De Vrienden van De Bakkerij fietsen naar Parijs

Poppodium organiseert sponsortocht voor nieuw pand

tekst: Tessa van den Brink - foto's Jorinde Reijnierse ,

Deze zomer zal er iets bijzonders plaatsvinden: een groep vrijwilligers van poppodium De Bakkerij fietst in zeven dagen naar Parijs in het kader van een grote sponsoractie. Het doel: een nieuw pand. Een interview met Mendhi Forrer, hoofd van de werkgroep Sponsoractie.

Poppodium organiseert sponsortocht voor nieuw pand

De Bakkerij, het veelbesproken poppodium in Castricum, zit al jaren zonder pand. Maar de vereniging Vrienden van De Bakkerij is nog springlevend en weet van geen ophouden. Daarom wordt er deze zomer een sponsorfietstocht gehouden: er wordt geld ingezameld voor een nieuw pand. En die fietstocht wordt niet zomaar een rondje om de kerk, maar een heuse tocht van zeven dagen naar Parijs. De redactie van 3VOOR12/Noord-Holland sprak met Mendhi Forrer, hoofd van de werkgroep Sponsoractie.

Mendhi vertelt over het doel van de tocht: “We zijn nu bezig met plannen voor nieuwbouw boven Café Me Tante. Er komt een deel achter de kroeg en nog een deel erboven, en in dat stuk erboven zou dan de hele Bakkerij komen. We willen het pand casco laten opleveren, dus eigenlijk krijg je gewoon een betonnen hok. Dat gaan we dan zelf afbouwen. En daarvoor hebben we al dat geld nodig: daarvoor gaan we fietsen!”

“Er gaan ongeveer twintig fietsers mee en tien personen aanhang, dus die gaan koken, de tenten opzetten en dat soort dingen.” De tocht duurt zeven dagen, van 18 tot en met 24 juli, en gaat door de Ardennen. “Na dag twee komen we in Leuven aan, en daar is op dit moment nog een kraakpand, al is het natuurlijk niet zeker of dat er in de zomer nog steeds is. Als het pand er nog is dan worden daar ook allemaal bandjes geregeld en hebben we gratis slaapplaatsen.” Of er bij de finish in Parijs ook wat georganiseerd wordt is echter niet zeker: “De dag nadat we aankomen komt ook de Tour de France aan. Dus het is daar sowieso al een gekkenhuis.”

De plannen van de tocht zijn klein begonnen. “Bregje Schoorl, een van de fietsers, las een keer in de krant dat Parijs eigenlijk helemaal niet zo ver is, dus dat je daar met een week eigenlijk zo kunt zijn op de fiets. Toen had ze het er later een keer over met Eelco, de voorzitter van de vereniging, en die zei: ‘Nou, maak er een sponsortocht van!’ Ik wilde wel helpen om het idee uit te werken. Ondertussen zitten we nu met een website en een hele grote werkgroep. Het is echt compleet boven ons hoofd gegroeid, maar het is wel heel gaaf. Ik dacht: we regelen gewoon effe wat mensen, een beetje eten en wat campings. Maar je wordt steeds fanatieker natuurlijk; je wilt steeds meer, steeds groter en beter.”

Het eerste geld van de grote sponsoractie is al binnengehaald, bij de Sponsorlift van 3FM. “Tim Bennink had toen 125 kilometer gelift en we hebben 10,91 per kilometer gekregen, dus daarmee hebben we 1363 euro opgehaald.” Ook wordt er momenteel hard gewerkt aan het zoeken van sponsors voor de fietstocht. “Het balletje begint nu pas te rollen. We willen een beetje competitie hebben: wie haalt het meeste geld op? Zo komt er ook veel meer binnen. Als het een wedstrijd is ben je daar veel actiever in. Bij ijssalon Marx o’Larry’s komt er een fooienpot met wat flyertjes erbij op de toonbank zodat alle klanten die daar komen van de zomer – en dat zijn er veel – kunnen lezen wat we allemaal gaan doen. Red Bull komt bij de start staan; die gaan blikjes uitdelen. Dat is wel iets dat mensen trekt op de dag zelf. En we krijgen natuurlijk allemaal een blikje Red Bull mee om een vliegende start te maken.”

Het gaat niet alleen om geld, maar wordt door bedrijven ook op hele praktische manieren geholpen. Zo wil Albert Heijn bijvoorbeeld boodschappen leveren voor onderweg. “En er gaat ook een busje mee van Bert de Graaf, een fietsenmaker uit Egmond-Binnen. Hij heeft zich als sponsor aangeboden, omdat hij het leuk vindt om ons te helpen met repareren van fietsen. Hij neemt reserveonderdelen mee, en gereedschap. Hij gaat ook kijken bij zijn leveranciers, of iemand nog bidons overheeft of fietskleding.”

Wil jij de Vrienden van De Bakkerij sponsoren? Dat kan: “Alles is welkom. Alle informatie staat op de website: www.vriendenvandebakkerij.nl/parijs. Je kunt beslissen om per kilometer iets te sponsoren; we gaan ongeveer zevenhonderd kilometer fietsen, dus je weet meteen hoeveel het gaat worden. Op de website staat ook een link met hoe je kunt sponsoren en hoe je het naar De Bakkerij kunt overmaken.” Denk jij dat je ook een steentje bij kunt dragen? Race dan snel naar de website en help de Vrienden van De Bakkerij met dit unieke initiatief!