‘Wat is een land zonder muziek, wat is West-Friesland zonder popmuziek? Doe je radio aan, dit is Podialand.' Met deze tune opent Podialand elke week, nu alweer vijftien jaar lang. In de tijd dat radiozenders alleen maar lijken te verdwijnen, is Podialand alive ’n kickin’. Het team van enthousiastelingen weet niet van stoppen, dus voorlopig blijft het programma behouden op de ether, via de kabel of gewoon als stream. Wouter Maas is een van de mensen achter het programma en we spraken hem over de afgelopen vijftien jaar en de toekomst.
Wouter, allereerst gefeliciteerd met jullie verjaardag. Zit jij er vanaf het begin bij? "Nee, ik zit er nu 13 jaar bij, maar ik was er toch vanaf het begin bij betrokken. Ik was toen programmeur van Pardoes in Hoogwoud en ik had mijn eigen band Schapewol, dus ik zat er bijna elke week, haha! Het leuke is wel dat bijna iedereen er vrij lang bijzit. We hebben een vast team van zes mensen en in die 13 jaar hebben we maar 20 man versleten."
Wat doen die zes mensen zoal? "We hebben drie teams van twee mensen. Die kunnen elkaar dus afwisselen en dat is wel handig, zeker omdat we op zaterdagavond uitzenden en dan is er altijd veel te doen. Verder heeft iedereen redactietaken. De zes mensen zijn helemaal nodig als we uitzenden van festivals als Dijkpop of Zomerpop. Dan is het echt een gekkenhuis. De een is aan het uitzenden, de ander interviewt een band, weer een volgende is zijn interview aan het monteren en iemand anders bekijkt een band die hij of zij straks gaat interviewen. Je snapt wel dat dat hectische dagen zijn! Ik kom elk jaar op festivals als Noorderslag en dan zie ik 3FM uitzenden. Zij hebben natuurlijk veel duurdere apparatuur, maar qua professionaliteit doen wij niet onder voor deze landelijke zender. En daar ben ik best trots op!"
Dat het team van Podialand niet alleen mooie radioprogramma’s kan maken vanuit de studio in Oosterblokker is inmiddels wel bewezen met de organisatie van de Westfriese Popprijs vanuit Manifesto te Hoorn en het verslaan van grote regionale popfestivals (als Dijkpop te Andijk, Forever Young te Grootebroek, Taaipop te Lutjebroek en Zomerpop te Opmeer) op locatie. West-Friesland Radio en vooral Podialand lijkt wel de spil van de muziekwereld rondom Hoorn. Wat is jullie geheim? "Boven alles zijn we liefhebbers. Zeg maar gerust muziekfreaks. We houden alles in de gaten, we hebben brede kennis en we wille nog dieper gaan. Er lopen hier echt mensen rond met alle edities van OOR’s Popencyclopedie in hun hoofd, haha! Het leuke is dat het mes aan twee kanten snijdt. Je weet veel van muziek, dus je wilt dat op de radio kwijt, maar omdat je en programma te vullen hebt, ben je ook weer altijd op zoek en naar het rondkijken."
Ik ben zelf tig keer te gast geweest bij jullie programma en iedere keer noteerde ik weer stiekem nieuwe bands die jullie draaiden en waar ik nog nooit van gehoord had. "Inderdaad, we houden alles in de gaten. Zowel wereldwijd als lokaal. Zo waren wij echt de eerste in Nederland die The Editors oppikten."
Wat waren voor jou de hoogtepunten van de afgelopen jaren? "Hoogtepunten waren er genoeg. Ik vind de festivals waarvan we live verslag doen altijd het leukste. Dat zijn echt de krenten in de pap. De sfeer is goed, het is hard werken, er komen dan grote artiesten langs en dat geeft gewoon een kick. Ook de drie West-Friese Popprijzen in lekker gevulde zalen waren duidelijk hogtepunten. Vijf jaar terug bestonden we tien jaar en dat hebben we groots gevierd vanuit Manifesto in Hoorn. Het podium bestond toen vijf jaar en dit was hun meest succesvolle avond. Alle bands speelden gratis. Colleen, Bas van Duin, The Hopes, Boilersuit en dus Johan!"
"Maar eigenlijk gaat het om de reguliere uitzendingen. Dat zijn allemaal hoogtepunten. We hebben bijna wekelijks goede regionale bands, we gaan altijd door, zelfs tijdens een wedstrijd van het Nederlands Elftal op een WK, want het is gewoon ontzettend leuk om te doen. We zijn er natuurlijk voor de luisteraar, maar we doen het ook een beetje voor jezelf. Wekelijks krijg ik reacties van mensen over de uitzending, dus dat is cool. Een ander ding is dat we er ook echt voor de bands zijn. Bands en radio versterken elkaar zo op een goede manier."
Voordat we naar komend weekeinde gaan, zijn we benieuwd wat de toekomst zal brengen. "We gaan in ieder geval gewoon zo door. Wekelijks hebben we het Carousel waar platen in en uitgaan en het Breiwerk: Een soort column over een cd of nummer. Als we weer eens de honderdste hebben, dan maken we meteen een feestuitzending. We grijpen eigenlijk alles aan voor een feestje!"
Wat gaat er komende zaterdag gebeuren? "We bestaan 15 jaar, dus we zenden 15 uur uit. We beginnen om 16:00 op zaterdag en we eindigen zondagochtend om 07:00. We blikken terug naar alle live sessies en bijzondere momenten en er komen ook oud-medewerkers draaien. Het is net bekend geworden dat er ook live-muziek is. Colleen, T.IF.T, Tico*Verde, Joost Botman en May komen live in de studio langs. Mag ik 3VOOR12/Noord-Holland trouwens ook bellen?" Natuurlijk, maar wel op een beetje een normaal tijdstip graag!
De afgelopen 15 jaar heeft Podialand zich bewezen in West-Friesland en omgeving met opzienbare interviews, prachtige live-sessies, muzikale ontdekkingen en vooral heel veel muziek uit West-Friesland. Of het nu bands, festivalorganisatoren, muziekprogrammeurs, artiesten, bandcompetities zijn, Podialand heeft er flink veel aandacht aan besteed en zal er ook nog aandacht aan blijven besteden. Want de redactie zit absoluut niet stil en de popmuziek in West-Friesland zal altijd in beweging blijven.