In een intieme sfeer betreedt ILA vanavond het podium in Volt. Onder leiding van de charismatische Ilayda brengt de Belgische alternatieve rockband een show die rauwe grunge mixt met persoonlijke verhalen. Het publiek wordt vanaf de eerste noot meegezogen in een muzikale reis die zowel intens als intiem aanvoelt. Met stevige nummers en kwetsbare momenten toont ILA waarom ze hard op weg zijn om de top van de alternatieve rockscene te bereiken.

Eerst is het de beurt aan Foreign Bloom om deze avond te openen. Dit duo uit Maastricht staat bekend om hun elektronische, alternatieve synthpop-sound. De Nederlandse zangeres en de Duitse producer vormen samen deze tweekoppige band. Hun creatieve project beperkt zich niet tot muziek; ook film speelt een belangrijke rol. In 2021 brachten ze een visuele EP uit met drie nummers, waarbij beelden inzicht geven in het leven van Foreign Bloom. De band heeft eerder al deelgenomen aan meerdere belangrijke Nederlandse muziekprojecten, waaronder de Limburgse Popprijs en Popronde.

Op deze regenachtige avond is de kleine zaal van Volt goed gevuld met fans die komen genieten van Foreign Bloom. Het muzikaal sterke duo heeft goed contact met het publiek, waardoor ze ons moeiteloos meenemen in hun verhaal. De zangeres weet met haar zang de emoties perfect over te brengen. De band straalt op het podium. Beide bandleden zijn uitgesproken persoonlijkheden die helemaal op hun plek lijken te zijn op het podium. Tijdens het optreden horen we dat de band werkt aan een nieuw album, dat mogelijk eind dit jaar nog zal verschijnen. Vanavond is de sfeer uitstekend en dit sterke voorprogramma maakt indruk.

De Belgische alternatieve rockband ILA, onder leiding van de charismatische Turks-Belgische zangeres Ilayda, betreedt vanavond het podium in de knusse zaal van Volt om hun rauwe grungesound te laten horen. ILA brak in België door met de track 'Leave Me Dry', die hen een nummer 1-positie opleverde tijdens de Nieuwe Lichting. Ook in Nederland weten ze snel de aandacht van muziekliefhebbers te trekken. Na hun eerste clubtour in 2022 speelden ze op verschillende grote podia, waaronder Rock Werchter en de Lokerse Feesten. In 2023 maken ze indruk tijdens een regenachtige editie van het Geleense festival Mama’s Pride, waar hun optreden voor een onvergetelijke sfeer zorgt, ondanks het slechte weer.

Vanavond is de sfeer anders: intiem en warm, passend bij de kleine setting van Volt. Zodra Ilayda met haar rauwe stem het podium betreedt, zet de band direct een mysterieuze toon neer met hun gelaagde sound. Nummers als 'All Again' en 'Live to Love' springen eruit. Het publiek wordt geleidelijk losser naarmate de muziek aan intensiteit wint. Hoewel de nummers strak gespeeld zijn, heeft ILA een punkachtige energie die voor een rauwe rand aan hun optreden zorgt.

Halverwege de set neemt Ilayda een akoestische gitaar in de hand, wat voor een intieme wending in de show zorgt. Het publiek krijgt even de kans om op adem te komen tijdens dit ingetogen moment. Maar dit duurt niet lang, want na één rustig nummer schakelt de band moeiteloos weer over naar stevigere rock, met dezelfde energie als daarvoor. Een bijzonder moment van de avond is wanneer Ilayda aankondigt dat ze een speciaal nummer in het Turks wil spelen ('Ben Anlaman', een song die ze samen met haar vader - die trouwens ook aanwezig is vanavond - schreef). Hoewel veel mensen de taal niet spreken, voelt het nummer persoonlijk en speciaal voor haar, wat duidelijk overkomt in de uitvoering.

Opvallend is dat de band deze avond versterking heeft gekregen van een nieuwe gitarist, die naadloos aansluit bij het krachtige geluid van de band. Na een reeks van hun bekende nummers verrassen ze het publiek met een sterke cover van Nirvana’s ‘Where Did You Sleep Last Night’, een klassieker die ze met overtuiging en intensiteit neerzetten.

De avond wordt afgesloten met hun grootste hit 'Leave Me Dry', die met luid gejuich wordt ontvangen door het publiek. Iedereen waagt zich aan een laatste bescheiden dansje op de meeslepende klanken van deze nummer 1-hit, en het is duidelijk: ILA kan zich in de toekomst tot de top van de Belgische alternatieve scene gaan voegen.