Tim Knol en Johan weten hoe een zondag hoort te zijn

Gloednieuwe Excelsior-aanwinst en ervaren rotten vermaken het plein

tekst: Joost Burger - foto's: Jochem Boom ,

Een van de hoogtepunten van dit seizoen Zomer op het Plein vond afgelopen zondag plaats. Een positief verrassende Tim Knol en een opvallend ontspannen Johan zorgden voor een vol Canadaplein waar jong en oud genoten van zon, drank en artiesten in topvorm.

Gloednieuwe Excelsior-aanwinst en ervaren rotten vermaken het plein

De kracht van Zomer op het Plein is eigenlijk heel simpel: laagdrempelige openluchtvoorstellingen en concerten met nationale en internationale artiesten. Diverse genres komen in de maanden juli en augustus aan bod en hierdoor worden de zondagen in Alkmaar weer verrassend.
 
Verrassend is ook zeker het optreden Tim Knol. Deze 19-jarige inwoner van Hoorn timmert inmiddels al bijna tien jaar aan de weg en gaat momenteel als een speer. Zijn nummers zijn intiem, sfeervol en persoonlijk. Duidelijk hoorbaar zijn de invloeden van John Hiatt, Bob Dylan en Gram Parsons. Van de laatst genoemde brengt Knol een cover en hij doet dat met verve.
 
Knol wordt op toetsen begeleid door Mathijs van Duijvenbode (is er een Exselcior act waar Duijf niet voor toetst?), en dat is niet zo vreemd. Sinds mei 2009 verzorgt Knol het voorprogramma tijdens de shows van de clubtour van Johan. En aangezien Van Duijvenbode Johan bijstaat tijdens de optredens was de link snel gelegd. De leden van Johan zullen, samen met Anne Soldaat, Tim Knol begeleiden op zijn eerste album welke in januari op Excelsior zal worden uitgebracht.
 
Na Tim volgt een korte onderbreking die mooi gebruikt kan worden om de vraag ‘Was dit nou Johan?’ negatief te beantwoorden. Want dat is toch wel het vreemde aan deze Noord-Hollandse band. Een van de topacts van Nederland, dertien jaar keihard bezig, vier cd’s uitgebracht, amper slechte recensies gehad en toch relatief onbekend bij het grote publiek. Het merendeel van de aanwezigen op het plein heeft namelijk geen idee dat Johan een band is. De band maakt dat niet veel uit, want met nummers als Tumble and Fall, Maria (gezongen door gitarist Maarten Kooijman) en het up-tempo nummer Over (met bassist Diets Dijkstra op zang) speelt Johan het Canadaplein moeiteloos plat.
 
Bij de leden van Johan gaat het gas er deze zondag niet honderd procent op. En dat is voor de aanwezigen met een kater van de avond daarvoor zeer aangenaam. Zittend op een barkruk en ontspannen om zich heen kijkend laat zanger Jacob de Greeuw zien dat Johan niet altijd hoeft te rocken om te overtuigen.
 
Het optreden is zoals een zondag moet zijn. Ongedwongen, relaxed en vreselijk gezellig. Alsof je via een verlaten B-weggetje, in een cabrio, op weg bent naar een verlaten strand met Johan in de cd-speler. Om vervolgens door te rijden naar het volgende strand omdat Tim Knol ook zeker de moeite is om te draaien.

Gezien: Johan, Tim Knol
Canadaplein, Alkmaar, 2 augustus 2009