Praatjes vullen wél gaatjes

Vrijplaats #41

tekst: Milo Lambers ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Milo Lambers, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over popjournalistiek, dertien in een dozijn en, opnieuw, King Jack.

Vrijplaats #41

Journalisten zijn het zelden met elkaar eens. Zeker in de popjournalistiek heerst de subjectiviteit. Mijn collega Maikel Ineke schreef vorige week in deze rubriek treffend op wat hij vond van King Jack. Volgens Maikel doet deze Noord-Hollandse band zich voor als 'the future of rock n’ roll’, zonder muzikaal echt veel voor te stellen. So what? Ik geniet van King Jack, waren er meer van dit soort bands!

Niet dat ik King Jack muzikaal nou zo geniaal vind. Zeker niet, het is een typisch voorbeeld van een dertien-in-een-dozijn-band. Er zijn hier in de buurt tientallen groepen die een stuk eigenwijzer en muzikaler bezig zijn. Maar King Jack staat op de grote festivals en heeft een mooi platencontract. Al die bands die in de oefenruimte wachten tot er een platenbaas met een blanco cheque binnenstapt, hebben dat niet.

Het is niet per definitie zo dat de beste bands doorbreken. Het publiek hoeft niet per sé kwaliteit te zien. Men wil vermaakt worden, daar is geen kwaliteit voor nodig. De massa smult van sterrengedrag; sex, drugs and rock n’ roll, jammie! Wie zit er op een festival te wachten op een stel brave jochies? Juist ja, niemand. King Jack snapt dat. Neem nou de filmpjes op hun website. Met trots tonen ze hun nieuwe, wellicht veel te dure, zonnebrillen en strijken ze door hun zorgvuldig onderhouden haren. Nog voordat je een noot muziek hebt gehoord, zou je denken dat dit echt the future of rock n’ roll’ is.

Misschien dat sommige mensen walgen van dit gemaakte’ sterrengedrag, maar muziek is een product dat je moet verkopen. Praatjes vullen geen gaatjes, behalve in de popmuziek. Nadat ze zichzelf groter dan God hadden genoemd, was Oasis niet meer uit de roddelbladen weg te slaan en groeide men uit tot de grootste band van het vorige decennium. King Jack mag dan misschien niet de meest baanbrekende band ooit zijn, ze hebben één ding heel goed begrepen: al ben je niet de toekomst van de rock n’roll, doe dan in elk geval alsof!

Dit is de voorlopig laatste aflevering van Vrijplaats 3VOOR12. Tijdens de zomermaanden ligt de rubriek stil. Vanaf begin september wordt het schrijven hervat.