Bobby Kingsize: weinig publiek, veel sfeer

Ondanks grote afstand tussen bar en podium toch nog gezellig

tekst: Hiske Pronker - foto's: Miranda Termaat ,

Fijne rawk 'n roll van Bobby Kingsize tijdens deze editie van Loudroom in Alkmaar. Een band die er ook bij een klein, aan de bar hangend publiek wat van weet te maken.

Ondanks grote afstand tussen bar en podium toch nog gezellig

Tja, daar sta je dan, als hardwerkende band uit Utrecht. Spelen voor nog geen twintig man publiek, die dan ook nog eens allemaal achterin de Parkhofzaal van Victorie aan de bar geplakt zitten. En dat terwijl de rawk 'n roll van Bobby Kingsize helemaal niet verkeerd is en uitstekend past binnen het Loudroom-concept (hard, rauw en ruig).

Zanger Rutger Hoff probeert nog even het publiek naar voren te krijgen voor hij zich realiseert dat hij in Noord-Holland zit en dat dat dus niet gaat werken. De mannen van Bobby Kingsize doen daarna het enige verstandige wat je kan doen in zo'n situatie: ze gaan lekker hun eigen ding doen. Lekker ontspannen spelen, daarvan flink genieten, beetje dollen met elkaar. Het publiek waardeert dat zeer. Het laat zijn waardering niet merken door naar voren te komen, maar wel door collectief geschreeuw tussen de nummers door en een gestage stroom bier die naar het podium wordt gedragen.

Wellicht dat het aan het bier ligt dat Bobby Kingsize wordt gevoerd, halverwege de set begint de meligheid een beetje toe te slaan. Niet dat daardoor minder goed gespeeld wordt. Drummer Sander Verboven rost lekker door op zijn kleine drumkit. Gitarist Arjan Kamphuis zet een paar verdomd lekkere riffs neer, afgewisseld met wat leuke solo's. De nieuwe bassist Robert Adriaansen is helemaal op zijn plaats in de band en zanger Rutger heeft een fijne schorre stem, die het ook nog goed doet als hij heel hard moet lachen. De meligheid uit zich vooral in kleine dingen. Robert die op zijn knieën valt voor Arjan terwijl die voor het podium (ruimte zat tenslotte) staat te spelen.

Beetje dollen met de pop die de avond ervoor stiekem was meegelift op de bagagedrager van Robert. Rutger doet nog een poging om daarmee het publiek naar voren te krijgen: “Wie hem vangt krijgt een biertje... Zal ik hem dan maar heel ver gooien?” Op dat laatste krijgt hij een hoop bijval uit de richting van de bar. Om vervolgens het arme ding meteen te onthoofden door hem in de plafondventilator te gooien. “Dat wordt dus twee bier.”

Als je wilt zeuren zou je nog kunnen zeggen dat er meer variatie in de nummers mag, maar de rawk 'n roll van Bobby Kingsize knalde lekker door. Daarbij getuigt het van grote klasse als een band in deze omstandigheden de lol in het spelen niet verliest, bereid is om nog wat nummers extra te spelen, daarbij de speakers beklimt en het publiek misschien niet van de bar af krijgt, maar wel kan betrekken bij het optreden.

Gezien: Loudroom, met: Bobby Kingsize
Victorie (Parkhofzaal), Alkmaar, 21 mei 2009