Fabiana Dammers bedankt fans voor stemmen, steun en support

Fabfest: twee genodigden en de gastvrouw zelf op het podium

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Afgelopen zaterdag vond Fabfest plaats: een feestje waarmee de IJmuidense Fabiana Dammers alle mensen bedankte die haar hebben gesteund voor en na het winnen van de Grote Prijs van Nederland. Met optredens van Sue the Knight, The Sculpture and the Clay en natuurlijk Fabiana zelf.

Fabfest: twee genodigden en de gastvrouw zelf op het podium

Afgelopen december won singer-songwriter Fabiana Dammers uit IJmuiden de Grote Prijs van Nederland. En na alle steun, stemmen en support vond ze het nu tijd om iets terug te doen. Daarom organiseerde ze Fabfest in het Witte Theater in IJmuiden, een feestje voor vrienden, familie en onbekenden, met optredens van zowel haarzelf als twee andere acts, en niet in de laatste plaats: met zelfgemaakte hapjes!

Aan het begin van de avond verzamelt het publiek zich in de foyer. Het is nog niet druk, maar als de zaal opengaat en Sue The Knight het podium opkomt staat er toch een aardige groep mensen. Sue The Knight, die eigenlijk Suzanne de Groot heet, staat alleen met haar gitaar voor de zaal en zingt folky liedjes met een heldere stem. Ze geeft aan zeer dankbaar te zijn om in het voorprogramma van Fabiana Dammers te mogen spelen. Even later komen ook een tweede gitarist en een achtergrondzangeres het podium op om het plaatje en de sound compleet te maken.

De tweede act van de avond is The Sculpture And The Clay. Frontman Michael Sondorp staat eerst alleen op het podium, maar vanaf het tweede nummer spelen een tweede gitarist en een bassist mee. Het geheel klinkt meteen een stuk spannender. Daarnaast sluiten de toegevoegde snaren beter aan bij het stemgeluid van Michael Sondorp, dat overigens erg veel wegheeft van dat van Johnny Borrell van Razorlight. Het enthousiasme uit de zaal is groot; de band lijkt een heel eigen delegatie fans te hebben meegenomen. Er klinkt hard gejuich uit de zaal als er vanaf het podium “Santpoort-Noord!” wordt geroepen.

Dan is het tijd voor Fabiana Dammers herself, mét voltallige band om haar vrolijke, folky liedjes te ondersteunen die ze zelf omschrijft als ‘fabfolk’ en waarin duidelijk een vleugje Amy MacDonald te horen is. Het is inmiddels vrij druk geworden in de zaal en omdat mensen er stoelen bij hebben gepakt of op de grond zijn gaan zitten, hangt er een intieme sfeer in het Witte Theater. Ook gaan er schalen met Fabiana’s zelfgemaakte, smakelijke hapjes rond.

Gedurende haar show spreekt ze meermalen haar dankbaarheid uit voor de aanwezigheid en de support van haar publiek. Het is een aangenaam geheel om naar te kijken en luisteren, maar het publiek doet maar matig mee. Na een weinig overtuigend applaus voor de toegift komt ze vertwijfeld terug om voor de tweede keer het vrolijke nummer Round-About-Town en moedigt ze iedereen aan mee te zingen, dansen en klappen. Pas op dát moment wordt het aanstekelijk. Desalniettemin heeft Fabiana Dammers haar fans met Fabfest op een waardige manier bedankt voor alles.

Gezien: Fabfest, met: Fabiana Dammers, The Sculpture And The Clay, Sue The Knight
Witte Theater, IJmuiden, 16 mei 2009