Cultura Nova heeft weer voor ieder wat wils in petto: dans, theater, zelfs een barokopera (jawel!) en een muzikale line-up om je vingers bij af te likken in de – we kunnen het niet genoeg benadrukken – schitterende Spiegeltent. Gisteren trakteerde Cavolo Nero nog op zalige gitaargrooves en maandag kreeg Sticks de tent tot de nok gevuld. Vanavond stond de Amsterdamse-Antwerpse indierockband Loupe op de affiche, maar door ziekte moesten ze last-minute afzeggen. Geen paniek, de organisatie had een plan B achter de hand: het Gentse Lézard sprong van hun zetel en maakt vanavond hun debuut in Heerlen.

Om 21:30 is de Spiegeltent van Cultura Nova nog vrij leeg, maar zodra Lézard iets na half tien hun eerste noten laat klinken, begint het publiek langzaam toe te stromen. Een deel van de aanwezigen verwachtte aanvankelijk Loupe, maar die verwarring maakt snel plaats voor een aangename verrassing. De dansbare grooves van Lézard vullen de tent en slepen de aanwezigen mee in hun muzikale wereld vol catchy gitaarsongs. Het publiek heeft even tijd nodig om warm te draaien, maar gelukkig staan er drie enthousiaste fans vooraan die moeiteloos de dansvloer veroveren. Hoewel Lézard nog maar één nummer op Spotify heeft staan, bewijst de band vanavond in Heerlen dat dit slechts een voorproefje is van wat ze in huis hebben. Met een reeks nummers die zeker hitpotentie hebben voor een zender als Studio Brussel, zetten ze de toon voor een show die steeds energieker lijkt te worden. Het publiek wiegt voorzichtig mee op de pakkende ritmes, terwijl ze bij de rustigere nummers de gevoeligere kant van de band ontdekken. Jammer dat er een paar bezoekers door de intiemere songs heen kwebbelen, want de kracht van Lézard zit hem mede in de afwisseling. 

De setlist zit vol met aanstekelijke riffs en discogrooves, waarbij de samenzang tussen Neil Claes en frontvrouw Myrthe Asta voor een heerlijke dynamiek zorgt. Hun stemmen vullen elkaar sterk aan, wat elk nummer nét dat beetje extra geeft. De set voelt met 50 minuten dan ook aan de erg korte kant, maar hey, wie kan het ze kwalijk nemen? De band heeft waarschijnlijk niet meer materiaal en ze hoorden vanochtend pas dat ze vanuit Gent naar Heerlen moesten karren. Naar eigen zeggen een lange, maar gezellige reis vol bier en chips. Ondanks dat Lézard dus onverwacht op het podium staat deze woensdagavond, hopen we dat het zeker niet de laatste keer is dat we deze veelbelovende band in Limburg mogen verwelkomen. Hun combinatie van aanstekelijke muziek en een sterke live performance maakt nieuwsgierig naar wat ze nog meer in petto hebben.