Sommige dingen veranderen nooit: een moshpit in een ruimte waar er geen plek voor is, artiesten die op de bar klimmen en zelfs de zware kater en tinnitus the day after: sinds jaar en dag zijn dit de kenmerken van een avond in Café Bluff. Vaste gast Harold Coenen legt uit waarom hij al jarenlang naar Bluff gaat. “Bluff is gewoon een plek waar je jezelf kan zijn. Iedereen wordt geaccepteerd en dat is het mooie van dit café.” Uitbater Marcel Franssen, die sinds 2007 in de kroeg zit, straalt zondag van blijdschap. Hij heeft zin in het feestje dat hij zelf heeft opgezet. En een feest is het!

De piepjonge openingsband Aetrox gaat er met gestrekt been in. Een half uur lang horen we zelfgeschreven ouderwetse heavy metal. Zangeres Emi, een schat van een meid én een vaste bezoeker van Bluff (en dat terwijl ze pas 17 jaar oud is) heeft geen plankenkoorts. Ze zingt hard én hoog. Helaas kunnen we haar niet zien omdat de kleine Heerlense ook nog eens voor het podium op de vloer staat. Dat is een van de saillante details die Café Bluff typeren: het podium is te klein voor de hele band, dus de helft staat ervoor. En dat is totaal geen probleem! Terwijl de geluidsman zijn taak serieus neemt en onder het genot van een ijskoude ouzo alle sluizen wagenwijd openschuift, steelt leadgitarist Maurice Vos de show in deze openingsact, met zijn gitaarsolo’s die hij speelt als een ware guitarhero. Een enkele keer horen we een breakdown zoals we die gewend zijn uit de gloriedagen van de hardcore bij Café Bluff. Het bloeiende Aetrox is zeker een band om in de gaten te houden!

Aetrox

Aetrox

Bij Bronson Superfortress neemt wederom een Bluff-regular de leiding. Brandon Spies heeft al veel bands versleten, maar is inmiddels goed op weg met gelijkgestemden in deze ultra-heavy band. Het trio uit de Oostelijke Mijnstreek vermaakt ons met ruige, maar vooral ook luide stonerrock. Muzikaal gezien is het top, er moet alleen nog wat gewerkt worden aan de performance. Met een iets betere uitstraling, cursus headbangen en goede praatjes tussendoor zou de show van deze band perfect zijn. Het helpt natuurlijk ook niet dat de lome metal van het drietal nogal moeilijk te verteren is bij de tropische temperaturen waarin we ons begeven. We hopen Bronson Superfortress snel weer te zien, in een iets koelere ruimte, met een iets levendigere performance.

Bronson Superfortress

Bronson Superfortress

Circle of Silence is dé metalband van Zuid-Limburg. Al twintig jaar timmert het vijftal aan de weg naar boven, met als recent hoogtepunt een optreden in de Rodahal in Kerkrade. Circle of Silence gaat niet naast zijn schoenen lopen, want met even veel plezier staat de band in het piepkleine Café Bluff. Circle of Silence gaat met hun melodische metal keihard door de geluidsmeter heen. Deze trommelvliesterreur is typerend voor Café Bluff. Drummer Sascha Teschner, door onze fotograaf betiteld als “the happiest drummer I’ve ever seen” ramt er zoals gewoonlijk stevig op los, terwijl zanger Thomas Koudijs (what's in a name: Koudijs stelt voor om bij het 50-jarig jubileum Bluff een airco-installatie cadeau te doen) zijn teksten op het publiek afvuurt. Heerlens eigen gitaarheld Servé Olieslagers (Born From Pain) is fanatiek aanwezig bij het concert van COS. En als die legende het naar zijn zin heeft, dan weet je dat het optreden geslaagd is.

Circle of Silence

Circle of Silence

Inmiddels is het evenement deze zondag al ruim zeven uur bezig als de laatste band van de dag mag aanleggen: Rats and Daggers. Hoewel er inmiddels wat minder publiek in de kroeg staat wordt de show van Rats and Daggers er niet minder om. Het powertrio wordt gedragen door de bassist Camilo Ulloa met zijn heerlijke en volle sound. Zangeres Imara Speek weet hoe ze een feestje moet bouwen en klimt op de bar om vanaf daar een nummer te zingen. Bandleden die op de bar staan – of er gewelddadig vanaf springen – ook dat is kenmerkend voor Café Bluff. Rats and Daggers houdt het feestje dat op zaterdagmiddag is begonnen op zondagavond nog draaiende. En een festival waar de sfeer twee dagen lang prettig, gemoedelijk en gewoon helemaal top is, is ook weer typisch Café Bluff!

Rats and Daggers

Rats and Daggers

Rats and Daggers

Rats and Daggers