Het is tijd om kennis te maken met Ten Pickles For Johnny, "Een alternatieve rockband die invloeden uit het grunge tijdperk combineert met moderne alternatieve rock". Vijf jonge enthousiastelingen die muziek maken bekronen met de opname van hun eerste EP. Wij spraken met ze in de studio.

Muziek is grensoverschrijdend. Ook in het geval van Ten Pickles For Johnny, een relatief nieuwe band uit de grensstreek. Letterlijk want de band bestaat uit leden uit Weert, Budel en Nijmegen. Het vijftal Tom Miller, Joep van Cranenbroek, Pim Elschot, Freek Sijm en Jop Elschot vonden elkaar muzikaal op een bijzondere manier.

Wie is Ten Pickles For Johnny? En wat motiveerde jullie om muziek te gaan maken? "Een alternatieve rockband die invloeden uit het grunge tijdperk (Pearl Jam) combineert met moderne alternatieve rock (Foo Fighters). Eind 2016 plaatste Freek (gitarist) een foto op Instagram toen hij bij zijn broer (Tom) muziek aan het maken was met de titel: ‘goede voornemens voor 2017: meer muziek maken’. Pim (drummer) reageerde hier op en na een kort gesprek leek het ons een goed idee om samen met Joep (bassist) eens bij elkaar te komen om te kijken of de muzikale klik er was."

Ten Pickles For Johnny, een interessante naam voor een band. Vertel eens hoe jullie tot deze naam gekomen zijn. "Een naam is erg bepalend voor je band. We hebben daarom enorm veel energie gestoken in het vinden van de juiste bandnaam. Wiskundige formules, bandnaam generators, groepsdiscussies en inspiratiesessies. Niets leidde tot de bandnaam die wij voor ogen hadden. Na wat grappen en grollen over foute bandnamen waren we het unaniem eens dat het onwijs fout zou zijn als we een bandnaam zouden bedenken waarbij de eerste letter van onze namen een bandnaam zou vormen. En zoals je je voor kunt stellen, kozen we daarom zonder enige twijfel voor Ten Pickles For Johnny (Tom, Pim, Freek, Joep en Jop).We dachten dat we door ‘Johnny’ in de naam toe te voegen gelijk personificatie zouden creëren. Uiteindelijk blijkt dat mensen vooral aandacht hebben voor de augurken. Zuur voor ons, maar ook ergens wel weer zoet."

Ten Pickles For Johnny plaatst zich naar eigen zeggen in de alternatieve hoek. Waarom juist deze plaats in het muzikale spectrum? "Wij maken muziek die we vet vinden. Muziek die we zelf ook thuis op zouden zetten. Bij individuele bandleden varieert de smaak van Arctic Monkeys (Britse Indierock) tot Metallica (Heavy Metal). We ontmoeten elkaar voornamelijk in het genre van alternatieve rock, met wat invloeden uit het grunge tijdperk. Zelf voegen we er nog een eigenwijs sausje aan toe, waarin ‘tegenstrijdigheid’ een hele belangrijke rol speelt. Dat kan zich in de lyrics uiten, maar ook in de compositie."

Jullie zijn momenteel bezig met de opnames van de eerste officiële release. Waarom de keuze voor een EP? En komt er nog een langspeler aan op termijn? "Hele goede vraag. Gezien het feit dat onze frontman Tom wekelijks minimaal 1 nummer schrijft, had een langspeelplaat zeker tot de mogelijkheden gehoord. Toch hebben we ervoor gekozen om maar 3 nummers op te nemen, omdat we van mening zijn dat deze nummers écht vertegenwoordigen wie wij zijn.Daarnaast is het in de moderne muziek ook gebruikelijker om per lied online te releasen. Stel dat de nummers goed vallen en er is behoefte aan nieuw werk, duiken we gewoon weer de studio in!"

Kun je per track vertellen waar het over gaat? "Het nummer ‘With Arms Wide Open’ gaat over iemand die zich in een situatie bevindt waarvan hij weet dat deze toxisch is. Alhoewel hij zich hier heel bewust van is - en weet dat het ooit fout zal gaan - kiest hij er toch voor om in die situatie te blijven. Er wordt ruimte gelaten voor de luisteraar om in te vullen of hij/zij dit een goede keuze vindt of niet.

