Hollandse Nieuwe Puin + Hoop is niet een keer hetzelfde

Ieder optreden wordt volledig geïmproviseerd

Marijke Ursem ,

De naam Puin + Hoop is zeer toepasselijk voor het bijzondere geluid dat de band uit Rijsenhout maakt. Geen enkel optreden is volgens bandlid Roald hetzelfde, omdat de nummers niet te reproduceren zijn. “Live zijn ze niet te herkennen, we improviseren net zoveel als in de oefenruimte”, vertelt hij in Dubbel Check.

Ieder optreden wordt volledig geïmproviseerd

De Hollandse Nieuwe van deze week is Puin + Hoop. Geïnspireerd door onder andere Machinefabriek zijn Remco, Erik en Roald in de zomer van 2006 begonnen met het project. “We luisterden veel naar hun en toen dachten wij: dat kunnen wij ook”, vertelt Roald in Dubbel Check. 

WIE OF WAT IS PUIN + HOOP?
“Dat zijn Remco, Erik en ik. Met verschillende gitaren, Casio keyboardjes en de Korg MS20 synthesizer maken we gruizige, prettige, muziek. Voordat we Puin + Hoop begonnen speelden we alle drie al in een ander bandje en toen de rest van de bandleden op vakantie gingen zijn wij dit nieuwe project begonnen.”

WAAROM DIE NAAM?
“We nemen heel veel troep mee naar een optreden, de puin. Daardoor heen willen we toch iets hoopvols uitdragen. En waar de titel van het nummer Approved By The Curious Dentist Association vandaan komt weet ik eigenlijk niet. Remco heeft het verzonnen. Eigenlijk was hij nog langer, maar paste niet op het hoesje.”

3VOOR12 OORDEEL:
GELUIDSSFEREN STAAN OF VALLEN BIJ OF HET JE RAAKT EN OF HET JE ERGENS ANDERS MEE NAAR TOE NEEMT. MAAR WAAR WILLEN JULLIE HEEN?
“Naar iets hoopvols, maar dat mag iedereen voor zichzelf invullen. Tijdens optreden hebben we ook geen boodschap die we willen uitdragen, we praten niet met het publiek. Vooral veel spelen.”

KEUZES:
PUIN OF HOOP?
“Puin. Het is leuk om in de puin muziek te maken.”

SFEER OF VERHAAL?
“Sfeer.”

KUNST OF MUZIEK?
“Muziek.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“We maken vooral muziek omdat we het leuk vinden. Het is leuk om live te spelen omdat je de reacties van mensen direct kunt zien. Bij ons is die reactie meestal dat mensen met hun ogen dicht gaan staan luisteren.”

WAAROM MOET IEDEREEN PUIN + HOOP GAAN HOREN? 
“Om te genieten van de sferen die wij neerzetten. En uit de puinhopen op te staan en hoopvol verder te gaan. Dat kan bijvoorbeeld eind juni in Amersfoort. Bij een van onze tracks is een film gemaakt en die wordt dan getoond.”