan het oude werk van de Red Hot Chili Peppers.

En wie de nieuwe plaat van Kate Nash iets teveel rock vindt, zou eens moeten luisteren  naar Jackie Pooh of Jessica de Fauwe. Beiden zijn zo te horen geïnspireerd door de piano pop van het debuut van Kate Nash.

Hoewel er zeker talent zit tussen de de twintig bands die vanavond gespeeld hebben, blijft toch het gevoel bestaan dat veel van deze bandjes nog net iets te vroeg uit de oefenruimte zijn gekomen. Ze hebben of nog geen eigen smoel, of een eigen smoel maar nummers die nog net niet goed genoeg in elkaar zitten. Het zijn echter allemaal bandjes waar we binnen nu en een paar jaar meer van gaan horen.

Gezien: Kunstbende (voorronde)
Zaantheater, Zaandam, 20 februari 2010