Terwijl het Nederlands elftal zich klaarmaakt voor de halve finale van het EK om 21:00 uur, begint het concert in Volt vanavond eerder dan aanvankelijk gepland. De bandleden willen namelijk zelf ook graag de wedstrijd zien. Bij aankomst zien we al enkele bezoekers in oranje outfits, klaar voor (hopelijk) een feestelijke avond. De opener van de avond, STiCKFiGS, trapt af, maar het echte punk-spektakel begint natuurlijk pas met Booze & Glory.

STiCKFiGS

Het is pas 18:30 uur als STiCKFiGS start en dat is helaas ook te merken aan het bezoekersaantal. Er is slechts een handvol mensen aanwezig in de zaal als STiCKFiGS begint. Gelukkig laat de band zich daar niet door afschrikken en ze starten vol enthousiasme.  STiCKFiGS is een jonge, opkomende band uit Den Haag, voortgekomen uit de formatie Fexet. Ze brengen snelle, energieke punkrock met aanstekelijke melodieën. Hun muziek doet denken aan de punk uit de jaren ‘90, maar dan met een moderne twist. Met name de bassist zoekt regelmatig het contact met het publiek, dat voorzichtig reageert op zijn vragen. Tussen de nummers door is er regelmatig onderling wat overleg, want de band is vergeten een setlist op te stellen. Niemand die hierom maalt, want dit klein beetje chaos tussendoor draagt juist bij aan de luchtige en vrolijke sfeer van het optreden van STiCKFiGS. Tegen het eind van de set worden we nog getrakteerd op een nieuw nummer, dat zo nieuw is dat het nog geen titel heeft. “It might suck”, roept de bassist, maar daar zijn wij het helemaal niet mee eens. Het is juist een fijne, stevige punksong die goed laat horen hoe STiCKFiGS jaren ’90 punk in een nieuws, fris jasje giet. Een band die meer bezoekers verdient dan vanavond in Volt!

Booze & Glory

Wanneer de hoofdact van de avond, Booze & Glory, het podium betreedt is de zaal gelukkig al een stuk voller. Booze & Glory is een internationale band gevestigd in Londen, met leden uit onder andere Polen en Zweden. Deze oi!-/punkband schuwt zware thema's niet, zoals anti-racisme en de recente strijd tegen kanker van bandlid Mark. Toch brengen ze ook luchtige onderwerpen naar voren, zoals voetbal en bier drinken, heel passend bij deze avond natuurlijk. Bij de merch zien we zelfs een T-shirt met een afbeelding van een voetbal en de tekst “Music is not everything…”. Het vat deze avond goed samen, waarbij we eerst in Volt genieten van Booze & Glory, om vervolgens op het grote scherm in de zaal de halve finale van het EK voetbal te kijken.

De band opent vanavond met ‘Betrayed’ en het publiek staat nog stil en afwachtend ver van het podium. Het vroege tijdstip maakt het voor de band niet makkelijk om de energie van de muziek over te brengen op de bezoekers. Duidelijk is wel dat er een aantal echte fans van de band zijn, die direct de nummers woord voor woord mee zingen. Een man met zwarte polo en donkerrode bretels, een outfit die goed past bij de muziek, probeert in het begin van de set een aantal keren tevergeefs een moshpit te starten. Vooralsnog geeft hij het snel op, maar zowel hij als wij houden hoop op wat meer reactie vanuit het publiek.

Voetbal is duidelijk een thema deze avond, maar als de zanger vraagt wie er van voetbal houdt blijft het akelig stil in de zaal. Het publiek blijft dan ook voor een groot deel van de set een tikkeltje tam, maar tegelijkertijd is een deel van de band ook niet bijzonder energiek. Een aantal bandleden lijkt nogal plichtmatig hun taak uit te voeren, maar gelukkig maakt de zanger met zijn enthousiasme dit dan weer goed. Als de band twee oudere nummers inzet, ‘Julie’ en ‘I Hope You Still Remember’, beide van het album As Bold as Brass, komt er eindelijk wat meer reactie vanuit het publiek. Uiteindelijk slaat het enthousiasme van de zanger pas echt over op het publiek tijdens ‘London Skinhead Crew’ en eindelijk krijgt de man met de bretels zijn zin en ontstaat er de langverwachte moshpit. Dit is de start van een goede eindsprint van de set, met meezingers als ‘3 Points’, ‘The Streets I Call My Own’ en met name een mooi uitgesponnen versie van ‘Only Fools’, waarbij het publiek een groot deel van het nummer zingt. Hiermee eindigt het optreden gelukkig met vrolijke energie bij zowel de band als het publiek.

De zanger riep vanavond een aantal keren dat hij denkt dat Nederland de halve finale zal winnen, want de Britten hebben volgens hem niemand die de doelpunten kan maken. Helaas voor ons bleek hij wat dat betreft ernaast te zitten, maar gelukkig zorgde Booze & Glory voor een mooie start van deze avond. Een geslaagde avond, die duidelijk liet zien dat punk nog lang niet dood is!