Adoma maakt belofte waar

Zij het met enkele kanttekeningen

tekst: Joost Burger - foto's: Jochem Boom ,

We vs. Death en Adoma, twee acts die qua muziek, ervaring en presentatie totaal verschillen maar één ding gemeen hebben: beide ontvingen lovende recensies naar aanleiding van hun recente cd’s. Daarna houdt de vergelijking direct op. Het Noord-Hollandse Adoma trad tot op heden slechts eenmaal eerder naar buiten, het Utrechtse We vs. Death kan bogen op bijna tien jaar podiumervaring.

Zij het met enkele kanttekeningen

Victorie opende dit maal de deuren voor twee experimentele acts, Adoma en We vs. Death. Door een combi-ticket aan te bieden voor deze avond en het optreden van Paulusma en Rob Klerkx de week daarvoor hoopte de organisatie op een vollere zaal. Dat deze opzet niet lukte deed gelukkig niks af aan de kwaliteit van de avond.

Adoma, het geesteskind van de Noord-Hollandse drummer en beatspecialist Ronnie van der Veer, trapt de avond af met een set van relaxte en meesleepende triphop. Adoma’s debuutalbum A Night Through The Telescope is door de muziekpers met open armen ontvangen vanwege de sfeer en de originaliteit van de nummer. Zo sprak OOR van “een schitterend, zeer sfeervol album” en LiveXS van “Internationale klasse”. Dat belooft wat voor deze avond en die belofte word waargemaakt, zij het met enige kanttekeningen. Zeker is dat Adoma prachtige nummers maakt die, zeker ook door de ondersteunende visuals van VJ VideoCAD (Guido Groet, eveneens van Noord-Hollandse bodem), het aanwezige publiek weten te boeien.

Jammer bij het optreden is het ontbreken van dynamiek. De nummers worden ingezet vanuit de laptop waarna de cello van Elianne Anemaat de eerste klanken voor haar rekening neemt. Vervolgens zijn daar de drums (Van der Veer zelf), de basgitaar (Simon van Arkel) en de zang (Fabiana Dammers, winnares Grote Prijs ’08, categorie singersongwriter) en zo wordt het nummer gespeeld. Begrijp me niet verkeerd, de kwaliteit en de potentie om uit te groeien tot een zeer goede act is er zeker. En voor het tweede optreden ooit is een compliment zeker op zijn plek. Investeer in een drummer en probeer de beats en synths live te spelen, dan is Adoma klaar om de podia aan hun voeten te krijgen.

Dan is het tijd voor de meer gevestigde orde, het Utrechtse quintet We vs. Death, om hun nieuwe album A Black House, A Coloured Home te promoten. Kenden we de heren voorheen nog als instrumentale indierockband, sinds 11 april (de releasedatum van het album) worden er vocalen toegevoegd aan het arsenaal. Zij het minimaal, is het toch een aangename aanvulling op de toch al sterke tracks.

We vs. Death brengt een strak optreden dat bol staat van de symfoniek en vele soundscapes. Het tempo waarop de nummers elkaar opvullen houdt de (helaas vrij weinige) aanwezigen in de greep. Tijdens een van de weinige praatjes tussendoor blijkt We vs. Death over de nodige zelfspot te beschikken. "De cd is vanavond ook te koop, maar alleen als je echt heel erg opgewonden wordt van onze muziek hoor, anders kan je de nummers ook downloaden", aldus trompettist Paul Hoek.

De nummers van We vs. Death klinken live niet heel veel anders dan op de cd, en dat is helemaal niet erg. De trompet heeft een grotere rol, de gitaren klinken net even wat voller en de band in zijn geheel komt beter tot zijn recht. Dit zouden meer mensen moeten zien en daarom is het bijzonder jammer dat de kleine Europese tour, om persoonlijke redenen, gecancelled is.

Gezien: We vs. Death, Adoma
Victorie, Alkmaar, 15 mei 2009