Cloudmachine nog wat onwennig bij cd-presentatie

Liedjes - Performance: 9 - 4

tekst: Hans van der Maas - foto's: Ary-Jan de Witte ,

Het publiek liet het wel wat afweten bij de presentatie van de derde cd van Grote Belofte Cloudmachine. Het ontbrak de twee eerdere platen toch niet aan aandacht! Het zal wel het gemis van een hit zijn. Maar daar komt volgens zanger, componist en arrangeur Ruud Houweling snel verandering in. En dat is niet onwaarschijnlijk.

Liedjes - Performance: 9 - 4

Donderdag 16 april 2009: daar sta je dan, klaar voor de presentatie van je nieuwe cd in het sfeervolle Patronaat te Haarlem. Geen toeters, geen bellen. Podium op en spelen. Alsof je boodschappen loopt te doen in de supermarkt. Voordat de band het podium betrad, toonde de beamer een niet echt soepel gemonteerde registratie van het ontstaan van Back On land, de titel van de nieuwe cd. En daarna, zonder poespas, pak je het instrument en toont je kunstje. Valt iets voor te zeggen. Al die opsmuk van grappig bedoelde praatjes en inleidingen leidt te vaak af.

De gedachten over de cd-presentatie van Cloudmachine stuiteren van links naar rechts. Het schort de band aan een overtuigende performance. Zo ontbreekt oprecht contact met het publiek en blinken de muzikanten uit in statisch gedrag. Het lijkt bijvoorbeeld of het strijkertrio op de bus zit te wachten. Totaal geen contact. Gitarist van het eerste uur Richard Lagerweij poogt hartstochtelijk, maar erg geloofwaardig lukt hem dat niet. Alleen zanger Ruud Houweling dringt podiumtechnisch af en toe tot het publiek gezien door. Minpuntje. Net als de veel te dominante drummer.

Maar dan de liedjes. Hoewel de zuiverheid hier en daar te wensen overlaat, af en toe valt er een noot weg, overtuigt Cloudmachine met pakkende songs. Een volwassen geluid, internationaal ook. Kippenvel bij Safe Haven en Sanctuary en bungelend hoofd bij Things Are Going To Change en single Big Love. Muzikaal predikant Leo Blokhuis breekt jarenlang een lans voor de band en als hij dat doet voor de liedjes, is dat volledig terecht. De zinvolle toevoeging van twee violisten en een cellist maken van de presentatie en van Cloudmachine een liedjesfenomeen.

Met extra energie aan de performance voorzie ik voor Cloudmachine een gouden toekomst. Want het gaat tenslotte toch om de muziek? Thuis de cd opzetten en je wordt verplettert. Wat wil een muziekminnend mens nog meer? Niet langer hinken op twee gedachten dus, maar genieten van de muziek. En dan is Back On Land een grote aanrader.

Gezien: Cloudmachine (cd-presentatie Back On Land)
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 16 april 2009