Indian Summer Festival biedt veel aanstormend talent

De Staat sluit de Serious Talent Stage af met een knallende show

tekst: Jochem Boom, Miranda Huibers - foto's: Maikel Beers, Tamara Meijer ,

Recreatiegebied Geestmerambacht in Broek op Langedijk was zaterdag de plek voor de Noord-Hollandse muziek- en danceliefhebber. De Serious Talent Stage van 3FM stond bomvol aanstormend talent en trok vooral ’s avonds veel bezoekers. Met Noord-Hollandse bands als The Electric Jets en The Hype zijn we de komende jaren verzekerd van veel goede muziek.

De Staat sluit de Serious Talent Stage af met een knallende show

Het Indian Summer Festival (ISF) biedt de laatste jaren ook voor de serieuze muziekliefhebber en de muzikale talenten van morgen een podium in de vorm van het Talent Stage. Het podium ligt verscholen tussen de razend populaire 80’s/90’s-tent en het chill-out kampement Aarde. Onder de noemer Serious Talent zorgt 3FM voor een gevarieerde keur aan veelal Noord-Hollandse bands.

De eerst aantredende band is Steem. Zij wonnen begin dit jaar de ISF-bandbattle in Victorie en mogen daarom vandaag aftrappen Dit is als altijd een lastige klus, zeker op een festival. De plek van het podium ligt strategisch langs één van de wegen richting het hoofdpodium. De constante stroom mensen lijkt echter zonder het podium te zien door te lopen richting het hoofdpodium, waar King Jack het festival opent.

Toch weten de best aardige liedjes van Steem af en toe de aandacht te vangen van voorbijgangers, die dan voorzichtig aan de zijkant van het podium blijven staan luisteren. Bij best aardig blijft het echter ook. De muzikale omlijsting is sober en niet bijster geïnspireerd. Het geheel geeft eigenlijk meer een ouderwets schoolbandjesgevoel dan een festivalgevoel. Leuk voor vrienden en leuk in kroegen, maar hoogstaande popmuziek is het (nog) niet.

Presentatrice Barbara Karel verzekert het al. The Hype is zeer veelbelovend.  Een paar jaar geleden viel de band nog niet zo op tussen de grote jongens op Beeckestijn Pop. Maar vanmiddag laten de Haarlemmers zien dat er sinds die tijd flink gewerkt is. De band overtuigt vanaf de eerste noten met energieke, opgewekte rock. Diep geworteld in de Engelse beatpoptraditie van onder andere The Beatles, The Kinks en The Jam klinkt The Hype. En de muzikanten zien er ook uit, alsof ze zo uit de jaren ’60 komen gestapt. Geen orginaliteit te bespeuren, maar het speelplezier en de goede liedjes zijn al genoeg. Dit jaar nog verschijnt er een album.

De rockbands overheersen vanmiddag. Een andere tot Serious Talent uitgeroepen band is Rigby. Het niet zo heel grote podium staat met Rigby behoorlijk vol: twee gitaristen en een bassist zorgen ervoor dat het geluid potdicht zit. Waar een ‘wall of sound’ als deze mooi kan zijn is dit het bij Rigby juist niet. Door de ook niet al te subtiele zang en pianopartijen die zo nu en dan aan het Engelse Air Traffic doen denken klinkt de band erg over the top. In essentie zitten de liedjes echter goed in elkaar. De singles Everything Must Go en Parade worden luidkeels meegezongen en de band verrast door Hot ’n Cold van Katy Perry te coveren.

Uit de ISF-bandbattle in Kompleks kwam de naam van het vaak geprezen Heerhugowaardse garage rock 'n' roll viertal The Electric Jets rollen. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien The Electric Jets in korte tijd vele mensen hebben overtuigd. Ook op Indian Summer weten de Jets weer te overtuigen met een lekkere bak garagerock. De poses, de riffs, het plezier, alles klopt en maakt van The Electric Jets een hoogtepunt aan het begin van de avond.

Zelf vinden de jongens het ‘mietersgaaf’ om op Indian Summer te spelen, zoals gitarist Alex het omschrijft. Volgens zanger Axel deden ze niet mee met de bandbattle om te winnen, maar gewoon om te spelen. Ineens winnen met 70- of 80% van stemmen is daarom des te leuker. Op 12 juni presenteerde de band hun eerste EP, waarbij de zaal in de Weardse Tempel bomvol stond.

Een uurtje voordat The Electric Jets het podium overnamen was het de beurt aan Skiggy Rapz. De Utrechtse rapper won in 2003 al eens de Grote Prijs van Nederland, bracht al een aantal solo albums uit, maar echt doorgebroken is hij echter nog niet. Intussen speelt Skiggy Rapz voor het eerst in zijn carrière met een liveband achter zich. De band kan lekker grooven en legt een mooi funky tapijtje neer voor de razendsnelle raps. Soms ietwat onverstaanbaar, maar het besef van alweer een hiphop parel uit de domstad komt snel na de twijfel. Erg leuk is de aanvulling van zangeres Anouk, die van de 'televisieband' Stereo welteverstaan. Het zorgt voor lekker rauwe achtergrond vocalen en bij vlagen een  dynamische spel tussen Skiggy en Anouk. 

De winnares van de 3FM Serious Talent Award, Giovanca, mocht natuurlijk niet ontbreken op dit podium. Met haar charmante en vriendelijke verschijning krijgt ze het publiek moeiteloos met zich mee. On My Way is inmiddels bekend bij het publiek en is dan ook het hoogtepunt van het optreden. Giovanca zelf is erg trots op dit nummer, omdat het daar allemaal mee begon op de radio. De sterke zeskoppige band die zij achter zich heeft staan verdient ook alle lof.

Grote afsluiter op het hoofdpodium is Kane, maar voor een select groepje liefhebbers zal ongetwijfeld het optreden van De Staat een hoogtepunt zijn geweest. De band is in korte tijd zeer bekend geworden en stond begin deze maand voor een volle festivalwei in Landgraaf. Het kleine maar verwachtingsvolle publiek op Indian Summer is voor hen een eitje. Ze palmen iedereen dan ook in met hun strakke rock en sluiten de avond op de Serious Talent stage knallend af.

Opvallend is dat de structuren vanavond een stuk minder duidelijk zijn dan op het album. Er is veel ruimte voor het psychedelisch gefreak en lang uitgesponnen solo’s van gitarist Vedran ‘The Wizard’ en zijn effectpedalen. Hoogtepunt is ongetwijfeld het moment waarop frontman Torre Florim midden in het intro van Meet The Devil de boel stillegt om een paar ruzieschoppers de les te lezen. Om na een kort intermezzo door te gaan alsof er niks aan de hand is. En dan valt de tekst ineens wel heel erg op zijn plaats. "I’ve never felt so sick in my entire live / I want to cut it out but lost my pocket knife / and meet the devil for a fight."

Gezien: Indian Summer Festival (Talent Stage)
Recreatiegebied Geestmerambacht, Broek op Langedijk, 20 juni 2009