Lesoir, de vijfkoppige band uit Maastricht, heeft in alle stilte een trouwe fanbase over de hele wereld verzameld. In 2019 tourden ze vijf weken door Europa met proglegendes Riverside, waarmee ze een blijvende indruk achterlieten. Hun daaropvolgende album, Mosaic, uitgebracht in eigen beheer, werd alom geprezen en belandde in diverse eindejaarslijsten. In 2020 volgde 'Babel', dat in een beperkte oplage op handgemaakt vinyl verscheen en binnen vier weken uitverkocht was. De lat voor dit zesde album ligt dan ook hoog.

Push Back The Horizon, uitgebracht via V2 Records, het label achter namen als Skunk Anansie, Mumford & Sons en Moby, is het nieuwste wapenfeit van Lesoir. Voor de productie werkten ze samen met John Cornfield (bekend van onder andere Muse) en Paul Reeve, die ook de vocalen van Matt Bellamy onder zijn hoede heeft gehad. De instrumentatie werd opgenomen in de Muziekgieterij in Maastricht, terwijl de vocalen in het Verenigd Koninkrijk werden vastgelegd. Steve Kitch van The Pineapple Thief zorgde voor de mastering.

De herfst van 2023 markeerde de succesvolle terugkeer van Lesoir om met Riverside door Europa te toeren, waarbij ze een golf aan nieuwe fans aan zich bonden. Met een volle agenda van headlineshows en festivals, bewijst Lesoir opnieuw dat hun muzikale chemie en ongrijpbare sound hen onderscheidt. Het geluid van Lesoir is niet in één hokje te plaatsen en dat hoeft ook niet. Lesoir heeft een distinctieve manier van songwriting, waardoor elk nummer een onmiskenbare eigen footprint heeft. De kracht van Lesoir zit in de unieke samenwerking tussen de vijf muzikanten, die perfect op elkaar ingespeeld lijken te zijn.

Ook op dit album spatten hun chemie en groovy hooks ervan af en zijn de mooie harmonieën in de vorm van heldere backing vocals een feestje om naar te luisteren.  De mooie, geleidelijke opbouw naar een volle harmonische sound in de titelsong ‘Push Back The Horizon’ leidt je naar een rustmoment onder de sterren in 'Under The Stars', waarin de zang wat doet denken aan The Cranberries, maar dan meer gelaagd.  De dromerige achtergrondinstrumentatie in combinatie met de subtiele zang, die her en der doet denken aan Alanis Morrissette, nemen je mee naar overpeinzingen over het leven. 'Fireflies' opent met echoënde gitaren en ook hier wisselen subtiliteit en kracht elkaar af.


Push Back The Horizon is een plaat met een filosofische inslag en teksten die je aan het denken zetten. Push Back The Horizon duikt in de fijne kneepjes van het menselijk bestaan en onderzoekt relaties en de complexiteit van het leven. 'What Do You Want From Me' heeft een duidelijke boodschap: Wat wil je van me? Wil je alles van me? Wil je mijn geld of al mijn energie wegzuigen? We zijn het alleen maar oneens over de dingen die je me belooft. Waarom laat je me niet met rust? Willen we niet allemaal uiteindelijk simpelweg vrij zijn? Het kent een krachtige opbouw naar het eind met een prachtige gitaarsolo.

Het album vangt herkenbare verhalen in een momentopname van het leven, waarbij het draait om de kracht van vooruitkijken. Het benadrukt dat, ondanks onverwachte wendingen, er altijd ruimte is voor hoop en nieuwe kansen. Geen tijd om stil te staan bij wat geweest is – de toekomst roept, en die vraagt om onze gezamenlijke inspanning om opnieuw te proberen, maar dan met een betere uitkomst. In het palet van herkenbare verhalen wordt de nadruk gelegd  op de mogelijkheden van het leven voor zowel doordachte momenten, als onverwachte gebeurtenissen die een sprankje hoop bieden. Met een focus op thema's als familie en broederschap, overstijgt het geografische grenzen en benadrukt het de kracht van collectieve actie. 

Lesoir bewijst met dit album wederom dat ze hun sound krachtig kunnen neerzetten. Ze weten een diep menselijke boodschap te verweven met hun kenmerkende muzikale stijl, waarbij herkenbare verhalen en emotionele lagen samenkomen in een meeslepend geheel. In plaats van stil te staan bij het verleden moedigt het album een toekomstgericht perspectief aan, waarbij wordt aangedrongen op een collectieve inspanning om opnieuw te proberen voor een beter resultaat. Jij bent de wereld en de wereld ligt in jouw handen. En met deze plaat in handen wordt de wereld absoluut een stukje mooier.