Zonderpodium: een bijzondere ervaring

Bakkerij vraagt aandacht voor podiumloosheid met huiskamerconcerten

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Het Castricumse poppodium De Bakkerij zit al tijden zonder pand. Om de ernst van deze zaak nog maar eens te benadrukken is nu een reeks huiskamerconcerten gestart onder de naam Zonderpodium. De eerste editie vond afgelopen zaterdag plaats, met optredens van Neef Steef op Dreef, Ympressy, Sin-cire en dj Klaina.

Bakkerij vraagt aandacht voor podiumloosheid met huiskamerconcerten

Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor de nietsvermoedende mensen die rustig een ijsje zaten te eten in de Burgemeester Mooijstraat in Castricum, toen er ineens een groep Bakkerijbezoekers op straat verzamelde en een jongen met een gitaar en een microfoon een paar liedjes begon te spelen. Hij stond daar onder de naam Neef Steef op Dreef en luidde met zijn optreden het begin in van de eerste editie van Zonderpodium: een serie huiskamerconcerten in Castricum om de podiumloosheid van De Bakkerij onder de aandacht te brengen. De andere artiesten op het programma waren singer-songwriters Ympressy en Sin-cire evenals dj Klaina, die ook de afterparty in Café City verzorgde.

De opzet van Zonderpodium kan zonder meer origineel genoemd worden: drie huiskamers van vrienden van De Bakkerij zijn beschikbaar gesteld voor de concerten. Drie groepen van ongeveer twintig bezoekers fietsen in drie rondes van huis naar huis om drie verschillende artiesten te beluisteren. De artiesten blijven in dezelfde huiskamer en spelen drie keer dezelfde set. Het idee is eigenlijk heel simpel, en op deze manier kunnen zo’n zestig bezoekers genieten van drie zeer kleinschalige sets.

De eerste ronde zijn we bij Ympressy, een beginnende singer-songwriter uit Amersfoort. Bij binnenkomst geeft hij iedereen een hand en vervolgens gaat hij ervoor zitten. Hij maakt een ontzettend nerveuze indruk: wiebelend op de bureaustoel die achter het keyboard staat durft hij zijn kleine publiek nauwelijks aan te kijken. Al snel blijkt dat de zenuwen nergens voor nodig zijn: Ympressy’s rustige, stemmige muziek en zijn warme stem maken dat iedereen meteen stil is en aandachtig luistert. Behalve de onderbuurman. Zijn harde muziek verstoort halverwege Ympressy’s optreden de rust. De bewoonster van deze kamer rent naar beneden om buurman Jan te vragen of het even zachter kan. Even later belt hij aan om te vragen of het raam misschien open mag, zodat hij beneden in de tuin kan meeluisteren.

In de tweede ronde speelt het Castricumse duo Iris en Jarl onder de naam Sin-cire een set in een andere huiskamer in Castricum. Hun rustige gitaarmuziek en totaal verschillend klinkende stemmen liggen goed in het gehoor en het publiek is wederom helemaal stil. Het valt echter op dat ze vrij ver uit elkaar zitten voor in zo’n kleine kamer. Ook lijkt er tijdens de nummers weinig chemie te zijn binnen het duo. Hierdoor is het net alsof de twee afzonderlijk van elkaar zitten te spelen.

In de derde ronde staat de Belgische dj Klaina te draaien in weer een andere huiskamer. Op de bank liggen papiertjes waar ‘Niet op zitten AUB’ op geschreven staat, en op de muur hangen aanmoedigingen: ‘Dansen!’. De boodschap is in ieder geval duidelijk. Hoewel de lekkere beats door de kamer knallen en er een paar mensen dansen, staan toch veel mensen buiten of op de gang. En dat is jammer, want het had een mooi feest kunnen worden. “Bij m’n eigen feestjes is het een grotere puinhoop”, merkt de bewoonster van deze huiskamer achteraf op.

Na afloop van de derde ronde gaan de bezoekers van Zonderpodium naar Café City voor de afterparty, waar dj Klaina tot sluitingstijd door draait. De bezoekers zijn enthousiast. Iedereen praat over de bijzondere avond maar vooral over buurman Jan, die de optredens van Ympressy in de tweede en derde ronde nog veel meer heeft gestoord. Die was in ieder geval snel van z’n zenuwen af.

Gezien: Zonderpodium, met: Ympressy, Sin-cire, dj Klaina
Castricum (diverse locaties), 9 mei 2009