Het nummer ‘This Is The Way I Want To Be’ is voor mij (Tom) een heel persoonlijk nummer. Ik ben opgevoed om de wereld, het leven, en daarmee ook individuele situaties van de positieve kant te bekijken. Ook al gaat iets even minder goed, uiteindelijk heeft het geen nut om in negativiteit te blijven hangen. Iemand die voor mij heel belangrijk is, heeft een periode gekend waarin zij even niet meer positief kon denken. Het besef was er wel, maar het lukte gewoon niet.

De tekst van Loraine is anders tot stand gekomen dan de andere nummers. Normaal gesproken schrijft frontman Tom alleen de tekst, en worden er alleen kleine nuances aangebracht als dit nodig is. De muziek van dit nummer was al het langste klaar, maar het lukte mij (Tom) niet om hier een goede tekst bij te bedenken. Een avond hebben Freek en ik doorgebracht in een bruine kroeg om tot een songtekst te komen. Dit is niet direct gelukt, maar een persoonlijk verhaal van een vriend van Freek heeft mij de hele nacht aan het denken gezet. Het nummer gaat over iemand die zijn uiterste best doet om zijn relatie te redden, terwijl het eigenlijk al duidelijk is dat de andere in de relatie dit niet meer ziet zitten."

Hoe zijn jullie tot de EP-titel ‘Hiding On The Sun’ gekomen? "Dat is op dit moment de werktitel van het project, want wij noemen dit liever een project dan een EP. We gaan namelijk onze muziek per single releasen en weten nog niet zeker of we ook daadwerkelijk een fysieke EP uitbrengen."

Momenteel zijn we in de Klank Studio in Tegelen met engineer Gertjan van Avesaath. Wat deed jullie besluiten om voor deze studio te kiezen? "De broers Tom en Freek zijn hier met hun vorige muzikale project al twee keer geweest. Zij waren erg enthousiast over de samenwerking. Gertjan is een vakman, heeft goed materiaal, denkt als producer kritisch mee en is enthousiast over onze muziek. Gertjan merkt dat in het zuiden van het land steeds minder bands zijn die hun muziek professioneel willen opnemen. Het enthousiasme dat Gertjan uitsprak om weer met een rockband samen te werken én de goede ervaringen van Tom en Freek heeft ons voor hem doen kiezen."

Hoe verloopt het opnameproces? En heeft de engineer nog een rol als extra bandlid? "Het is een heel intens proces. Je wordt geconfronteerd met je eigen werk. Je kijkt met z’n allen én met een producer heel kritisch naar iedereen zijn individuele partij. Je zit alleen in een ruimte je partij in te spelen, terwijl de rest vanuit een andere kamer door een raam meekijkt en een oordeel heeft. Het voelt een beetje alsof je daar in je blote reet zit. Het mooie is dat dit proces je ook juist dichter bij elkaar brengt. Dit is bij ons zeker het geval."

Is er al een releasedatum van de EP bekend? "We hebben geen harde deadline. We weten wel dat dit hét moment is om te releasen als je het komende festivalseizoen wil meedraaien. En dat is ons doel. Waarschijnlijk is het opnemen volgende week klaar. Vervolgens moet het nog gemixt en gemasterd worden. Daarna moeten wij gaan nadenken over wat een goed moment is om live te gaan. Hiervoor gaan we professionals benaderen: in plaats van dit zelf halve bak te doen, willen wij dat de muziek in de juiste handen terecht komt."

Waar kunnen mensen jullie live gaan zien? "Er zijn genoeg mogelijkheden om ons live te zien de komende tijd. Zaterdag 19 januari spelen we op Jampop in Everdingen (poppodium The River). Frontman Tom speelt zondag 20 januari een akoestische set in Cantine Theater in Budel-Dorplein. Ook maken we nog kans om op 23 maart te spelen in de finale van Clash of the Titans (dB’s Utrecht). 13 April spelen we in De Bosuil in Weert. Daarnaast zitten er nog vele andere gigs aan te komen, onder meer in de Harleyclub en De Harmonie in Weert."

Wat kunnen we van jullie verwachten in de toekomst? "Wat ons betreft: veel! Het doel van deze opnames is om onszelf te laten horen aan het grote publiek. Wanneer de nummers bij de juiste mensen terecht komen, hopen we flink te spelen tijdens het komende festivalseizoen. Van origine zijn we een échte liveband, dus op het podium zijn we het liefste te vinden."

Meer info over Ten Pickles For Johnny vind je hier.