Popronde komt weer naar Limburg! Het grootste landelijke reizende muziekfestival biedt een podium aan opkomende Nederlandse talenten en transformeert de Limburgse steden voor één avond in een bruisende hotspot van livemuziek. Verspreid over verschillende cafés, poppodia en andere unieke locaties, ontdek je een breed scala aan muziekstijlen, van indie en rock tot hiphop en elektronica. Vandaag stellen we Popronde Venray (13 oktober) aan je voor!

De organisatoren

Popronde Venray wordt gedreven door Marc Gommans, wiens passie voor live muziek begon in 2011 toen hij de eerste editie van Popronde Venlo bezocht. Het concept van een 'kroegentocht met live muziek' sprak hem direct aan. In 2012 volgde hij de Popronde intensiever, mede door de deelname van bevriende muzikanten zoals MADI, Mister & Mississippi en Sandy Dane. Hier ontdekte hij ook nieuwe favorieten, zoals John Coffey. Als recensent en interviewer voor Cortonville (later Never Mind The Hype), deed Marc in 2013 en 2014 interviews met opkomende Popronde-acts. Een leuk detail: hij interviewde Rondé voor hun allereerste interview. In 2015 ging hij achter de schermen aan de slag bij Popronde, onder andere als tourmanager van Daniel Cane & The Rebellion, waarna hij gevraagd werd om de Popronde in Venray te coördineren.

Volgens Gommans is Popronde uniek: ''Zelfs als je andere plannen hebt op de dag dat een Popronde in jouw stad speelt, dan zijn er altijd nog een of twee Poprondes binnen 30 minuten rijden in andere steden bij jou in de buurt. Dus het is altijd dicht bij huis. En het is natuurlijk helemaal gratis, wat wil je nog meer?'' Op de vraag of hij nog bands volgt die in het verleden optraden tijdens Popronde, reageert hij veelzeggend: ''Ik overdrijf niet als ik zeg: hónderden. Ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen.''

Marc Gommans

De locaties

Marc Gommans heeft als coördinator van Popronde Venray de taak om alle geselecteerde en beschikbare bands te beluisteren. Vervolgens stelt hij per locatie een shortlist samen van bands die hij geschikt vindt. "Ik heb er zeker veel invloed op, maar de uiteindelijke keuzes worden meestal door de locaties zelf gemaakt," vertelt hij. Soms krijgt hij echter carte blanche van een locatie, waarbij hij zelf een paar acts mag programmeren. "Dat is stiekem het leukste scenario, want dan wordt dat automatisch mijn favoriete locatie van die editie. Haha!"

Volgens Gommans kost het meer tijd om de muziek te beluisteren dan om het programma samen te stellen. "Wat het beste werkt, is gewoon een afspraak maken met een shortlist in je achterzak en deze ter plekke voorstellen. Meestal is het binnen een halfuur wel geregeld, vooral omdat de kwaliteit elk jaar zo hoog ligt." De locaties zijn, zoals in elke stad, erg uiteenlopend: neem de Bistrobar Roos, waar je normaal terecht kunt voor lunch en diner, maar er spelen ook bands tussen het speciaalbier (letterlijk): in Proeflokaal Goesting. Ga het vooral ontdekken, want er zitten verrassende locaties tussen. In Venray doet ook de Schouwburg mee als locatie. ''Wij hebben de enorme eer om één van hun zalen op 13 oktober te mogen gebruiken als 3voor12 podium'', zegt Gommans. In de Summazaal zijn dit jaar Zo Lief, Simpleton, Navarone Cole en Sky Feliz te zien. Een lekker divers programma.

De locatie van de Schouwburg in Venray (show van Heath, eerder dit jaar)

De artiesten

Popronde is van alle markten thuis, maar op de vraag of Gommans duidelijke trends  ziet de laatste jaren luidt het antwoord: ''In vergelijking met een kleine 10-15 jaar geleden heb ik vooral een groei gezien bij Nederlandstalige acts, ongeacht het genre. Daar zijn oud-Popronde acts als Froukje, Meau en WIES ook wel vaandeldragers in geweest natuurlijk. Bizar hoe snel het soms met zo'n act kan gaan. Ik baal er nog steeds van dat de wereld in 2020 op zijn gat lag, want Froukje had dat jaar 'gewoon' bij ons in Proeflokaal Goesting gespeeld. Ik vind het te gek wat ze doet. En het spreekt vooral jongeren aan, die zijn heel belangrijk voor de toekomst van Popronde en andere festivals.''

In Venray gaat Gommans zeker kijken bij Hunk, TAXITAXIHeath, Zo Lief en Levi Boon. ''Die passen gewoon het beste bij mijn persoonlijke smaak. Maar ik doe daarmee de rest van het programma tekort''. Hotel-Café Hulsman heeft dit jaar echt een rockprogramma met Half Cab, 32elephants en Outahead, drie bands die prima op Jera On Air zouden passen. ''Bij deze nodig ik de programmeurs van Jera vooral uit om te komen kijken deze middag,'' zegt Gommans. En gelijk heeft hij. Ga vooral het hele programma ontdekken, dat kan via deze link. 

32Elephants (foto van 3voor12 Leiden)