zZz en Skinto, een wonderlijke combinatie

Die op een feestje van Rollin zeer goed werkt

tekst: Hiske Pronker - foto's: Johan Algra ,

Hiphop en sleaze-garagerock-trash-disco is niet de meest waarschijnlijke combinatie. Op het feestje van de Alkmaarse skatewinkel Rollin werkte het wonderwel. Skinto en zZz verhoogden de feestvreugde.

Die op een feestje van Rollin zeer goed werkt

De Alkmaarse skatewinkel Rollin vierde vorig jaar haar vijfjarig bestaan met een feestje in Parkhof. Dat was zo'n overweldigend succes dat ze dit jaar weer een feestje gaven, in Victorie. De mensen van Rollin hadden een ballengooiding neergezet waar vooral knipperende lampjes te winnen waren en twee muzikale acts uitgenodigd die werden omlijst door de dj's van het Kruipend Naar Huis-soundsystem. Een event waar veel skaters op af kwamen, jong en in de stemming om flink te feesten. Daarbij nog een flink aantal zZz-liefhebbers en mensen die zomaar kwamen kijken. Al met al zo een tweehonderdvijftig mensen.

Het voorprogramma van de avond was Skinto, een rapper uit de Bijlmer. Meteen nadat hij het podium op kwam klonk de eerste van de zeer vele “Alkmaar, laat je horen”-kreten door de microfoon. Zijn dj zette een plaatje op en Skinto en consorten begonnen aan een energiek optreden. Ze stonden met vijf man op het podium: één dj, twee die de achtergrond rap verzorgden, één met een videocamera en Skinto zelf. Volgens internet vallen ze in het hokje grime, wat ze lieten horen was een tamelijk standaard urban optreden. De dj had een paar redelijke danceplaten mee, de rap was snel en het publiek stond flink te swingen. Dat wil zeggen het publiek dat de eerste drie meter voor het podium in beslag nam. De rest stond aan de bar of buiten te roken.

Hier en daar rees de vraag hoe de sleaze-garagerock-trash-disco van zZz het zou doen voor dit publiek. Dat bleek wonderbaarlijk goed te werken. De rij dansende mensen voor het podium breidde zich uit van de eerste drie naar de eerste zes meter voor het podium en ook daarachter stonden nog een hoop mensen te genieten van een zeer goed optreden. De nummers volgden elkaar in zeer snel tempo op en werden kort gehouden. Björn Ottenheim (drums, zang) en Daan Schinkel (orgel) bewaarden voor dit publiek de improvisaties voor die momenten dat er wat losgetrokken pluggen weer vastgezet moesten worden.

Wie had ooit gedacht dat Björn Ottenheim nog eens “alle handjes de lucht in” zou zeggen of dat zZz-publiek daaraan gehoor zou geven. Toch gebeurde dat, het was nog net verstaanbaar ondanks de ongelooflijke galmbak die Ottenheim aan zijn microfoon had hangen. Behalve dat was het een echt zZz optreden: strak, sleazy, sexy, swingend en scheurend. Diegenen in het publiek die kwamen om te feesten vonden zZz een uitstekende feestband en die mensen die houden van het bandjes kijken werden ook zeer tevredengesteld. Helaas gaven de dj's van Kruipend Naar Huis het publiek geen kans om de band over te halen tot een toegift. Zodra Ottenheim en Schinkel het podium af waren werd er muziek opgezet en werd er door een microfoon geroepen: “Alkmaar, zijn jullie nog wakker?”

Gezien: zZz, Skinto
Victorie, Alkmaar, 23 mei 2009