Wie dacht dat kraaien enkel kunnen vliegen, heeft duidelijk nog nooit een ontmoeting gehad met Outkraaij. Deze band uit het zuiden van Nederland serveert een broeierige cocktail van nu-metal en hardrock, met riffs die je trommelvliezen hardhandig kietelen. Op hun debuut-EP 'License To Fly' klinken thema’s als verslaving, dromen en het eeuwige gevecht met je baas, maar Outkraaij brengt ook luchtigere songs. De zang? Rappen, schreeuwen, zingen, Outkraaij doet het allemaal. Het resultaat? Een energieke vlucht die, net als de kraaien van kunstenaar DAZETWO (die het maken van de albumcover voor zijn rekening nam), niet in een kooi te houden is.

Met invloeden van Rage Against the Machine, Linkin Park en een scheutje Godsmack, zet License to Fly de klauwen al gauw in je. Geen wereldschokkende vernieuwing, maar wel lekker, die riffs op ‘Eye of the Jedi’. Hoe ze op die titel zijn gekomen? Gewoon omdat ‘ie lekker bekt, maar laat je niet misleiden door die humor. Dit nummer biedt voldoende soelaas voor de fans van Metallica en System of a Down, want het klinkt een beetje als het liefdeskind van die twee. Tussen al het riffgeweld door is ‘Ghost Town’ een aangename adempauze. Als je jezelf compleet kwijt bent en geen idee hebt wat je hier op deze wereld aan het doen bent, voel je je al snel in een mentale spookstad. Dit nummer zet alles even in perspectief: de stukken van de puzzel vallen weer langzaam op hun plek en dat sombere gevoel? Misschien is het gewoon een noodzakelijk kwaad na een flinke opdonder in het leven. Kortom, ‘Ghost Town’ is het perfecte rustpunt in de storm, met net genoeg melancholie om je nog even te laten nadenken voordat de volgende riff je omver blaast.

Neem ‘Perfect Storm’, een titel die de lading perfect dekt. Dit nummer voelt daadwerkelijk aan als een storm die over je heen raast. Maar het gaat niet over wegduiken, het gaat over met opgeheven hoofd die storm trotseren. De demonen in je hoofd kleuren de wereld grijs en donker, maar ergens diep vanbinnen schreeuwt een stem: ‘’Hou vol!’’ Na de regen komt er altijd zonneschijn en dat voel je door elke noot heen. Een track die je meeneemt door de chaos, maar je ook hoop geeft wanneer de storm eindelijk gaat liggen. Muzikaal gebeurt er weinig baanbrekends en vernieuwend is wel het laatste label dat we op Outkraaij's debuut zouden plakken. Maar laten we eerlijk zijn: deze vogels zijn ook helemaal niet uit op vernieuwing, ze willen gewoon knallen. En knallen doen ze, zeker op ‘Suits and Ties’: een muzikale middelvinger richting je baas, verpakt met scheurende gitaren. Je kent het wel: die jaloersmakende manier waarop het opperhoofd langs je bureau struint om even wat kritiek te spuien op de berg werk die volgens hem of haar "veel beter" kan. Daarna schenkt hij of zij een lekker bakje pleur voor zichzelf in, gooit de kantoordeur dicht en begint met de voeten op het bureau rustig aan de dag.

Kortom, zin om thuis de meubels om te kegelen of die buurvrouw met haar keffende hondjes tot waanzin te drijven? Zet License to Fly dan gerust op standje illegaal.