Popronde komt weer naar Limburg! Het grootste landelijke reizende muziekfestival biedt een podium aan opkomende Nederlandse talenten en transformeert de Limburgse steden voor één avond in een bruisende hotspot van livemuziek. Verspreid over verschillende cafés, poppodia en andere unieke locaties, ontdek je een breed scala aan muziekstijlen, van indie en rock tot hiphop en elektronica. Vandaag stellen we Popronde Heerlen (26 oktober) aan je voor!

De organisatoren

Laten we beginnen met de drijvende krachten achter Popronde Heerlen: Sven Vek en Jeffrey Hanssen. Na jarenlang zelf als enthousiaste bezoekers het festival te hebben beleefd en alle locaties af te struinen, staan ze nu al drie jaar samen aan het roer van de organisatie. In 2021 betraden ze zelfs zelf het podium met hun band Mt. Atlas, wat hun connectie met Popronde alleen maar heeft versterkt. Met hun gedeelde passie voor muziek en ervaring als zowel muzikanten als bezoekers, weten Sven en Jeffrey als geen ander hoe ze van Popronde Heerlen een onvergetelijke avond kunnen maken.

Ondanks hun drukke rol als organisatoren, blijven ze trouw aan hun oude traditie: "We proberen altijd naar elke act te gaan kijken." Hoewel dat natuurlijk niet altijd lukt, is hun toewijding aan het festival overduidelijk. Ze blijven betrokken en volgen met veel interesse artiesten zoals 45AcidBabies, Rey Tranquilo, Bumble B. Boy en Froukje, die ooit op Popronde stonden en inmiddels hun sporen in de muziekwereld hebben verdiend.

Sven Vek (links) en Jeffrey Hanssen (rechts)

De locaties

Op de vraag of het lastig is om een artiest aan een locatie te koppelen, geven Sven en Jeffrey een helder antwoord: "Nee, niet echt. Het draait vooral om goed overleg en duidelijke communicatie met de locaties." Alles gebeurt in samenspraak, waarbij ze altijd een shortlist van artiesten naar de locaties sturen. "Uit die lijst kunnen ze een keuze maken. En als de perfecte act er niet tussen zit, zoeken we gewoon verder." Het duo luistert daarbij niet alleen naar wat zij zelf leuk vinden, maar houdt rekening met alle beschikbare acts in de stad. "We kijken niet alleen naar onze eigen smaak, maar vooral naar wat bij de verschillende locaties past. Ons doel is een gevarieerd programma samen te stellen, zodat er voor ieder wat wils is."

Waar kun je dan terecht in Heerlen? Sowieso in de Nieuwe Nor, waar ook het 3VOOR12-podium in gevestigd is. Maar ook kroegen als Pelt, Café Tess en De Pancraat, waar je normaal terecht kan voor een speciaalbiertje of een goede kop koffie, worden omgetoverd tot poptempel(tjes) voor één avond. Nog gekker: Trees, een gloednieuwe conceptstore in Heerlen, inclusief barber- en tattooshop. Of wat dacht je van de kelder van jongerencentrum Outpoet of de culturele supermarkt van Blender? Allemaal creatieve locaties waarmee de handen ineen is geslagen. 

De locatie van jongerencentrum Outpoet

De artiesten

Popronde Heerlen biedt een podium aan een diverse groep artiesten die de stad op zijn kop zetten met hun unieke geluiden. Zo speelt Future Husband, een band die zorgt voor een frisse mix van indie en alternative, in een Irish Pub. Verwacht sfeervolle en aanstekelijke melodieën, perfect passend bij de intieme en gezellige setting van een kroeg waar het naar Guinness ruikt. Voor de liefhebbers van new-wave en postpunk is er Cardigan Inn, die met donkere, meeslepende klanken de ziel van de jaren ’80 terugbrengen naar Heerlen. Hun geluid is melancholisch maar energiek, en ze weten precies hoe ze een publiek moeten boeien. Wie op zoek is naar wat meer muzikale chaos, mag de intense herrie van Changing Tides zeker niet missen. Deze band levert een muur van geluid die je van je sokken blaast. Voor een portie onvervalste, rauwe energie ben je bij hen aan het juiste adres. En dan is er nog Gespuys, Gespuys is een Nederlandstalig alt-pop duo, afkomstig uit Delft. Sterke, poëtische teksten worden gecombineerd met stevige beats, hypnotiserende synths en samenhangende gitaren. Ben er snel bij, want het kan met deze groep wel eens hard gaan na Popronde. Zelf gaan de heren overigens sowieso kijken bij acts als Quanza, Changing Tides, TaxiTaxi, Chica Chica en Mikki Wood.

Van intieme indie tot keiharde metal en alles daartussenin – Popronde Heerlen heeft het allemaal! Kom het checken! Het hele programma vind je hier.

Future Husband