Ruud Houweling excellereert met Cloudmachine

Mooi ballades worden afgewisseld met stevige poppareltjes

tekst: Kees van Dalsem ,

Ruud Houweling is de drijvende kracht achter de band Cloudmachine. Met het nieuwe album Back On Land onderstreept hij nog eens zijn veelzijdigheid op het gebied van song schrijven.

Mooi ballades worden afgewisseld met stevige poppareltjes

Ruud Houweling uit Zandvoort ontpopt zich steeds meer tot veelzijdig liedjesschrijver. Vorig jaar schreef de componist nog een nummer voor het debuutalbum van oud-Nightwish zangeres Tarja Turunen. Daarnaast heeft hij de muziek geschreven voor verschillende televisieseries, zoals de leadermuziek van de serie Verleden van Nederland van de VPRO-NPS. Op de nieuwe cd Back On Land van zijn band Cloudmachine toont Ruud wederom zijn veelzijdige kwaliteiten.

Daarbij is het meest verrassende lied 'Pirouettes on new legs', dat hij schreef in een droom. Met het instrumentale intermezzo bewijst hij ook klaar te zijn om filmmuziek te maken, zoals alleen de Franse componist Yann Tiersen (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain en Goodbye Lenin) dat kan. Zonder dat het zwaar klassiek is, doet het zelfs een beetje denken aan de pianokunstenaar Frédéric Chopin. Het nummer had in ieder geval veel langer mogen duren dan de 1,08 minuten op de cd.

Pirouettes is het enige 'nieuwe' geluid dat Cloudmachine laat horen. De andere nummers komen overduidelijk van de hand van Ruud. De muziek doet soms denken aan de doorbraak-cd 'Hum of life' uit 2006. Dat is absoluut geen schande, want die plaat werd links en rechts bejubeld. Daarnaast is de zang van Ruud nergens mee te vergelijken en zodoende uit duizenden te herkennen.

Op Back On Land worden mooie ballades (Safe Haven, Sanctionary, Spit Me Out) afgewisseld met stevige poppareltjes die in de verte lijken op bijvoorbeeld Johan (We're Watching You) of Van Velzen (Things Are Going To Change). Of gewoon helemaal zoals Cloudmachine (de single Big Love, Grace, The Gold en Fading Picture, een van de beste nummers op het album).

Cd-recensie: Cloudmachine - Back On Land